Dagbladet vant SKUP-diplom for «Glidens pris»

Avisens avsløringer om fluor i skismøring vant diplom under lørdagens SKUP-pris-utdeling.

Publisert

Dagbladet-journalistene Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen, Torgeir Krokfjord og Siri Gedde-Dahl ble lørdag tildelt SKUP-pris for deres fluoravsløringer.

– Tusen, tusen hjertelig takk til juryen og til Dagbladet som lot oss holde på med dette i åtte-ni måneder, sier Bernt Jakob Oksnes under SKUPs direktesending.

– Så vil vi takke de som stilte opp i denne historien, legger Siri Gedde-Dahl til.

Journalist Bernt Jakob Oksnes er fornøyd. 

– Stort å nå opp i et så sterk selskap! Vi er stolte og glade, sier han til Medier24. 

Se artiklene samlet på Dagbladet.no her.

Juryens begrunnelse:

Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina, men ikke noe om at det er smøring under skiene.

I skiidrett er det man har under skiene blitt viktigere enn skiene selv – ikke bare i eliteidretten, men også langt ned i barne- og ungdomsklassene.

I 2016 dukket historien om en kreftsyk skimamma i Asker opp. Hun døde i 2017. Lokalavisen Budstikka fortalte om en mulig sammenheng mellom fluorholdig skismøring og kreftsykdom. I skimiljøet ble det iverksatt en kampanje mot fluor i skismøring.

Dagbladets medarbeidere valgte å ta de neste viktige skrittene. Gjennom flere forskningsprosjekter, gjort i tett samarbeid med vitenskapelige miljøer, klarer avisens journalister å dokumentere at fluorinnholdet i blodet til ivrige amatørsmørere er langt høyere enn hos vanlige folk. En annen studie dokumenterer klart forhøyet fluorinnhold i jord, meitemark og fisk i og rundt kjente skiarenaer. Reportasjereiser til Italia, der fluor som brukes i smøregiganten Swix´ skismøring produseres, ga norske lesere et innblikk i både en regional forurensingsskandale og tragiske historier om sykdom og død hos arbeidere som følge av forhøyede fluorverdier i blodet.

Senhøsten 2019, tre uker etter Dagbladets artikkelserie ble igangsatt, forbyr FIS all fluorholdig skismøring fra og med neste sesong.

Powered by Labrador CMS