«Vårt svar til terroristene må være å fortsette å bruke vår ytringsfrihet. Ellers får de rett»

Vebjørn Selbekk og Flemming Rose fikk Fritt Ords honnør tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-André Lorentsen): Avisredaktørene Flemming Rose og Vebjørn Selbekk ble tirsdag tildelt Fritt Ords Honnør for prinsippfast forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.

Arrangementet tirsdag foregikk under streng bevoktning fra politi væpnet med maskinpistoler.

Danske Rose og norske Selbekk ble tildelt Fritt Ords Honnør i anledning tiårsdagen for starten på karikaturstriden, som stiftelsen mener de to redaktørene er blitt selve symbolene på.

– Modig

– Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de fremmet forståelsen av ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet, og grunnlaget for andre friheter. De har begge betalt en meget høy personlig pris for sin innsats og har fått sitt liv forandret, skriver Fritt Ord i en uttalelse.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag i anledning prisutdelingen skriver Flemming Rose:

– Man bekjemper ikke intolerante og hatefulle ytringer ved å begrense friheten. Man skaper ikke fred ved å innføre nye begrensninger på friheten. Tvert imot.

Selbekk fremholdt i sin takketale at frihetsverdiene i Norden bør eksporteres.

– Vi har grunn til å være stolte av frihetsverdiene våre. De er verdt å eksportere. Og de er verdt å forsvare. Uansett hvor mye man brenner flagg og ambassader i Midtøsten. Og uansett hvor mye man truer med terror. Eller utøver terror, sa Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk da han mottok Fritt Ords honnør.

Han takket spesielt sin mor i talen.

Viktigste debatt i vår tid

I takketalen sa Selbekk videre:

– Vårt svar til terroristene må også være å fortsette å bruke vår ytringsfrihet akkurat som vi selv vil. Når det er nødvendig, også på den måten som de krever at vi ikke skal gjøre.

- Ellers får de rett. Ellers har de oppnådd det de ville med sine blodige aksjoner. Ellers har vi gitt terroristene medbestemmelse, ifølge referatet gjengitt i Selbekks avis Dagen.

Da den danske avisen Jyllands-Posten den 30. september 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed, startet det som Fritt Ord beskriver som «en av de viktigste ytringsfrihetsdebatter i vår tid».

Rose var på denne tiden kulturredaktør i avisen. Selbekk var sjefredaktør i avisen Magazinet da den i 2006 trykket Jyllands-postens tegninger.

Honnørmottakerne får 100.000 kroner hver.

Powered by Labrador CMS