Søndag ble det kjent at Gunhild Stordalen (40) og Petter Stordalen (56) flytter fra hverandre etter 14 år sammen.
Paret valgte å annonsere dette selv gjennom en pressemelding.
– Det føles rart å sende ut en informasjon om noe så privat, men for å unngå rykter og spekulasjoner, velger vi å være åpne om at vi fra midten av november kommer til å flytte fra hverandre, het det i meldingen.
En rekke medier, deriblant VG, Nettavisen, TV 2 og Dagbladet har krevet om bruddet gjennom flere saker. Nå forklarer de forskjellige redaksjonene hvorfor.
– Oppsiktsvekkende brudd
Jonas Jørstad er leder for kjendisdesken i Aller Media, som produserer kjendis- og underholdningsstoff til både Dagbladet og Seoghør.no.
Han forteller til Medier24 at det er sjelden de lager flere forskjellige nyhetssaker om et samlivsbrudd, men:
– Så er det også sjelden vi opplever et så oppsiktsvekkende brudd mellom to så høyt profilerte kjente mennesker. Gunhild og Petter Stordalen har siden de ble kjærester delt mye av livet sitt i offentligheten, både gjennom sine betydelige samfunnsroller og som kjendiser. Eksempelvis hadde bryllupsfesten deres i Marrakech i 2010 et nesten kongelig preg som ikke kan måles med mange andre brylluper i norsk målestokk.
Jørstad mener at når ekteparet skilles ni år senere, har det stor offentlig interesse.
– Mener du at VVPs punkt 4.3 om respekt for menneskers privatliv bortfaller i dette tilfellet?
– Vi vil aldri se bort fra Vær varsom-plakaten. Samtidig forsøker vi alltid å være svært bevisst og edruelig i vår omtale av menneskers privatliv, også når det kommer til offentlige personer. Så langt har Gunhild og Petter først valgt å kun sende ut en kort pressemelding om at de skiller lag, og senere en hilsen via Instagram, men med tanke på begges høyprofilerte roller er det naturlig å gå mer inn i dette bruddet enn i andre tilfeller. Paret har vist en stor grad av åpenhet de siste årene, blant annet rundt Gunhilds alvorlige sykdom. Det har også medvirket til at de er et par det norske folk har fått et sjeldent nært forhold til.
– Ble det – deg bekjent – gjort en vurdering på hvorvidt man skulle publisere sak om bruddet eller ikke, eller er det at paret selv sendte ut en pressemelding grunn nok i seg selv til å skrive saken?
– Det vil alltid bli gjort vurderinger før vi publiserer alle slags nyheter. I særlig grad gjelder dette når nyhetene omhandler private forhold. Men da Gunhild og Petter søndag sendte ut en pressemelding, der de redegjorde for at de flytter fra hverandre, er det åpenbart en nyhet som vekker stor oppsikt. Og som det er helt naturlig for både Dagbladet og Se og Hør å omtale. I meldingen skrev paret riktignok at de ikke ville kommentere saken ytterligere, men vi gjorde likevel forsøk på å få egne kommentarer. Det er helt i tråd med rutinene våre, og særlig i slike tilfeller.
– Hvor høy eller lav er terskelen for å skrive saker om samlivsbrudd i Dagbladet?
– I slike saker vil det ofte være flere sentrale hensyn å ta før publisering, og derfor søker vi alltid en bekreftelse direkte fra paret før vi omtaler et samlivsbrudd, sier Jørstad i Aller.
Nettavisen: – Synes det har egenverdi
Nyhetsredaktør René Svendsen i Nettavisen vektlegger at paret selv har oppsøkt oppmerksomhet over lengre tid.
– Nettavisen omtalte bruddet først etter at paret selv sendte ut pressemelding om det. De to har mer enn kanskje noen andre delt fra livene sine i det offentlige Norge, og har på denne måten søkt og skapt stor interesse for både det profesjonelle og det private.
Nettavisen har i skrivende stund publisert fire saker om bruddet, men mener det er fire saker som står godt på egne bein.
– Det er også bakgrunnen for dagens artikkel, som omtaler at begge delte hver sin utfyllende kommentar på egne SoMe-flater. De fire sakene vi har publisert har hatt forskjellig innhold og vinkling, og vi synes det har egenverdi å fortelle om et samlivsbrudd som skjer på en tilsynelatende respektfull og vennskapelig måte.
VG: – En av våre mest leste saker i år
Nyhetssjef for Rampelys-seksjonen i VG Atle Jørstad Wergeland mener også at paret selv har søkt offentlighetens lys, blant annet gjennom å invitere til kjendisfester og lignende.
– De har også brukt seg selv i merkevarebygging rundt sine selskaper og stiftelser. Derfor er det naturlig for oss å skrive om det når det blir slutt mellom dem.
Han understreker at VGs oppdrag er å være gode på det folk er opptatt av. Han kan bekrefte at Stordalen-bruddet faller innenfor den kategorien.
– Nyheten kom overraskende på de fleste. Selve nyheten blir en av våre mest leste saker i år. Det er det ingen tvil om.
VG har tirsdag ettermiddag publisert sju saker om bruddet.
TV 2: – No brainer å omtale
Karianne Solbrække, som er nyhetsdirektør i TV 2, er ikke i tvil om at bruddet mellom de to har offentlighetens interesse.
– Det er jo et av landets mest profilerte par. Sykdomshistorien hennes er jo godt kjent, i tillegg så har de mye makt og innflytelse på hvert sitt felt.
Hun påpeker også at TV 2 så langt kun har skrevet to saker om bruddet, og at det var paret selv som gikk ut med nyheten.
– Når de går ut og informerer om det selv på den måten de gjorde så var det en no brainer for oss å omtale.
For ordens skyld: Journalist Henrik Giæver er tidligere ansatt i VG. Det er Erik Waatland som har gjennomført intervjuet med VGs Atle Jørstad Wergeland.