Pål Steigan.

Steigan på Hellkonferansen: – Dere har begått de syv dødssynder

Det ble høy temperatur da alternative medier fikk si hva de mente om pressen under Hellkonferansen.

Publisert Sist oppdatert

(HELL): «Vi løper i flokk» var tittelen da Hellkonferansen tok opp mediekritikk og «mainstream media» lørdag.

På scenen sto Helge Lurås (tidligere Resett, nå iNyheter), Pål Steigan (Steigan.no) og Trond Andresen (tidligere Klassekampen-spaltist).

– Jeg har kommet hit for å holde dere over et langsomt brennende bål, og jeg skal gi dere «Hell», sier Pål Steigan og legger til:

– Min viktigste kritikk er at dere har brutt journalistikkens grunnleggende lover, dere har begått de syv dødssynder. Dere har latt dere redusere til et mikrofonstativ for makta.

Han var sterkt kritisk til medienes rolle under korona-pandemien.

Helge Lurås.

– Vi opplevde et statskupp. Bjørn Gullvåg sto på scenen og brøt grunnloven, og dere satt som tente lys og skrev alt han sa.

Samfunnsdebattant Trond Andersen mente det nå er færre nysgjerrige journalister som går mot strømmen.

– Istedenfor har vi fått en hærskare kommentatorer som sitter og synser. Og ikke bare er det dårlig, det er bedervende kjedelig, sier Andresen.

Lurås mente mediene rett og slett er for like.

– Man løper i flokk, og tør ikke å stille spørsmål. Så blir man idiotforklart hvis man tar til motmæle.

Han mente også det var et sykdomstegn at journalister bytter jobb.

– Man flytter hele tiden, mellom avisene. Man må være mer som motstandere.

Reidun Kjelling Nybø.

– Helt feil

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, var også på scenen. Hun reagerte på at det ble sagt at mediene løper i flokk.

– At vi snakker med samme stemme er jo helt feil. Hvis jeg ser på de 800 medlemmene hos oss, så har vi Trygve Hegnar, vi har Harald Klungtveit, vi har Mari Skurdal og vi har Hans Rustad. Løper de i flokk? Nei, selvfølgelig gjør de ikke det.

Hun var uenig i at de alternative mediene ikke blir lyttet til.

– Dere har en sal full av journalister og redaktører som lytter til dere her. Og alle som er på scenen her er i bedre stand enn oss til å se oss utenfra.

Kjelling Nybø svarte også på dekningen av pandemien.

– De første dagene i 2020 mener jeg norsk presse ikke gjorde jobben sin. Vi var veldig lydig, og svært lite kritisk. Det var dypt problematisk.

Helge Lurås.

Vil forsvare journalistikken

Lurås påpekte at han flere ganger har søkt om å få bli medlem i Norsk Redaktørforening, men fått avslag.

– Og det er ikke fordi jeg har lyst til å være i Redaktørforeningen. Det er fordi jeg har ønsket å komme inn i PFU. Jeg ønsker at vi skal få forsvare journalistikken vår, men vi blir aktivt holdt utenfor.

Kjelling Nybø forklarte bakgrunnen for hvorfor Lurås ikke fikk bli medlem og pekte på at Resett startet med en tanke om en tenketank.

– Du kan ha politiske rammer, slik som Klassekampen, men det kan ikke være aktivisme.

Hun la til at det var styrets avgjørelse, men at hun personlig skulle ønske det var plass til Lurås i Redaktørforening.

– Vi vil ha et størst mulig mangfold og jeg kommer til min død til å forsvare Lurås sin rett til å ytre seg, men det er ingen menneskerett å være med i Redaktørforeningen.

Avfeier konspirasjonsteorier

Vebjørn Selbekk.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, som også deltok i panelet, som representant for Ytringsfrihetskommisjonen, sier det er grunn til å ta flere ting som Steigan sier på alvor, og trekker fram at det er en stor dominans av norske journalister på venstresiden.

– Men det er noen konspirasjonsteorier som vi bare må avvise. Seriøs presse kan ikke holde på med det som Pål Steigan sier med å angripe vaksiner, sier han.

Andresen svarer at han vil følge opp konspirasjonsteorier i norsk presse.

– Nå møter mediene seg selv i dørene. Nå har de gjort narr av konspirasjonsteoretikere og «tinfoil»-hatter. Nå har de i de siste årene fremmet de mest vanvittige konspirasjonsteorier selv, for eksempel at russerne sprengte sin egen gassrørledning, sier han.

– Preget av frykt

Selbekk slår fast at pressen ikke kan drive med konspirasjonsteorier.

– Han sier det er det vi gjør, men det er jeg grunnleggende uenig i. Som seriøse presseorgan må det vi rapporterer være sant. En så alvorlig situasjon som under pandemien krever etterrettelig journalistikk. Jeg mener norske medier har gjort en veldig god jobb når det gjelder pandemidekningen, sier han.

Steigan sier norsk presse er preget av frykt, og er i ferd med å bli parkert av den teknologiske utviklingen. Samtidig oppfordrer han å lese Vær varsom-plakaten.

Panelet bestående av Helge Lurås, Trond Andresen, Pål Steigan, Reidun Kjelling Nybø og Vebjørn Sellbekk
Panelet bestående av Helge Lurås, Trond Andresen, Pål Steigan, Reidun Kjelling Nybø og Vebjørn Sellbekk

– Gjør det oppdraget som står der. Slipp til ulike stemmer. Og pressen skal være kritisk mot seg selv. Gjør dere det, så vil dere oppleve at livet blir morsommere og mer interessant. Men jeg garanterer ikke at eierne deres setter pris på det, sier Steigan.

Andresen mente pressen blir parkert av den teknologiske utviklingen. Det var Selbekk uenig i.

– Det er ikke det jeg ser. Når det gjelder de ekstreme angrepene som har vært på redaktørstyrte medier under Trumps presidenttid i USA. Pressen ble kalt for en folkefiende. Den perioden har vært en gullalder for pressen. Man så virkelig hvilke farer som ligger i å angripe den demokratiske institusjonen som fri presse er. Abonnementssalget til New York Times eksploderte. Jeg tror ikke vi blir parkert av hverken teknologi eller alternative medier, sier Selbekk.

Powered by Labrador CMS