Dagbladet fikk Internasjonal Reporter-prisen for «Våtdraktmysteriet»

- Detektivarbeid av ypperste klasse, som i tillegg er fortalt spennende, effektivt og med stor medmenneskelighet, uttaler juryen.

Publisert Sist oppdatert

Anders Fjellberg, Tomm W. Kristiansen, Hampus Lundgren og Anders Wiik fra Dagbladet vant Internasjonal Reporters journalistpris for reportasjen «Våtdraktmysteriet».

Prisen ble delt ut under SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld.

Dagbladet-reportasjen avslører sammenhengen mellom to likfunn, ett på Lista i Norge og det andre i Nederland.

 

 

Historien nøster opp i de tragiske skjebnene til to flyktninger som ble funnet døde i hver sin våtdrakt kjøpt i den franske byen Calais ved den engelske kanal.

Juryen beskriver journalistikken som detektivarbeid av ypperste klasse, som i tillegg er fortalt spennende, effektivt og med stor medmenneskelighet.

Se hele juryens begrunnelse nederst i saken. 

 

 

– Dagbladets team klarte det politiet i flere land ikke greide, nemlig å løse mysteriet. De reiste Europa på kryss og tvers, tok DNA-prøver av seks ulike personer i fire land på to kontinenter, krysskombinerte teorier og kunne til slutt fortelle de tragiske historiene, heter det i begrunnelsen.

Hele 42 bidrag var nominerte til journalistprisen for 2016, noe som er ny rekord.

 

 

Juryen delte også ut tre diplomer:

  • Espen Rasmussen og Kari Aarstad Aase, for VG-reportasjen «Ebola»
  • Ingrid Salvesen og Klaudia Lech for reportasjen «Varslerne», trykket i Dagens Næringsliv.
  • Linda Forsell og Kjetil Lyche, for «Barnas barn» trykket i Dagens Næringsliv.

Juryen består av Anne Hege Simonsen (journalistutdanningen HiOA), Christina Pletten (Aftenposten), Jon Magnus (tidl. VG) og Haakon Børde (tidl. NRK). 

Organisasjonen Internasjonal Reporter drives utelukkende av et frivillig, ubetalt styre, og journalistprisen finansieres av bidrag fra både små og store norske mediebedrifter. 

  • Følg også med når SKUP-prisen deles ut senere lørdag kveld! Prisutdelingen blir direktesendt på Medier24s Facebook-side

 

 

Juryen uttaler om Våtdraktmysteriet: 

Høsten og vinteren 2014/15 ble det gjort to mystiske likfunn, det ene på Lista i Norge, det andre på en strand i Nederland. Likene ble funnet i identiske våtdrakter, kjøpt samtidig av samme kunde i en sportsbutikk i de franske byen Calais ved den engelske kanal.

Dagbladets team klarte det politiet i flere land ikke greide, nemlig å løse mysteriet. De reiste Europa på kryss og tvers, tok DNA-prøver av seks ulike personer i fire land på to kontinenter, krysskombinerte teorier og kunne til slutt fortelle de tragiske historiene til de to unge flyktningene, Mouaz Al-Balkhi og Shadi Omar Kataf.

”Våtdraktmysteriet” gir innsikt i de mange årsakene til at millioner flykter fra det krigsherjede Syria, reportasjeserien forteller om livet på flukt, livet til familiene som blir igjen, og om flyktningenes hverdag på vent i Europa. Dette er journalistisk detektivarbeid av ypperste klasse, som i tillegg er fortalt både spennende, effektivt og med stor medmenneskelighet.

 

Powered by Labrador CMS