Sommerpraten

Måtte låne penger av kilden for å komme seg tilbake til VG-desken

– Jeg var i månedsvis livredd for at det skulle komme frem, forteller DN-redaktør Live Fedog Thorsen i Sommerpraten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er Live Fedog Thorsen, redaktør historieforteling og livsstil i Dagens Næringsliv.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Med ett ord: korona.

– Hva er årets flause til nå?

– Kanskje ikke en flause, men det er flaut at vi ikke har nok mangfold i norske redaksjoner, min egen i høyeste grad inkludert. Det er mange saker, mange kilder og mange historier vi rett og slett ikke får tak i.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år? 

– I DN imponerer årets sommervikarer hver eneste dag, og så synes jeg Janne Johannessen har vist seg som en lynskarp og dyktig nyhetsredaktør. Hun har virkelig fått sving på breakingsatsningen vår, og det fikk vi betalt for i koronadekningen.

– Hva gjør du i sommer?

– I sommer har jeg hatt staycation i Oslo omegn. Den klassiske norgesferien opplevde jeg derimot gjennom Torgim Eggens reiseskildring i D2.  

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie? 

– Alle! Jeg sveiper alltid innom DN, VG, Dagbladet, Varden - og sosiale medier.  D2 og Magasinet leses i ferien på papir. Hver sommer gyver jeg løs på En sjøens helt. I bind 4 er Halvor Skramstad akkurat torpedert utenfor Florida. Min morfar var krigsseiler og det gir lesningen av Jon Michelets varme og harme fortelling om krigsseilerne en dybde for meg. 

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Som sommervikar i VG gjorde jeg mange tabber. Særlig husker jeg en sak om at norske kuer nå skulle ligge på «madrasser» i fjøset og reportasjeleder Kristine Brunmark fant på arbeidstittelen «nå skal kua sove på Hästens». Den referansen tok ikke jeg som var student og bare hadde sovet på underlag fra Ikea. Ut på reportasje i et fjøs litt utenfor Oslo, oppdaget jeg så at jeg ikke hadde penger til å komme meg hjem igjen til VG, og endte med å låne penger av bonden. Dokumentarteamet - som lagde dokumentaren «Fete typer» om livet i VG-redaksjonen for TV 2 - var med meg ut på tur og jeg var i månedsvis livredd for at det skulle komme frem på TV at jeg måtte låne penger av kilden for å klare å komme meg hjem. På slutten av dagen leverte jeg saken med tittel «Nå skal kua ligge på hesten» til humring på desken. Av dette lærte jeg to ting: skaff et kredittkort og spør når det er noe du ikke forstår.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Dagens sommervikarer er så flinke at de vel knapt trenger råd. Men si ja - og spør heller om hjelp etterpå. Journalistikk er et yrke der vi aldri blir utlært uansett hvor lenge vi har holdt på. Ikke vær redd for å stille dumme spørsmål, det gir ofte gode svar. Det aller viktigste er likevel å ha egne ideer. Forsøk å tenk at hver sak skal lede til den neste. Spør alle kilder om hva de er opptatt av, hva som diskuteres i deres felt, hva som uroer dem osv. Det å være en interessant samtalepartner for kildene, kan gi gode saker.

Powered by Labrador CMS