Stabsredaktør i Dagbladet og leder av SKUP-juryen, Lars Helle

Pressepodden:

Lars Helle skal dele ut SKUP­-prisen: – Forberedt på å få kjeft

Stabsredaktøren i Dagbladet har klare tanker om hvilke kriterier som er viktige når han skal være med å kåre den beste undersøkende journalistikken. Men han måtte tenke seg om før han sa ja til vervet som juryleder.

Publisert

Stabsredaktøren i Dagbladet ble nylig utnevnt til leder for SKUP-juryen.

– Det jeg gruer meg mest til er at det er mye arbeid. Jeg setter pris på tilliten og sånn, men vet det vil bli mye arbeid å lese de 40-60 metoderapportene, pluss all journalistikken som er laget, sier han i Medier24s podkast Pressepodden.

Han sier han ble overrasket da han fikk spørsmålet. Helle har ikke vært en stor del av SKUP-miljøet tidligere, og var på sin første SKUP-konferanse i 1992.

Han sier han trengte betenkningstid, og ikke sa ja til å stille umiddelbart. Nå som han er med, vet han hva han gleder seg til.

– Å få jobbe med en bra og kompetent jury ser jeg frem til. Og å få innblikk i den gravende journalistikken som finnes i Norge.

Forberedt på skuffelse og kjeft

– Mange sier det virker nesten tilfeldig hvem som får pris. Jeg har sett skuffelsen i øynene på de som ikke har fått den utmerkelsen de mente de fortjente, og sett mye raseri, så jeg er forberedt på kjeft, sier han om sitt nye verv.

SKUP-prisen har statutter og retningslinjer å jobbe etter, men Helle tror det vil bli interessante diskusjoner i juryen på hva de skal legge mest vekt på.

– Jeg har lagt merke til at SKUP i varierende grad vært mer opptatt av konsekvensene etter journalistikken er laget, mens jeg er mer opptatt av når den blir laget.

Han mener metode også handler om mer enn å bruke lang tid på en sak.

– Hvis det er en svakhet med SKUP, så er det at noen prosjekter varer parodisk lenge i redaksjonene, sier han.

Imponeres hver uke

Til vinteren håper han å få inn rapporter fra både kultur, sport og lokalaviser - og ikke bare fra store graveredaksjoner.

– De oppdagelsene folk gjør i det vanlige nyhetsarbeidet, som blir fulgt opp på en god og undersøkende måte, bør kunne få et diplom på SKUP-nivå, selv om ikke fem mennesker har jobbet med det i flere år, sier han.

– Det er ikke et kjennetegn at den gode journalistikken du gjør fører til at en må slutte i jobben sin, blir arrestert, tiltalt eller dømt. Det er ikke medienes rolle å få til det. Men vi skal dokumentere ting som kan føre til den type konsekvenser, sier han.

Han sier han imponeres hver uke av journalistikk han synes er god.

Dersom Dagbladet er kandidat til SKUP-prisen blir Lars Helle inhabil. Her ser han på noen av avisens priser sammen med Dagbladets Siri Gedde-Dahl

Kom tilbake til Dagbladet

Helle har hatt minst 8 forskjellige redaktør-jobber, flertallet av dem i Dagbladet. I fjor forlot han sjefredaktørstillingen i Stavanger Aftenblad etter ti år. Så fikk han jobb som stabsredaktør i Dagbladet.

– Jeg har alltid blitt trigget av Dagbladet. Jeg har alltid likt det, og føler meg hjemme i den kulturen, sier han.

Han sier han ikke hadde trodd at han skulle tilbake til Dagbladet, men ville «gjøre minst en ting til før jeg blir pensjonist».

I denne episoden av Pressepodden forteller han hva som kjennetegner en redaktør, hans tips til de som er nye i rollen og om da han la ned sin egen jobb i 2005.

Han avslører også hva en stabsredaktør egentlig gjør.

Powered by Labrador CMS