Duoen ble værende i Sør-Afrika i håp om at innreise likevel kunne ordnes, men nå gir de opp og reiser hjem til Norge.
– De truet med opptil fem års fengsel hvis vi forsøkte å komme inn i landet på nytt uten alle papirer i orden. Det er umulig å rykke ut på breaking-saker hvis man skal følge alle formaliteter hos det namibiske informasjonsministeriet, skriver Engdal i en melding til Medier24 på flyet hjem fra Namibia.
Skulle dekke WikiLeaks-avsløring
DN-duoen skulle til Namibia for å dekke den såkalte Fishrot-lekkasjen, som kort fortalt handler om WikiLeaks-avsløringer om at Islands største fiskeribedrift Samherji skal ha bestukket namibiske statsansatte for fiskerirettigheter.
Tidligere denne måneden meldte The Guardian at både Samherji-sjefen og den namibiske justisministeren og fiskeriministeren har måttet trekke seg som følge av avsløringene.
– Namibias president har mer enn antydet de siste dagene at Fishrot er en slags konspirasjon som media har timet til dagene før presidentvalget 27. November, forteller Engdal.
Medier24 har fått sett de offisielle namibiske dokumentene som bekrefter nektet innreise, samt strafferammen for opptil fem år i fengsel for et nytt forsøk - uten de nødvendige tillatelsene.
DN-redaktør: – Uheldig
Redaktør for nyheter og dagsorden i DN, Janne Johannessen, synes det er synd at teamet hennes likevel ikke får besøke Namibia.
– Eskil og Per tar dessverre flyet hjem til Norge i kveld, etter å ha hatt direkte dialog med representanter for namibiske myndigheter, skriver hun en melding til Medier24 mandag kveld.
– Våre journalister har fått beskjed om at landet nå innfører en ny praksis der saksbehandlingstid for pressevisum er minst tre uker. I tillegg kommer krav om skriftlig samtykke fra alle intervjuobjekter og tidsplan for intervjuer, noe vi selvsagt ikke kan akseptere, forteller Johannessen.
Og fortsetter:
– Det er vanskelig å tolke dette annerledes enn at namibiske myndigheter ikke ønsker utenlandske journalister velkommen i lys av Fishrot-lekkasjen og valget denne uken. Vi i DN synes selvsagt det er uheldig at våre reportere ikke får gjort den viktige jobben de dro for å gjøre.
Medier24 har sendt en forespørsel om saken til den namibiske ambassaden i Stockholm, som også dekker Norge.
De svarer ikke på noen av våre konkrete spørsmål om saken, men refererer til de generelle retningslinjene som norske journalister og fotografer må forholde seg til, og understreker at det må søkes om arbeidstillatelse i forkant.