Sommerpraten

Gikk på fylla dagen før en 06.00-vakt: – Det endte som det måtte

Dagbladet-journalist Lars Martin Gimse gikk på trynet «på helt voldsomt vis» som sommervikar hos Fædrelandsvennen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste mann ut er Dagbladet-journalist Lars Martin Gimse

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020? 

– Absurd! Da vi gikk inn i 2020 følte jeg på en måte at jeg hadde vært med på å dekke ganske mange store hendelser, både globale og nasjonale. Jeg jobba som nattevakt i Dagbladet under den spesielle valgkampen som til slutt gjorde Trump til president, det var jo litt av en «reise», og det har jo ikke vært for lite terror å skrive om. Men jeg tror jeg i min naivitet, sikkert som mange andre, ikke hadde sett for meg en pandemi i dette omfanget. Hele situasjonen har jo også fått meg, og sikkert mange andre, til å innse hvor hyggelig praten ved kaffeautomaten på jobb er. Hjemmekontor har fungert veldig bra, men da jeg i midten av april hadde nattevakt fra hjemmekontoret i Ås, og strømmen gikk sånn at jeg måtte sitte i stummende mørke, på mobilnett, og dekke nyheter fra den store verden, da var det ikke til å komme fra at jeg følte meg littegranne ensom.

– Hva er årets flause til nå? 

– Mye stort og smått sikkert, men jeg lo godt av min svært gode kollega Trym Mogen, som i coronakrisens initialfase klarte å valse inn i samboerens zoom-møte med jobben i bare underbuksa.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år? 

– Jeg er jevnt over imponert over dekningen av koronaviruset i mange norske redaksjoner, men om jeg skal trekke fram en person vil jeg gjerne få sende en digital halvliter til min gode kollega Asle Hansen, som har jobbet utrettelig med barnevernssaker i mange år nå. Sånne lange løp som det er nok ikke min største styrke som journalist, og jeg er dypt imponert over viljen og evnen til å følge sakskomplekset dag for dag, måned for måned, år for år,  med den ene avsløringen etter den andre. Utrolig viktig saksområde å dekke kritisk også, og helt usedvanlig krevende.

– Hva gjør du i sommer?

– Som den sørlendingen jeg er har jeg selvsagt tatt med meg min lille familie til mitt barndoms oppvekstparadis på Fevik. Jeg skulle GJERNE vært en tur på fotballkamp på Sparebanken Sør Arena også mens jeg var sørpå, men det gikk ikke i år. Så det ble halvannen uke på Sørlandet, før vi dro en liten tur opp til Lilleputthammer for å tilfredsstille husets 7-årings lekelyst.

– Resten av sommeren har vi vært hjemme, og da er rett og slett ingenting som slår det å stå på verandaen i finvær med en god øl og grille.  

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Podkastvanene mine blir jeg ikke kvitt så lett. Jeg er podkastjunkie. Det går en del i fotballpodkaster, en del nyhet, og så er jeg en sucker for god historiefortelling (eksempelvis Nokasmillionene eller svenske When We Were Kings). Ellers leser jeg jo Dagbladet, Børsen, Fædrelandsvennen og VG daglig, samt streifer innom en del andre, og leser i de største internasjonale mediene. Jeg har likevel prøvd å ikke sjekke alle nyhetsvarslene som kommer inn på mobilen i sommer, og innvilget meg selv noen Trump-frie uker. Når man har hatt nattevakt store deler av hans regjeringsperiode, er det en velsignelse å koble ut akkurat ham innimellom. Også er jeg jo i overkant aktiv på Twitter, noe jeg ikke er helt sikker på om min samboer er like begeistret for alltid... 

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Jeg tror ikke jeg har gjort de helt spektakulære journalistiske tabbene, men det betyr ikke at jeg ikke har gått på trynet på helt voldsomt vis. I 2007 hadde jeg min aller første sommerjobb i mediebransjen i Fædrelandsvennens nettavdeling (ja, dette var den gangen det var separate avdelinger). I det som for meg må ha vært sommerens første uke med 06-vakter, hadde jeg også bursdag. Som den ølhunden jeg er benyttet jeg anledningen til å ta meg «et par» øl med en god kompis. Da jeg kom hjem, jeg tror klokka må ha bikket midnatt, var jeg vel litt mer påseilet enn jeg burde med så tidlig vakt dagen etter, og i min angst for å ikke komme meg på jobb tidsnok bestemte jeg meg for at det nok var til det beste å bare være våken gjennom natta og vakta, og legge meg etter jobb neste dag. Det endte som det måtte. Jeg sovnet utpå natta, og våknet ikke før han jeg leide av sto på døra. Da var klokka nesten 11, og en viss bekymring hadde begynt å spre seg både her og der, ettersom også telefonen hadde gått tom for strøm og ingen fikk tak i meg. Min sjef den gang, den forståelsesfulle Jørund Flaa, og jeg ble enige om at jeg kunne jobbe med å bli kvitt skammen i løpet av dagen, og komme på jobb dagen etter. Da ble jeg kalt inn på kontoret og fortalt at det nok ikke var noe jeg burde gjøre igjen. Det var jeg tross alt enig i.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer? 

– Ikke drikk mer enn tre øl kvelden før en 06-vakt. Men for å være mer seriøs: Ellers handler det om å være initiativrik, komme med gode ideer, og være et ja-menneske. Altså ikke vær redd for å kaste deg ut i noe du ikke føler deg helt trygg på. Det er utrolig lærerikt. Vær heller ikke redd for å lufte ideer med kolleger, de kan ha gode innspill. Og for all del: Spør erfarne kolleger om ting du lurer på. Jeg tror ikke jeg har møtt en journalist som ikke gladelig deler av sin kunnskap til nysgjerrige og lærevillige kolleger. 

Powered by Labrador CMS