Etter publiseringen av DNs sak uttalte Margrethe Geelmuyden seg igjen på Facebook, denne gangen i en egen statusoppdatering. Der går hun ut mot DN og kritiserer hvordan avisen har vinklet saken.
Innlegget er nå fjernet.
«Makan til sexistisk holdning fra Dagens Næringsliv», skriver Geelmuyden blant annet, og peker på DNs henvisning i tittelen til at hun er konen til Hans Geelmuyden.
– Begrenser meg til kone
Margrethe Geelmuyden understreker overfor Medier24 at hun ikke synes det er problematisk at DN påpeker at hun er sin manns kone, og at hun forstår vinklingen.
Men:
– Jeg tenker det er greit å ha en prinsipiell refleksjon rundt hvordan de definerer meg i saken. Problemet er at DN velger en vinkling der de begrenser meg til kone, en nikkedukke og en marionett for min mann. Jeg blir marginalisert. Da blir det sexistisk, sier hun til Medier24.
Geelmuyden hadde heller foretrukket at det ble fokusert mer på den formelle rollen hennes i byrået.
– Jeg er partner i GK og har jobbet med kommunikasjon i over 30 år. Jeg snakker seks språk og har lang utdannelse, sier hun.
– Den formelle rollen min er å håndtere situasjonen som har oppstått og jeg bruker mine faglige vurderinger for å gjøre det beste ut av situasjonen, legger hun til.
– Kommer ikke til orde
Geelmuyden forteller at hun ble irritert av noen av spørsmålene hun fikk under DN-intervjuet.
– Holdningen er at jeg er våpendrager for min mann og at det jeg gjør er motivert av at jeg er kona hans, og at jeg opererer etter hans instruks. Da tenker jeg «Jesus», sier hun oppgitt.
Og legger til:
– Jeg vil understreke at jeg lever godt med DNs begrensinger. Men debatten er interessant, og kanskje nødvendig.
I den slettede Facebook-posten reagerer Geelmuyden på at hennes tilsvar er forbeholdt DNs abonnenter.
Hun mener det gir lesere som ikke abonnerer på avisen et begrenset, etterlatt inntrykk.
– I overskriften av saken presenterer DN meg som kona som har gått løs på de ansatte og jeg kommer ikke til orde. Det er ikke greit, sier hun.
– Ingenting med kjønn å gjøre
Nyhetsredaktør Janne Johannessen i Dagens Næringsliv er ikke enig i kritikken fra Geelmuyden.
– Av alle PR-triks i boken er dette en absurd måte å avspore debatten på. Margrethe Geelmuyden prøver å vri saken til at DNs journalistikk er sexistisk. Det er totalt skivebom, sier Johannessen til Medier24.
Johannessen vil anbefale både Hans og Margrethe Geelmuyden om å følge eget råd om debatt i sosiale medier. Nemlig at hvis man merker at man er sint, så får man heller gå en tur i skogen, spise en is eller se en koselig film.
– Dette er et godt råd, og jeg håper de begge får en strålende helg med luft, is og at de kanskje til og med ser en romantisk komedie, sier hun.
Johannessen forteller at det i denne saken er en sentral faktaopplysning at Margrethe og Hans Geelmuyden er gift og at Hans også er sin kones sjef.
– Det kommer tydelig frem at hun er partner og seniorrådgiver i GK. Vi betviler ikke at Margrethe Geelmuyden er en erfaren fagperson, men i denne saken er det mer relevant at hun er kona til Hans Geelmuyden enn at hun kan seks språk.
Johannessen forteller at dette ikke har noe med kjønn å gjøre, men at det handler om bindinger.
– Hvis rollene var snudd, ville vi skrevet «Hans Geelmuyden fyrte løs mot de ansattes oppgjør med kona..» og vi ville stilt ham de samme spørsmålene.
Hun sier videre at hun synes det er ironisk at Geelmuyden fyrer løs og sletter en post på Facebook som omhandlet akkurat det at hun har fyrt løs og slettet en post.
Til slutt legger Johannessen til at hun reagerer over Geelmuydens uttalelse i innlegget.
– Jeg stusser over at en så erfaren kommunikasjonsrådgiver som Margrethe Geelmuyden synes at det er presseetisk uholdbart at vi legger saken bak betalingsmur, sier hun.
– Sexisme heller i retning av kvinnediskriminering
I DNs sak fikk Geelmuyden spørsmål om hun hadde snakket med mannen sin før hun slettet kommentarene.
Da svarte hun den mannlige DN-journalisten:
«Det er mulig at det kommer som et sjokk på deg som er mann, men det hender faktisk at kvinner fatter selvstendige beslutninger».
– Vi tåler godt dette utsagnet. Men jeg har vanskelig for å se for meg en mannlig kommunikasjonsrådgiver si noe lignende til en kvinnelig reporter, sier Johannessen.
Som svar til dette, skriver Margrethe Geelmuyden følgende i en melding til Medier24:
«Jeg kunne ha droppet «du som er mann». Hun har et poeng at det kan være en sexistisk formulering. Samtidig er det fortsatt slik at sexisme heller i retning av kvinnediskriminering og ikke det motsatte. Man kan gjerne snu det på hodet, men det blir ikke helt parallelt. Dessverre».