DN: Morgenbladet snuser på mer presse­støtte. Det kan bety mindre til de andre

Samtidig erfarer Dagens Næringsliv  at Dagbladet Pluss kan være aktuelle pressestøttemottakere.

Publisert

Dagens Næringsliv erfarer at dersom Dagbladet og Morgenbladet søker pressestøtte for sine digitale utgaver, noe som ble mulig fra og med 2016, kan det til sammen utløse 30 millioner kroner i statsstøtte etter dagens regler. 

De pengene vil ifølge DN tas fra den totale pressestøttepotten, som gjør at eksisterende aviser som mottar pressestøtte vil få mindre å rutte med. Forutsatt at politikerne ikke øker bevilgningen, som som ble mindre sannsynlig etter gårsdagens forslag om å fryse støtten

Morgenbladet får i dag 4,85 millioner kroner i produksjonstilskudd, men kan være kvalifisert for mellom 11 og 14 millioner kroner dersom de søker pressestøtte for såkalte nummer to-medier. Det vurderer avisa å gjøre, forteller sjefredaktør Anna B. Jenssen til DN. 

– Vi har gjort en større redaksjonell omlegging hvor vi publiserer vesentlig mer innhold digitalt. Den omleggingen er redaksjonelt begrunnet. Hadde vi fått støtte som nummer to-medier, så hadde vi mer enn doblet støtten, sier Jenssen til DN.

Også Dagbladet kan være aktuelle til å søke pressestøtte, etter at de skilte ut Dagbladet pluss til et eget datterselskap. Alexandra Bæverfjord, sjefredaktør og administrerende direktør,  vil imidlertid ikke si noe om Dagbladets planer til DN. 

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om regjeringen frykter at Dagbladet og Morgenbladet vil søke pressestøtte for daglige digitale utgaver fra 2019, svarer kulturminister Trine Skei Grande: 

– Vi må ha med oss at mediene vil innrette sine forretningsmodeller ut fra den måten vi organiserer støtten på. Det er en viktig lærdom når vi nå skal lage et nytt mediestøttesystem. 

Hun sier videre at det kan komme endringer, slik at ordningene gir forutsigbarhet for mediene. Hun vil ikke røpe noe om hvordan reglene kan bli innretta før mediemeldingen, som er varslet før jul, kommer. 

Powered by Labrador CMS