12.000 har signert opprop mot ny postlov

– Strålende, sier Klassekampen-redaktør Mari Skurdal.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er knyttet stor spenning til den nye postloven, og flere medieaktører har vært svært bekymret over regjeringens planer for å redusere antallet dager med postombæring - til to dager den ene uka og tre dager den neste. 

Klassekampen, Nationen, Dagen og Landslaget for lokalaviser (LLA) har gått sammen og laget kampanjen Avisa skal fram, for å løfte fram konsekvensene av å redusere antallet dager med postombæring, og gjøre et forsøk på å stanse endringene i loven.

Over 80 redaktører har signert redaktøroppropet mot ny postlov. Torsdag kunne Klassekampen-redaktør Mari Skurdal bekrefte at 12.000 har signert det generelle oppropet da har satt i gang.

– Det syns vi er strålende! Det viser at folk forstår det regjeringen ikke gjør: viktigheten av et godt distribusjonsnett for å sikre meningsmangfold og informasjonstilgang i hele landet, og at det er myndighetens ansvar, sier hun til Medier24. 

I teksten til oppropet skriver de: 

«Nå vil regjeringa kutte antall postombæringsdager til 2,5 dag i snitt, på en slik måte at avislevering ikke blir mulig*. Det gjør at nesten 400.000 nordmenn nå står i fare for å miste tilgangen til daglige aviser. Et titalls aviser står i fare for å måtte legge ned». 

– For tidlig

Høringen om det nye forslaget til postlov ble avsluttet i april 2018. I høringssvaret til Vårt Land- og Dagsavisen-eier Mentor Medier, Klassekampen og Nationen oppsummerer de sine standpunkter til forslaget om å redusere antallet dager med postombæring. 

«Det er for tidlig å kutte frekvensen på distribusjon med Posten allerede i 2020, da konsekvensene for næringslivet og spesielt for aviser ikke er godt nok utredet» og videre: 

«Uten omfattende avhjelpende tiltak vil forslaget kunne bety slutt på daglig papiravis for flere publikasjoner, med dramatiske effekter for enkelte mediehus og avistitler». 

– Folk har e-post

Samferdselsminister Jon Georg Dale har tidligere vært ute og sagt at bakgrunnen for det nye forslaget er at folk sender mindre og mindre brev - og det reduserer behovet for postombæring. 

– En gjennomsnittlig nordmann sender tre brev i uka. Da må vi digitalisere. Det handler ikke om at Staten vil ta vekk postombæringa, men at forbrukerne har funnet ut at de har e-post, sa Dale. 

Dale var klar på at konsekvensen av færre brev, trolig blir færre dager med post. 

– Når posten slutter å komme, er det fordi folk har gått over på digitale flater. 

Powered by Labrador CMS