Lansering av prosjektet "Hele Norge snakker" i Arendal. Her er Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet og Fredrik Solvang, programleder i NRK.Gorm K. Gaare / Morgenbladet
Morgenbladet vil «redde samfunnsdebatten» med å la folk som er uenige møtes ansikt til ansikt
- Dette er et forsøk på å få mennesker som er uenige med hverandre til å sette seg ned, se hverandre i øyene og snakke sammen, sier Morgenbladet-redaktør Anna Jenssen om prosjektet «Hele Norge snakker».
Morgenbladet-redaktør Anna B. Jenssen er svært entusiastisk for prosjektet «Hele Norge snakker», et samarbeid mellom hennes egen avis, Dagens Næringsliv og NRK.
- Dette er et forsøk på å få mennesker som er uenige med hverandre til å sette seg ned, se hverandre i øyene og snakke sammen, sier Jenssen til Medier24.
- Stadig mer polarisert offentlighet
Jenssen er opptatt av at prosjektet forhåpentligvis skal føre til mindre polarisering av samfunnsdebatten.
- Vi ser at den norske offentligheten blir stadig mer polarisert. At ekstreme stemmer får større og større plass, og at det etableres alternative medier, som ikke forholder seg til mainstreamdebatten, sier hun.
Hun frykter at en mer oppstykket samfunnsdebatt, med ekkokammere som sosiale medier kan være eller alternative medier, som ikke ønsker å forholde seg til de tradisjonelle mediene og debattene som går der, gjør at vi mister et viktig fellesskap for debatt.
- Vi er litt redde for at vi mister noe av det vi kaller uenighetsfellesskapet, som vi lenge har hatt i Norge, sier hun.
«Matcher» deg med noen som er uenige
Konseptet er enkelt. Det har ved flere anledninger blitt beskrevet som et slags intellektuelt Tinder, blant annet av Morgenbladet selv. Morgenbladet-redaktøren beskriver det tyske konseptet slik:
- Du svarer på fem polariserende spørsmål digitalt. Programmet «matcher» deg så med den som er mest mulig uenig med deg. Om dere begge takker ja til å møte hverandre, så settes det opp en avtale. Alle «parene» skal møtes på samme tid, så ideen er at hundrevis av par over hele landet møtes samtidig, sier hun.
Effekten av det er hun imidlertid litt mer usikker på, men hun håper på suksess. Da den tyske avisen Die Zeit gjennomføre det samme prosjektet fikk de på plass 1200 «matcher» og 600 møter over hele Tyskland.
- Om det virker vet jeg ikke. Men vi skal uansett vise fram verdien av ytringsfrihet og verdien av uenighet, sier hun.
- Morgenbladet har jo ikke verdens bredeste lesergruppe
Jenssen viser til at det finnes forskning som viser at man modererer holdningene sine om man møter folk ansikt til ansikt.
- Du er som regel litt midlere når du møter noen enn når du sitter bak tastaturet en mørk kveld, alene i din egen stue, sier hun.
- Men hvordan har dere tenkt til å rekruttere de som sitter bak tastaturet en mørk kveld i sin egen stue?
- Nei, de må jo melde seg selv. Det er jo frivillig å delta, og det er en av grunnene til at vi har vært opptatt av å også ha med Dagens Næringsliv og NRK på laget. Morgenbladet har jo ikke verdens bredeste lesergruppe, sier hun.
- Håper å mobilisere bredt
Nyhetsredaktør i Dagens Næringsliv, Tor Magne Nondal, har ansvaret for prosjektet fra DNs side. Han mener erfaringene fra Tyskland gjør dette til et svært spennende prosjekt å være med på.
- Vi synes det er et veldig spennende prosjekt, særlig når vi ser erfaringene Die Zeit har fra Tyskland. Vi håper vi kan bidra til at vi får en god, åpen offentlig debatt om temaer som polariserer også den offentlige debatten her i Norge, sier han til Medier24.
Han håper at også mennesker som ikke vanligvis engasjerer seg i samfunnsdebatten, melder seg til prosjektet.
- Jeg håper at vi også greier å mobilisere folk som ikke vanligvis er med i partier eller interesseorganisasjoner, som vi vet også har meninger om samfunnet og som kan bidra inn i den offentlige debatten i Norge, sier han.
Spennende før valget
Også NRK er veldig spent på hvordan dette prosjektet kommer til å utvikle seg, sier nyhetssjef Linn Sandberg Skarstein i NRKs distriksdivisjon.
- Dette er et prosjekt vi synes er kjempespennende. Vi går inn i et år der vi skal forberede oss til kommunevalget neste høst, og det er en del elementer dette prosjektet som handler om å skape forståelse for ulike meninger.
Skarstein sier at dette prosjektet er svært spennende, sett opp mot lokalvalgkampen og lokalvalget neste høst.
- Når man fjerner seg fra kommentarfelt og møtes ansikt til ansikt, så modererer man seg kanskje litt. Enn så lenge er vi på pilot-stadiet, og det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre for vår del, sier hun.