Christian Birkeland i TV 2 og Sven Størmer Thaulow i Schibsted.
Christian Birkeland i TV 2 og Sven Størmer Thaulow i Schibsted.

Både Schibsted og TV 2 øker sikkerheten etter Dagbladet-stenging: – Vi har satt inn ekstra­ordinære tiltak

Sven Thaulow, konserndirektør for data og teknologi i Schibsted, bekrefter ekstraordinære tiltak. – Vi har høynet vårt eget sikkerhetsnivå, sier TV 2-direktør Christian Birkeland.

Publisert

Torsdag ettermiddag dukket det opp en  sak hos Dagbladet med tittelen: «Erna solberg sier det er greit.», med en henvisning til at statsministeren mener pedofili er greit.

Kort tid senere stengte Dagbladet ned sidene sine, og tilhørende sider som seher.no og kjendis.no, for å få kontroll på situasjonen. Det gikk tre og en halv time før sidene var oppe igjen, rundt 21.15 torsdag kveld.

Da var konsernsjef i Dagbladet-eier Aller Media, Dag Sørsdahl, klar i sin tale: Vi kan ikke utelukke at dette har vært hackerangrep.

Konsernet anmeldte saken, og overleverte én IP-adresse til politiet, ifølge Dagbladet selv.

Schibsted setter inn tiltak

Sven Thaulow, konserndirektør for data og teknologi i Schibsted, opplyser at mediekonsernet, som eier blant annet VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, anser dette for å være en kritisk hendelse - også for Schibsted sin del. 

Sven Størmer Thaulow blir ny teknologidirektør i Schibsted
Sven Størmer Thaulow blir ny teknologidirektør i Schibsted

– Vi behandler dette som en kritisk hendelse, også for Schibsted, selv om denne hendelsen ikke har berørt oss eller våre mediehus. Våre team jobber kontinuerlig med tiltak for å forhindre at vi kan bli utsatt for tilsvarende hendelser, og siden angrepet har vi satt inn ekstraordinære tiltak, opplyser han i en e-post til Medier24. 

Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker de ikke å gå inn på hvilke konkrete tiltak som er igangsatt.

TV 2 høyner sikkerheten

Christian Birkeland er digitaldirektør i TV 2, og sier at de på generelt grunnlag ikke kommenterer egne sikkerhetsrutiner.

– Generelt så kommenterer vi ikke rundt vår sikkerhet og de vurderingene vi gjør. Men vi har fulgt og følger Dagbladet-saken tett, og vi har høynet vårt eget sikkerhetsnivå. Utover det ønsker vi ikke å si noe mer.

– Bekymrer Dagbladet-hendelsen dere i TV 2?

– Som en stor mediebedrift er man alltid eksponert. Vi har alltid hatt en generell sunn bekymring for trusler fra hacking og annen nettkriminalitet. Vi gjør derfor fortløpende vurderinger, sier han og legger til: 

– Dette kan være en øyeåpner for bransjen. Mer og mer blir nå nettbasert, og det gjør også at man får nye trusler og må lansere nye løsninger.

Konserndirektør for digital utvikling i Polaris, Håvard Kvalheim, sier de foreløpig ikke har skjerpet rutinene - men at de vil vurdere å sette inn nye sikkerhetstiltak. 

– Vi er svært opptatt av sikkerheten rundt våre produkter, og har de siste årene iverksatt betydelige tiltak for å høyne sikkerhetsnivået i konsernet. I lys av Dagbladet-saken vil vi gjennomgå våre rutiner for å se om det er ytterligere tiltak som må iverksettes. Ut over dette ønsker vi ikke å kommentere konkrete sikkerhetstiltak, skriver han i en melding til Medier24.

Håvard Kvalheim, konserndirektør digital utvikling i Polaris.
Håvard Kvalheim, konserndirektør digital utvikling i Polaris.

 

Amedia sperret brukerkontoer

Allerede torsdag kveld kunne Medier24 melde at også lokalaviskonsernet Amedia, som eier 73 av landets lokalaviser, blant annet Nordlys, Avisa Nordland og Drammens Tidende, setter inn ekstraordinære tiltak.

– Etter det som har skjedd med Dagbladet i kveld, går vi gjennom sikkerhetsrutinene våre og gjør et par preventive grep. Vi har ingen indikasjoner på at noen har prøvd seg på oss, dette er kun preventivt, sa Amedia-direktør Pål Nedregotten torsdag kveld og la til: 

– Vi går nå gjennom brukerrettighetene til journalistene og redaktørene våre og sjekker hvem som har sikret kontoene sine godt nok og hvem som ikke har det, sa han til Medier24.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen opplyste til Medier24 torsdag kveld at han ikke ønsker å kommentere hva de eventuelt gjør.

Powered by Labrador CMS