Dagbladet tok SKUP-prisen for tredje år på rad. Se bilder, video, reaksjoner og ettertanke

Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen fikk pris for «Våtdraktmysteriet».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dagbladet fikk lørdag kveld SKUP-prisen for reportasjen Våtdraktmysteriet.

Dette er tredje året på rad Dagbladet vinner hovedprisen - etter «Nigeriabåtene» og «CTRL null» de to foregående årene. 

NRK, Adresseavisen, DN og BT ble tildelt diplomer.

Se vår videoreportasje med taler og intervjuer!

Dagbladet vinner SKUP-prisen for 2015. Pris, jubel og intervju:

* Gjennopplev stemningen og jubelen fra SKUP-festen lørdag kveld!* Hva sier årets SKUP-vinner etter prisutdelingen?* Og hvorfor vinner hardt pressede Dagbladet prisen for tredje året på rad? SE MEDIER24s fyldige videoreportasje fra årets prisfest:

Posted by Medier24.com on 10. april 2016

Fant sammenhengen mellom to likfunn

Det er journalistene Anders Fjellberg, Tomm W. Kristiansen, Hampus Lundgren og Anders Wiik som står bak Dagbladets reportasje.

Den avslører sammenhengen mellom to likfunn, ett på Lista i Norge og det andre i Nederland.

 

 

Historien nøster opp i de tragiske skjebnene til to flyktninger som ble funnet døde i hver sin våtdrakt, kjøpt i den franske byen Calais ved den engelske kanal.

– Dette handler om en av Europas store utfordringer – flyktningstrømmen. Politiet i tre land ville gi opp, men journalistene i dagbladet løste mysteriet, heter det i juryens begrunnelse. Les hele begrunnelsen nederst i saken!

 

  • SLIK LØSTE DE SAKEN: Les metoderapporten fra Dagbladet som skaffet dem SKUP-prisen for 2015: Våtdraktmysteriet.pdf

 

Diplomer til BT, NRK, Adresseavisen og DN

NRK ble tildelt SKUP-diplom for Brennpunkt-dokumentaren Det dypeste dykket, som handler om en dykkerulykke i 1978.

Adresseavisen fikk diplom for reportasjen «Teppefall» om et nettverk som solgte dop til nordmenn fra mørke sider på nettet.

Dagens Næringsliv ble belønnet for avsløringen «Skolebaronene» om hvordan eierne hentet ut over 100 millioner kroner fra den private høyskolen Westerdal.

Bergens Tidende fikk diplom for avsløringen om den såkalte cruisesaken, som endte med at Bergens-ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås ble siktet for korrupsjon.

 

 

Dette sier juryen om SKUP-prisen for 2015 til Dagbladet for ”Våtdraktmysteriet”:

Det handler om en av Europas store utfordringer: Strømmen av flyktninger og asylsøkere fra Syria. To døde menn blir funnet med 67 dagers mellomrom på kysten av Sør-Norge og Nederland. Begge likene er iført våtdrakter. Uten ID-papirer, og uten treff i sentrale DNA-registre må politiet i tre land gi opp jakten på mennenes identitet.

Der politiet ga opp ville Dagbladet løse mysteriet. Journalistene finner frem til forretningen hvor våtdraktene er kjøpt. De neste ukene samlet journalistene DNA-bevis, brukte sosiale medier og intervju som metode, fikk bistand av både norsk, britisk og nederlandsk politi - og sørget for en nennsom håndtering av pårørende, venner og flyktninger.

Takket være jobben fikk to familier visshet om skjebnen til sine sønner - flyktningene Shaid Omar Kataf og Mouaz Al Balkhi.

Saken er enestående formidlet, og blir omtalt som en av de beste som er skrevet om den pågående flyktningekrisen, og har gitt internasjonal oppmerksomhet rundt teltleiren i Calais.

Det skal pågåenhet og oppfinnsomhet for å komme i mål med en slik jobb – og det blir det heder, ære og SKUP-pris av!

Juryen gratulerer Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen med SKUP-prisen for 2015

Powered by Labrador CMS