Mads A. Andersen, nyhetsredaktør i Dagbladet, og redaktør i Kyst.no, Ole Andreas Drønen.
Mads A. Andersen, nyhetsredaktør i Dagbladet, og redaktør i Kyst.no, Ole Andreas Drønen.

Identifiserer drapssiktet mann: Vil «rydde unna eventuelle spekulasjoner»

En norsk mann i 60-årene er siktet for drap på den finske kjendisen Janne Puhakka. Derfor velger noen norske medier å identifisere.

Publisert

Den finske realitydeltakeren Janne Puhakka (29) ble drept i en leilighet i Esbo i Finland.

Mandag ble drapet kjent, samt at en norsk mann er siktet i saken. Finsk politi meldte tirsdag at mannen erkjenner å ha skutt Puhakka. Onsdag skal han fremstilles for varetektsfengsling.

Tirsdag ettermiddag er det få norske medier som har identifisert mannen i 60-årene.

Dagbladet har valgt å sende reporter/fotograf til Finland.

I nettsaken har de en egen boks hvor de forklarer hvorfor de identifiserer.

De skriver blant annet:

«Offentligheten har krav på å få vite hvem som er involvert i slike alvorlige kriminelle hendelser i samfunnet vårt, herunder vårt naboland Finland. Paret er et profilert par i landet og har stilt opp i flere intervjuer og snakket om sitt forhold». 

Har gjort en totalvurdering

Nyhetsredaktør Mads Andersen forklarer at det er flere grunner til at de identifiserer, og henviser til boksen.

– Vi har tatt en totalvurdering og mener det var aktverdig å identifisere mannen som har innrømmet et drap.

På spørsmål fra Medier24 om hva som taler mot identifisering, svarer han:

– Det som taler mot, er at det er tidlig i etterforskningen, det foreligger ingen tiltale og det er et stykke fram til det eventuelt foreligger en rettskraftig dom. Men dette er en såpass alvorlig hendelse, som det er stor interesse rundt. Vår grunnholdning er at en straffesak som dette er et offentlig anliggende.

Vil «rydde unna eventuelle spekulasjoner»

Kyst.no har også identifisert. I sin egen artikkel om saken, henviser de til at også Nettavisen, Dagbladet og den finske avisen Helsingin Sanomat har identifisert.

«At andre store medier (...), har offentliggjort hans navn, gjør også at det etter hvert blir kunstig for oss å ikke fastslå det etter hvert alle vet. For i dette tilfellet blir det å rydde unna eventuelle spekulasjoner – som også kunne vært et argument – som å sparke inn åpne dører», skriver de.

De skriver det er flere grunner til identifisering, blant annet at siktede og offeret tidligere har stått offentlig fram, og at siktede ifølge politiet har innrømmet handlingen.

Redaktør Ole Andreas Drønen sier til Medier24 det er sjeldent avisen står i slike identifiserings-saker.

– Dette er svært sjeldent, og vi kan huske 5–6 slike saker de siste ti årene, der vi to av gangene har valgt å identifisere personen. Det gjelder denne saken, samt saken der tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen var tiltalt for seksuelle overgrep.

Mannen i 60-årene har hatt arbeid som gjør ham aktuell i spaltene til Kyst.no.

Identifiserer ikke mannen

Også VG har sendt reporter og fotograf til Finland.

De skriver i en boks i egen sak hvorfor de identifiserer offeret. Der skriver de blant annet at 29-årige Puhakka er en offentlig person og at saken har stor offentlig interesse.

«Både på grunn av offerets bakgrunn og fordi en norsk statsborger er mistenkt for drapet. Dette gir saken en internasjonal dimensjon».

I samme boks forklarer de hvorfor de så langt ikke har identifisert mannen som er siktet.

«Dette er i tråd med pressens etiske regelverk, som sier at man skal være varsom med bruk av navn og bilde i forbindelse med kriminalsaker, særlig på et tidlig stadium av etterforskningen».

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS