Dagbladet 150 år:

Som sjefredaktør i Dagbladet fikk Harald Stanghelle mest kjeft for forsiden «Tørk støv - bli slank»

Den tidligere sjefredaktøren i Dagbladet sto for innføringen av «Du»-journalistikken, som ga de andre sjefredaktørene mye kjeft opp gjennom årene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag formiddag inviterte Dagbladet til bursdagsfeiring i Oslo sentrum og der var alt fra eiere til lesere og bidragsytere samlet til fest.

I starten av programmet samlet nåværende sjefredaktør Alexandra Beverfjord de tidligere sjefredaktørene John Olav Egeland, John Arne Markussen, Bjørn Simensen, Harald Stanghelle og Thor Gjermund Eriksen.

- Det var under din ledelse at «du»-journalistikken ble innført. Hvilken forside fikk du mest kjeft for? spurte Beverfjord til Stanghelle.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) åpnet Dagbladets 150-årsfeiring i Oslo lørdag 19. januar.

- Oii, det er så mange å velge mellom at det blir vanskelig, sa han til full latter i salen og fortsatte:

- Da vi innførte den typen journalistikk i 1996, så var reaksjonene allerede veldig sterke på at mediene blåste opp krimjournalistikken på forsidene. Opplagene stupte og noe måtte skje, så da skrev vi mer om for eksempel helse, som senere de andre avisene også gjorde. Dette medførte en hel del tøv og resirkulert tøv, ler Stanghelle og avsluttet poenget med:

- Den førstesiden som gjorde at jeg sa innad at «dette skal vi ikke ha noe mer av - jeg får heller ta ansvaret for en eventuell opplagsnedgang», var forsiden «Tørk støv - bli slank". Da må jeg nok si at det ble litt problematisk å forsvare dette som en prinsipiell nyskapning.

Else Kåss Furuseth var konferansier da Dagbladet feiret 150 år lørdag 19. januar i Oslo.

Dagbladet feirer 150 år. Vi snakker med nåværende og tidligere sjefredaktører: @Alexandra Beverfjord og @John Arne Markussen

Publisert av Medier24 Lørdag 19. januar 2019

- Bare man lagde bedre papiraviser, kom det til å ordne seg

Beverfjord lurte på hva Thor Gjermund Eriksen, som var sjefredaktør i avisa fra 2003-2006 var mest stolt i den perioden - og introduserte ham som en av de som opplevde vekst, men som måtte ta store kutt:

- Vi måtte effektivisere mye. Jeg husker for eksempel at vi hadde nye teknologi på bildebehandling i huset, men vi brukte det aldri. Det var fortsatt en forståelse i Dagbladet da at hvis man bare man lagde bedre papiraviser, kom det til å ordne seg, sa og han fortsatte:

- Det var ikke noen morsomme runder - og absolutt ingen favorittidrett for meg å drive med det (kuttene), men det var helt nødvendig for å gjøre noe med utviklingskulturen i Dagbladet. Jeg har aldri blitt beskyldt i etterkant at vi tok for hardt i. Jeg er egentlig litt stolt av det.

I 1990 kom Bjørn Simensen inn som sjefredaktør rett fra jobben som operasjef.

Hva er likheten mellom å lede operastjerner og journalister i Dagbladet? spurte Beverfjord til latter.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet under avisas 150-årsmarkering lørdag 19. januar. Til høyre for henne: hodejeger Heidi Wiggen i Visindi og kulturminister Trine Skei Grande (V).

- Det var flere primadonnaer i Dagbladet, sa han og hele rommet lo høyt.

John Olav Egeland var politisk redaktør under Stanghelle. Hvordan var arbeidsdelingen, spurte hun.

- Vi fant hverandre veldig raskt, men jeg husker at vi diskuterte hvordan vi skulle utøve rollene våre - og på ett punkt husker jeg særlig godt, for det var når vi snakket om å delta i media, som jo var en del av jobben, sa han og fortsatte:

- Det ordner vi på denne måten: Jeg tar TV, du tar radio, sa han til full jubel og Stanghelle svarte:

Utviklingsredaktør Cornelia Kristiansen i Morgenbladet under Dagbladets 150-årsmarkering lørdag 19. januar. Hun var tidligere sosiale medier-sjef i avisa.

- Den historien og det sitatet er så godt at jeg ikke har planer om å benekte det, bortsatt fra det faktum at det bare er tøv, lo han.

Powered by Labrador CMS