Gard Oterholm er bare 21 år, men har allerede utmerket seg som journalist, både i VG, Universitas og på sin nåværende arbeidsplass i Dagens Næringsliv.
Han startet sin karriere allerede som 16-åring i Østlandets Blad. Den gangen var drømmen å bli sportsjournalist.
– Jeg gikk mer bort fra sportsjournalistikk da jeg jobbet i Universitas. Der hadde jeg en stilling som gravejournalist, der jeg hadde ansvar for å søke i journaler. Litt sånn mini-undersøkende journalistikk, og det syntes jeg var veldig gøy. Det har det jo bare blitt mer og mer av siden den gangen, sier Oterholm.
Studerer ved siden av jobb
Oterholm studerer journalistikk ved OsloMet, og er ferdig med bachelorgraden sin til våren.
– Jeg bruker ikke så voldsomt mye tid på skolen. Det er mer som at jeg jobber fast og studerer ved siden av. Jeg kommer på skolen når jeg må, og på eksamen, men ikke ellers. Jeg var en bedre student før.
– Har du noe fritid?
– Ja, jeg har jo det, men det blir uunngåelig mye øl med mediefolk. Mange av vennene mine er også det.
– Jeg spiller mindre Playstation enn før da. Det savner jeg litt, det er jo morsomt å få et lite avbrekk. Jeg får ta det igjen i juleferien.
Journalistdrømmen
– Jeg har alltid tenkt at jeg skal bli journalist av en eller annen grunn. Eller, jeg var ikke fire år og ville bli det liksom, men det har bare alltid vært en tanke.
Da Oterholm var 16 år spurte han lokalavisen om han kunne skrive for dem. Det fikk han lov til. Han tenkte på at det var mye nedbemanninger i bransjen, men var bestemt på at han ville prøve å bli journalist likevel.
Han forteller at foreldrene var litt nervøse for hvilken bransje han ville inn i, men at de alltid har vært veldig støttende.
– Jeg tenkte at det er dette jeg vil, så jeg får prøve da. Går det ikke så finner jeg noe annet å gjøre.
Oterholm prøvde, og har i dag fast jobb i Dagens Næringsliv.
– Det gikk mye fortere enn jeg hadde trodd
Oterholm begynte i Universitas for to år siden, og ser på det som den beste skolen for journalister.
– Det har kommet drøssevis med flinke folk derfra.
Etter et halvt år i Universitas fikk han et sommervikariat i Dagens Næringsliv. Da sommeren var over ble han tilkallingsvikar i samme avis. Noen måneder senere var det tid for praksis i regi av journalistikkutdannelsen på Oslomet.
Oterholm var en av få som fikk praksisplass i VG, der han utmerket seg som en god journalist da han eide den mye omtalte SSB-saken.
– Da praksisperioden var over og etter noe vikararbeid i VG gikk jeg tilbake til DN, og plutselig kom det en åpning for fast jobb. Det gikk jo veldig fort, mye fortere enn jeg hadde trodd. Det var veldig gøy, også har det liksom ballet på seg hele veien, egentlig.
Viktig å ha egne saker
Oterholm mener at litt av nøkkelen for å lykkes som journalist er å finne de gode sakene.
– Hvordan gjør man det?
– Gjennom helt vanlig kildearbeid. Jeg søker masse innsyn, sjekker databaser og registre. Også er det jo bittelitt flaks selvfølgelig. Jeg tror man bare må ha sine egne saker, og sette dagsorden med de, sier Oterholm.
Da Oterholm var liten tenkte han at journalistikk for det meste handlet om å skrive.
– Det er ikke det at jeg er så fantastisk flink til å skrive som har gjort at det går bra. Man må levere saker hele tiden, og får ikke alltid tid til å skrive så bra som man vil. Samtidig som det må være på et visst tekstlig nivå, selvfølgelig.
Den fjerde statsmakt
– Hva er det du liker med det du jobber med?
– Det er utrolig pretensiøst å si, da, men det er jo noe med hele den greia med å være fjerde statsmakt og passe på makta og så videre, selv om mange journalister overvurderer hvor mye innflytelse vi har. Men man må uansett sette dagsorden, og så fortsette å være sulten. Postmannen jubler ikke når han leverer brev.
Tidlig i desember var Oterholm og DN-kollega Tore Gjerstad først ute med saken om konflikten mellom Abid Raja og Trine Skei Grande.
– Det var den viktigste politiske saken den uken. Det er der vi skal være.
Er daglig på Stortinget
Når Medier24 møter Oterholm er han kledd i dress, og på vei til Stortinget. Et sted han er nærmest daglig.
– Jeg har ikke på meg dress hver dag, i dag er det også fordi jeg skal på julebord. Men jeg prøver å kle meg sånn halvveis ordentlig.
I tillegg til å være der det skjer hver dag jobber Oterholm aktivt med å opprettholde nettverket sitt. Han spiser lunsj og drikker øl med kilder jevnlig.
– I perioder jobber man mye med én tematikk og må være litt bevisst på å samtidig opprettholde forholdet til kilde X og Y andre steder, høre med dem jevnlig om hva som skjer og sånn.
Vil bli i DN
Oterholms mål med karrieren var å hevde seg blant de beste, og å få fast jobb. Han trives der han er i dag, og har ingen planer om å flytte på seg.
– Jeg har det veldig fint der jeg er, DN er helt supert, det. Nå vil jeg bare fortsette å levere bra der. På sikt har jeg lyst til å jobbe med mer undersøkende journalistikk, større reportasjer og sånn. DN er jo veldig gode på det, så får vi se om det er mulighet for det. Det tror jeg hadde vært veldig gøy.
– Har du lyst til å bli leder en dag?
– Nei, nei, nei, på ingen måte! Jeg har utrolig lite lyst til å være noen form for leder. Virkelig ikke. Da gjør jeg jo ikke det jeg vil gjøre lenger.