DN blir færre, men skal levere bedre journalistikk – slik skal de nye redaktørene løse utfordringen
– Vi har aldri hatt større journalistiske ambisjoner. Vi skal bli bedre på breaking news, vi skal oftere sette dagsorden og ha flere SKUP-kandidater, sier DNs nye redaktør for nyheter og dagsorden, Janne Johannessen til Medier24.
Johannessen – som blir ny redaktør for nyheter og dagsorden – er krystallklar på hva som blir viktigste i hennes nye jobb – og hvorfor hun ville ha den.
Dette er DNs nye redaktørkabal:
Janne Johannessen (41), redaktør nyheter dagsorden
Live Fedog Thorsen (36), redaktør historiefortelling og livsstil
Ingeborg Volan (40), redaktør for publisering og visuell journalistikk
Gry Egenes, redaktør for metode og etikk
Tor Magne Nondal, redaktør med ansvar for redaksjonelle utviklingsprosjekt
Kjetil B. Alstadheim, fortsetter som politisk redaktør
– Jeg har jobbet i DN i 18 år. Nå får jeg gleden av å ha ansvaret for alle nyhetsdisiplinene i DN, og på alle de områdene så har vi A-laget. Dette er drømmejobben for meg, sier Johannessen til Medier24.
– Først og fremst skal jeg bygge opp en felles kultur i den nye nyhets- og dagsordenavdelingen. Litt av hensikten med å opprette den er for å kunne jobbe mer fleksibelt, sette sammen nye team og sørge for at flere reportere skal jobbe med både korte og lange løp. Det skal resultere i at vi prioriterer den beste journalistikken, sier Johannessen.
Thorsen blir på sin side redaktør for historiefortelling og livsstil, og vil røkte videre på avisens featuretradisjon.
– Jeg har vokst opp i DN og har jobbet med featurejournalistikken her i 15 år. Jeg brenner veldig for den. Den har vært – og skal være – et viktig satsingsområde for oss, sier hun til Medier24.
Volans nye jobb bli å innta redaktørstolen for publisering og visuell journalistikk. Også hun har visjonen klar: DN må fortsette å jobbe for det digitale løftet.
– Det digitale løftet er hovedgrunnen til denne omorganiseringen vi jobber med. DNs organisasjon har lenge vært preget av hvordan man lager papiravis. Det møter sine begrensninger i den digitale verden, forteller hun til Medier24.
– De organisatoriske grepene vi nå gjør sørger for at vi kan fortsette med å publisere på lesernes premisser – og ikke når avisen går i trykk. For å få til det har vi snudd på hvem som sitter sammen og jobber sammen, og sett på hvilke fagmiljøer vi har, sier Volan.
Og grepene som må til er klare:
– Dette krever at vi jobber strukturert med kompetanse. For mange må lære seg nye ting også fremover. Vi må også jobbe strukturert med analyse, sier Volan.
Thorsen er digital optimist på DNs vegne.
– Vi ser at den klassiske helgejournalistikken også leses og brukes i de digitale flatene. Det er godt nytt for oss, og noe vi skal utnytte bedre, sier hun.
– Jobben blir å sikre at vi fortsetter å lage det gode stoffet. Vi har de beste folkene til det, men konkurransen er knallhard, sier Thorsen.
Alle tre er enige om at de 25 årsverkene som er varslet kuttet vil påvirke DN på markant vis.
– Vi skal bli færre folk, men vi har samtidig aldri hatt større journalistiske ambisjoner. Vi skal bli bedre på breaking news, vi skal sette oftere dagsorden og ha flere SKUP-kandidater. Hvordan skal det henge på greip? Spør Johannessen.
Og svarer:
– Den eneste måten det regnestykket kan henge sammen på er at vi prioriterer tøffere. Det kommer til å bli veldig viktig for meg, i samarbeid med både lederne og reporterne. Vi må finne ut hva dette vil bety for oss i praksis, og hva vi må gjøre mindre av, sier hun.
– Blir bra å få lagt sluttpakkene bak oss
Johannessen synes det er trist at flere av kollegaene nå unektelig vil forsvinne, men tror ikke DN vil svekkes.
– Det er ingen som liker å være midt i en kuttprosess. Det blir bra å få det avklart og få lagt sluttpakkene bak oss. Samtidig opplever jeg at mange gleder seg til å jobbe i den nye organisasjonen, sier hun.
– Vi er også opptatt av at vi må beholde viktig kompetanse. Og uansett hvordan det ender med nedbemanning, så er det mange flinke folk i denne organisasjonen. Vi kommer til å være godt rustet fremover, tror Johannessen.
På spørsmål om ikke prosessen med omorganisering burde vært ferdigstilt før sluttpakkene ble tilbudt, svarer Volan:
– Det var aldri meningen at organisasjonsarbeidet skulle innebære en nedbemanning. Men nå er vi i en situasjon der DN må kutte kostnader, og da blir vi nødt til å gjennomføre de to prosessene parallelt. Jeg tror det ville vært vanskeligere om det første vi skulle gå i gang med i ny organisasjon var en nedbemanning.
Se Facebook Live-intervju med Janne Johannessen, Live Thorsen og Ingeborg Volan her: