Daniel Butenschøn i videointervju til SKUP: «Har fortsatt ikke noe godt svar på hvorfor jeg jukset»

SKUP16: - Jeg vet bare at jeg har gjort noe forferdelig dumt, sier Daniel Butenschøn, ni måneder etter fjorårets plagiatskandale kom til overflaten.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg vet ikke hvorfor jeg jukset. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg hadde et godt og tydelig svar på det. Men jeg har fortsatt ikke noe godt svar på hvorfor. Jeg hadde nok en manglende forståelse av alvorlighetsgraden i det jeg holdt på med. 

Det sier Daniel Butenschøn, tidligere journalist i Dagens Næringsliv, i et videointervju som ble presentert under Late Night Show SKUP-konferansen i Tønsberg fredag kveld. 

Dette er altså første gang at Butenschøn uttaler seg offentlig, siden de første dagene etter at saken ble kjent i slutten av juli 2015. 

- Veldig lei meg og angrer veldig

Intervjuet var gjort av Fredrik Solvang, til daglig journalist og programleder i NRK

De såkalte «Butenschøn-saken» og generelt juks i journalistikken ble fredag kveld også debattert av et panel med Jon Hustad, Elin Ørjasæter, Bernt Olufsen og Per Arne Kalbakk. 

Butenschøn hadde altså ikke noe svar på hvorfor han jukset. Men han var samtidig tydelig: 

- Jeg er veldig lei meg og angrer veldig. Jeg vet at jeg har gjort noe som var forferdelig dumt. Og at jeg misbrukte tilliten til avisa, og gode kolleger.

For ordens skyld: Intervjuet vil ifølge SKUP ikke bli tillgjengelig utover avspillingen på konferansens talkshow fredag kveld.

Butenschøn har gjennom SKUP henstilt om at intervjuet - som ble spilt av på et sted med 500 journalister til stede - ikke ble sitert fra.

Det er en henstilling som Medier24 har valgt å ikke etterkomme, all den tid dette er et videointervju som ble spilt av på et offentlig arrangement, om en sak av høy, offentlig interesse. Derfor har vi også gjengitt et relevant og begrenset utvalg av sitater det rundt 20 minutter lange intervjuet.

Var forberedt og stod gjennom stormen

I videointervjuet med Solvang snakker Butenschøn blant annet om hvor synd og unødvendig jukset var, fordi «sakene ofte ville stått seg vel så bra uten». 

Den tidligere journalisten svarte også på hvordan stormen var, og konstaterer at han var forberedt på den. 

- Jeg stod ikke i det og var bitter. Jeg skjønte at det ville komme. Samtidig; det kollektive presset mot dem som blir omtalt, er mye sterkere enn det pressen er klar over, sier Butenschøn. 

Den tidligere journalisten forteller at han fikk gode råd om å «dukke unna» offentligheten, og derfor uttalte han seg ikke til pressen under stormen. 

I dag understreker Butenschøn at han beklager sterkt overfor tidligere kolleger og mediehus. 

- Hva gjør du i dag?, spurte Solvang mot slutten av intervjuet. 

- Jeg oppfører meg! Betaler to ganger på trikken, svarte Butenschøn muntert. 

Og la til: 

- Så jobber jeg med egne og andres prosjekter. Jeg føler jeg har fått dette litt i bakspeilet, og det er godt. Og så håper jeg å kunne møte gamle kolleger under litt andre omstendigheter, senere. 

Plagierte 40 saker i DN

Det var mot slutten av juli 2015 at Øistein RefsethTwitter først avslørte at en reportasje i Dagens Næringsliv inneholdt en rekke passasjer som var plagiert og kopiert fra The New Yorker.

Saken var skrevet av Daniel Butenschøn - og i ukene som fulgte ble det klart at Butenschøn hadde kopiert, plagiert eller jukset i en rekke saker de siste årene.

Høsten 2015 kom DN fram til at Butenschøn hadde jukset i hele 40 saker de siste årene. Enten ved plagiat, eller fiktive intervjuer som ikke hadde funnet sted.

Powered by Labrador CMS