12.000 har signert opprop mot ny postlov

– Strålende, sier Klassekampen-redaktør Mari Skurdal.

Publisert

Det er knyttet stor spenning til den nye postloven, og flere medieaktører har vært svært bekymret over regjeringens planer for å redusere antallet dager med postombæring - til to dager den ene uka og tre dager den neste. 

Klassekampen, Nationen, Dagen og Landslaget for lokalaviser (LLA) har gått sammen og laget kampanjen Avisa skal fram, for å løfte fram konsekvensene av å redusere antallet dager med postombæring, og gjøre et forsøk på å stanse endringene i loven.

Over 80 redaktører har signert redaktøroppropet mot ny postlov. Torsdag kunne Klassekampen-redaktør Mari Skurdal bekrefte at 12.000 har signert det generelle oppropet da har satt i gang.

– Det syns vi er strålende! Det viser at folk forstår det regjeringen ikke gjør: viktigheten av et godt distribusjonsnett for å sikre meningsmangfold og informasjonstilgang i hele landet, og at det er myndighetens ansvar, sier hun til Medier24. 

I teksten til oppropet skriver de: 

«Nå vil regjeringa kutte antall postombæringsdager til 2,5 dag i snitt, på en slik måte at avislevering ikke blir mulig*. Det gjør at nesten 400.000 nordmenn nå står i fare for å miste tilgangen til daglige aviser. Et titalls aviser står i fare for å måtte legge ned». 

– For tidlig

Høringen om det nye forslaget til postlov ble avsluttet i april 2018. I høringssvaret til Vårt Land- og Dagsavisen-eier Mentor Medier, Klassekampen og Nationen oppsummerer de sine standpunkter til forslaget om å redusere antallet dager med postombæring. 

«Det er for tidlig å kutte frekvensen på distribusjon med Posten allerede i 2020, da konsekvensene for næringslivet og spesielt for aviser ikke er godt nok utredet» og videre: 

«Uten omfattende avhjelpende tiltak vil forslaget kunne bety slutt på daglig papiravis for flere publikasjoner, med dramatiske effekter for enkelte mediehus og avistitler». 

– Folk har e-post

Samferdselsminister Jon Georg Dale har tidligere vært ute og sagt at bakgrunnen for det nye forslaget er at folk sender mindre og mindre brev - og det reduserer behovet for postombæring. 

– En gjennomsnittlig nordmann sender tre brev i uka. Da må vi digitalisere. Det handler ikke om at Staten vil ta vekk postombæringa, men at forbrukerne har funnet ut at de har e-post, sa Dale. 

Dale var klar på at konsekvensen av færre brev, trolig blir færre dager med post. 

– Når posten slutter å komme, er det fordi folk har gått over på digitale flater. 

Powered by Labrador CMS