Til venstre er Dagens Næringslivs reportasje fra Jevnaker. Til høyre er administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius.
Til venstre er Dagens Næringslivs reportasje fra Jevnaker. Til høyre er administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius.

Debatt

Når by-journalister kommer til bygda. Det går aldri bra

«Dessverre må Jevnaker i dag lide for at DN ville fylle åtte sider i avisen om ingenting fra sentrum av Jevnaker», skriver Kjersti Løken Stavrum.

  • KJERSTI LØKEN STAVRUM, administrerende direktør i Tinius-stiftelsen, som er største eier i mediekonsernet Schibsted. Konsernet eier blant annet VG og Aftenposten. Innlegget ble først publisert på Løken Stavrums Facebook-side, og er gjengitt med tillatelse.

Når Oslo-journalister skal ut på tur utenfor hovedstaden, gjelder det for omkringliggende småsteder å håpe at de ikke stopper hos dem.

For det går aldri bra.

Sjangeren er velkjent: Belevne hovedstadsjournalister setter seg i bilen og kjører friskt ut av gryta si, underveis opplever de lite annet enn snakk seg imellom. Når de kommer frem til det lille stedet, skjer det absolutt ikke noe der heller. De har ingen avtaler, de har ikke noe ønske om at dette forsvarsløse stedet skal fremstå som interessant. Det skal bare være lattervekkende.

Mens de er der skal de registrere uforklarlige bruddstykker av rare ting rare folk sier og gjør, tilfeldige skilt og... ja, det som måtte underbygge det planlagte narrativet.

Nå har DN vært på Jevnaker fordi New York Times angivelig har utpekt stedet som «et av verdens beste reisemål i 2020.»

Men New York Times har ikke det, det er ingen tvil om at det er Kistefos museet og «What makes it a must-see cultural destination is “The Twist"», for å sitere fra avsnittet i saken som handler om Jevnaker, Norway, blant 51 andre steder i verden.

Her er lenken til saken.

Dessverre må Jevnaker i dag lide for at DN ville fylle åtte sider i avisen om ingenting fra sentrum av Jevnaker.

Jeg bryr meg om dette fordi jeg kommer fra Askim og husker et journalistbesøk fra Oslo dit en gang. Også den gang ble det bildeoppslag fra et lite gatekjøkken - en vogn jeg aldri hadde lagt merke til før, og som i alle fall ikke hadde en vesentlig forklaringskraft for mitt lille hjemsted.

TIlfeldig? Neppe.

Powered by Labrador CMS