Mads A. Andersen svarer på kritikken av Dagbladet koronavideo.
Mads A. Andersen svarer på kritikken av Dagbladet koronavideo.

Dagbladet svarer på koronavideo-kritikken: – Reagerer på påstanden om fotomanipulasjon

– Dagbladet TV har intervjuet folk på stedet som reagerte, vi har mottatt henvendelser fra innbyggere om det samme og politiet sier at bildene var illustrerende, sier Dagbladets Mads A. Andersen til Medier24.

Publisert

Den første påskehelgen er snart over og lørdag publiserte Dagbladet en video fra Grünerløkka i Oslo som har fått sosiale medier til å koke. 

I videoen har Dagbladet tatt turen til Markveien, hvor det er svært mange mennesker samlet. I sosiale medier peker flere på at de mener at Dagbladet fremstiller situasjonen feil – og at de får det til å se ut som at det var flere mennesker til stede enn det faktisk var. Det handler blant annet om teknikken som er brukt, hvor man har zoomet inn enkelte steder i reportasjen. 

Lørdag kveld var saken blant de mest delte i sosiale medier i Norge, ifølge Storyboard. 

– Bildefusk

Blant dem som har tydd til sosiale medier er Miljøpartiet De Grønnes Oslo-politiker Eivind Trædal.

Han skriver: 

«I går delte jeg Dagbladets sak om at mange går tett i Oslo. Jeg var overraska over bildet fra Markveien, for vi hadde akkurat tatt en lang formiddagstur uten antydning til trengsel. Men det viser seg altså at Dagbladet har drevet med bildefusk» og fortsetter: 

Eivind Trædal
Eivind Trædal

Han peker på at fotografen brukt et teleobjektiv til å komprimere flere hundre meter med gate – men at bildet får det til å se mindre ut. 

«Slik kan man få en gate til å se mye mer tettpakka ut enn de er, og utløse storm på sosiale medier. Saken ser ut til å bli en av årets mest delte. Under denne pandemien er det mange som er frustrerte og gjerne vil finne noen å kjefte på. Noe av det verste mediene kan gjøre nå, er å fyre opp under dette med villedende journalistikk sånn som Dagbladet gjør her», skriver Trædal. 

Høyrepolitiker Sveinung Stensland skriver på Twitter at han kommer til å si opp sitt Dagbladet Pluss-abonnement, fordi han «gidder ikke subsidiere fotomanipulering». 

 

Videodirektør Mads A. Andersen i Aller Media.
Videodirektør Mads A. Andersen i Aller Media.

– Reagerer

Mads A. Andersen er ansvarlig for Dagbladet TV, og skriver i en e-post til Medier24 at han ikke mener det er snakk om bildemanipulasjon. 

– Jeg reagerer på påstanden om fotomanipulasjon. Det er zoomet inn på helt vanlig måte i denne reportasjen. Vi har også intervjubilder som viser mange mennesker i bakgrunnen. Det er viktig å understreke at Dagbladet TV har intervjuet folk på stedet som reagerte, vi har mottatt henvendelser fra innbyggere om det samme og politiet sier at bildene var illustrerende for det de også fikk meldinger om, skriver han. 

Han skriver også at Dagbladets kameraer ikke har mulighet til å skape en slik perspektivforandring. 

– Kameraene Dagbladet TV bruker har kun mulighet til å zoome inn til en brennvidde på 112 mm. Det er langt unna det som må til for å skape en perspektivforandring som det påstås er blitt gjort her, skriver han. 

 

Powered by Labrador CMS