Legene Kaveh Rashidi og Tilde Broch Østborg.Svein Lunde, SUS/Erlend Berge
Leger reagerer på Dagbladets vaksine-vinkling: – Slutt å spre misledende info som skaper usikkerhet
Legene Kaveh Rashidi og Tilde Broch Østborg reagerer på vinkling om at fullvaksinert ble smittet. – Det er langt fra «feilaktig clickbait», svarer nyhetsredaktør Frode Hansen.
Tirsdag publiserte Dagbladet saken «Fullvaksinert ble smittet». Saken ble opprinnelig publisert hos NRK, og senere plukket opp av andre medier.
Men etter publisering reagerte legene Kaveh Rashidi og Tilde Broch Østborg på vinklingen til Dagbladet.
I ingressen står det:
«En beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo er coronasmittet til tross for å ha fått andre dose av vaksinen for flere uker siden.»
«Selvfølgelig blir enkelte smittet, tross vaksine! Slutt å spre misledende info som skaper usikkerhet! Ta et ansvar, hjelp folk å ta gode valg. Vaksinen er trygg og effektiv», skriver han på Twitter med henvisning til Dagbladet.
Slik situasjonen er nå, mener Rashidi det er uhyre viktig at det ikke er rom for misforståelse i informasjon om pandemien eller vaksinering.
– Dagbladet sin overskrift har en undertekst som hos enkelte vil skape økt tvil og usikkerhet om vaksinens effekt, når sannheten er at det er helt forventet at omtrent 5 prosent av befolkningen som får Pfizers eller Modernas vaksine fortsatt kan bli smittet, skriver han på e-post til M24.
Må gi et korrekt bilde
Som lege ser Rashidi daglig at pasienter har mye tvil omkring vaksinering, og mye av den tvilen stammer fra mediene, ifølge han selv.
Rashidi er klar på at dette ikke er et angrep på Dagbladet. Han mener de store mediehusene må være bevisste på sitt ansvar for å gi et korrekt bilde av konsekvensene av vaksineringen.
– Det burde vært mediene som betrygget befolkningen. Og selv om Dagbladet ikke nødvendigvis har vonde intensjoner, og ikke har brutt noen regler, så mener jeg det er hevet over enhver tvil at overskriftene kan lages på en tryggere og mer opplysende måte der det er mindre rom for misforståelse og feilinformasjon, skriver Rashidi.
– Forleder folk
Medlem i Legers etiske råd, Tilde Broch Østborg, reagerer også på Dagbladets vinkling.
Østborg mener det er et skrekkpreg over tittelen og det mørke bildet på forsiden av Dagbladet.
– Man skal være varsom med den type overskrifter i en situasjon hvor folk er skeptiske til å vaksinere seg. Dagbladet risikerer å forlede folk til at det ikke er noe vits å vaksinere seg, sier Østborg til M24.
Covid-19-vaksinene er langt mer effektive en mange av vaksinene som er i barnevaksinasjonsprogrammet, ifølge Østborg.
Det blir opplyst i Dagbladet-saken at man aldri er 100 prosent trygg fra å bli smittet, selv med vaksine. Men denne informasjonen kommer i avslutningen av artikkelen.
– Dagbladet påpeker fakta. Er det ikke viktig å også vise disse sidene av vaksinasjonen?
– Det handler om at man forsøker å oppnå at folk leser artikkelen gjennom feilaktig clickbait. Fakta kommer først avslutningsvis. Hvis man ikke leser hele artikkelen, så sitter man igjen med at dette er overraskende, eller at det ikke er noe poeng i å vaksinere seg, svarer Østborg.
Mener kritikerne bommer
Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, synes det er flott at Dagbladets vinklingerdiskuteres, men mener kritikerne bommer.
I en e-post til M24 skriver Hansen at det - i saken - opplyses om at beskyttelsen ikke er hundre prosent effektivt, der blant annet Preben Aavitsland i FHI blir intervjuet.
– Det henvises også til studier som har vist at vaksinen fra Pfizer og Biontech er 95 prosent effektive en uke etter andre dose, skriver han.
Hansen mener man må ha på helt spesielle briller for å lese tittel og sak som «skrekkpreg» med en «undertekst».
– Det er langt fra «feilaktig clickbait», det som står i saken er korrekt. Vi mener dette absolutt har nyhetenes interesse. Mener virkelig kritikerne at saken ikke skulle være laget? spør Hansen.
«En fullvaksinert beboer ved Ellingsrudhjemmet har testet positivt for koronaviruset. Beboeren viser så langt ingen tegn på sykdom.»
Espen Olsen Langfeldt, redaktør for NRKs Direkte i Nyhetsdivisjonen, sier at NRK ser det store ansvaret i denne tematikken.
Han mener det er særdeles viktig å være presise i vinklingene av vaksine-saker, og at mediene ikke skal bidra til engstelse i befolkningen.
Han mener likevel at det er en nyanseforskjell mellom NRKs og Dagbladets vinkling.
– I overskriften vår blir det påpekt at vaksinen kan ha en positiv effekt for sykdomsforløpet, så det er en nyanseforskjell her, sier Olsen Langfeldt til M24.
Han er også enig at man skal være ekstra varsomme når det gjelder vinkling og dimensjonering på forsiden.
– Forskning og erfaringer på temaet er fortsatt veldig ferskt, og medier bør generelt være forsiktige med å trekke konklusjoner.
Samtidig påpeker han at denne konkrete saken også har et nyhetspoeng.
– At den første fullvaksinerte beboeren på et eldrehjem likevel ble syk, er et klart nyhetspoeng. Det er en klar journalistisk oppgave å følge med på effektene av vaksinene.
Olsen Langfeldt understreker at mediene er en selvstendig virksomhet.
– Vi er ikke en forlenget arm til norske helsemyndigheter, og det er vår plikt å undersøke effekt av iverksatte tiltak.