Butenschøn trekker seg fra både Tinius-jobb og SKUP-styret. - Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk

Etter plagiat og reportasje-juks i DN.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka ble det kjent at tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn står bak flere tilfeller av plagiat og sitatjuks. Det ble raskt spekulert i hvorvidt han da kunne tiltre som planlagt i jobb for Stiftelsen Tinius.

Og det blir ikke noe av. Tirsdag valgte Butenschøn selv å trekke seg fra prosessen: 

- I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sier administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Medier24.

Saken er også omtalt på Journalisten.no.

Dette altså etter at det ble avslørt at han har jukset og bedrevet plagiat ved flere tilfeller.

Avsløringene begynte med at Øistein Refseth stilte spørsmål på twitter om helgas DN-reportasje «Klagemuren», og det ble påvist plagiat fra både The New Yorker og New York Times i saken, uten kildehenvisning.

Senere utover dagen ble det påvist lignende plagiat og juks i flere saker de seneste åra. Og tirsdag er det oppdaget enda flere tilfeller. 

Trekker seg fra SKUP

Butenschøn trekker seg også fra hans profilerte nestlederverv i SKUP-styret. Tirsdag informerte han SKUPs styre og sekretariat om at han har valgt å trekke seg fra vervet som nestleder med umiddelbar virkning.

Det står å lese på SKUP.no, hjemmesiden til det som på godt norsk heter Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse, og som i all hovedsak arranger SKUP-konferansen hver vår.

Butenschøn er en prisbelønt og hedret journalist, og har altså inntil i dag også sittet som nestleder i SKUP-styret. I meldingen på skup.no sier han følgende:

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, sier Butenschøn.

SKUPs styreleder Jan Gunnar Furuly sier samme sted følgende om Butenschøns handlinger - og nå valg om å trekke seg:

– Daniel har gjort en veldig god innsats i SKUP-styret. Han har bidratt sterkt til den høye kvaliteten på de tre siste SKUP-konferansene. Engasjementet for SKUP er basert på tillit og det som er avdekket de siste dagene er både overraskende og skuffende. Dette har vært en belastning for SKUPs renome. Det står respekt av at Daniel velger å trekke seg, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Powered by Labrador CMS