Bilde av Kong Harald og dronning Sonja, I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo.Åserud, Lise
– Norske journalister behandler kongehuset som popstjerner, som bare er tilstede for å være et slags krydder i hverdagen
Politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet mener NTB er «en forlengelse av kongehusets kommunikasjonsavdeling». Kritikken treffer ikke, svarer nyhetsbyrået.
«Ellers stødige og dyktige NTB skifter ham og blir «Filmavisen» hver gang de omtaler de kongelige. Merkelig konsept!».
Det skriver politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet på sine Facebook-profil torsdag ettermiddag og legger ved en skjermdump fra NTB.
Se Facebook-statusen nedover i artikkelen. Der finner du også saken det henvises til..
Bakgrunnen er nyhetsbyråets artikkel «Ingen hvileskjær for kongepar i 80».
Intervjuet er i anledning 80-årsjubileene deres 21. februar og 4. juli og starter med ingressen:
Kong Harald har ingen planer om å ta det med ro selv om han fyller 80. Å tre tilbake er uaktuelt, med mindre han får klar beskjed fra barna om at tiden er inne
– Veldig lite kritiske
Politisk redaktør Geir Ramnefjell sier til Medier24 at han synes journalisten er en av Norges dyktigste politiske journalister og at det ikke handler om det, men om en linje han mener norsk presse og NTB har lagt seg på:
– NTB er på mange måter ryggraden i norsk presse og de gjør en ekstremt viktig jobb som veldig mange redaksjoner er avhengig av. Men når det kommer til dekningen av kongehuset, er det et påfallende trekk ved NTB at de er veldig lite kritiske, sier Ramnefjell og fortsetter:
– Dekningen de serverer er en slags videreformidling av pressemeldinger fra slottet som forteller om sin gjøren og laden. Jeg synes det er et sykdomstegn ved norsk presse den måten vi tilnærmer oss de kongelige, som den maktinstitusjonen de faktisk er.
«Forstår hvorfor det blir sånn. NTB sender denne ut til alle sine abonnenter i Norge, og dette vil de ha. Men slik systemet fungerer blir NTB bare en forlengelse av kongehusets kommunikasjonsavdeling. Det er jo temmelig sløvt, og forankrer en servil holdning hos presse og lesere til en lukket institusjon med makt og privilegier».
På Facebook skriver Ramnefjell:
Han mener at pressen er sløv og lite interessert i å gå i dybden på hvordan kongehuset forvalter sine penger og embete. Dette skaper et dårlig utgangspunkt for debatten rundt monarkiet i Norge, sier han.
– I likhet med andre abonnenter av NTB så publiserer vi mye av det stoffet de lager. Men vi har hatt rikelig med kritisk stoff om kongehuset, så for vår dekning er det som en slags balanse.
Popstjerner
Ramnefjell henviser til at Dagbladet har hatt omfattende dekning av kongehuset der de har hatt flere avsløringer om kongehusets økonomi.
– Maktinstitusjonen slottet har vært skjermet for innsyn over lang tid og det vil jo øke sannsynligheten for at man ikke tar hensyn til regler for hvordan man skal benytte midler fra Stortinget.
– Har pressen for mye respekt for Slottet?
– Man kan jo få en følelse av at norske journalister behandler kongehuset som popstjerner som bare er tilstede for å være et slags krydder i hverdagen, som er interessante i kraft av sine personligheter og familie alene.
– Det er ikke slik at Dagbladets saker må være gjenstand for alle intervjuer i all fremtid, men jeg savner kritisk oppfølging fra for eksempel NTB når Stortinget krever større åpenhet om pengestrømmene på Slottet og har avvist statsrådens forsøk på å dekke til og blande sammen offentlige og private penger, med bakgrunn i Dagbladets saker, sier han og fortsetter:
Ny måte å dekke kongehuset
– Avsløringene har fått flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget til å stille seg bak mer åpenhet. Det er en såpass alvorlig sak for det norske kongehuset at det er noe som i mye større grad burde for eksempel være interessant å ta opp i et intervju med de to som dette i særlig stor grad omhandler.
Den politiske redaktøren sier at de internt har sagt at «I Dagbladet er dette den nye kongehusjournalistikken».
– Det bør det også være for andre medier som tar samfunnsoppdraget sitt alvorlig.
NTB avviser kritikken
Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB tar kritikken fra Ramnefjell med knusende ro. Han var selv med på å intervjue kongehuset.
– NTB er ingen forlenget arm av kongehusets kommunikasjonsavdeling. Vi sto selvfølgelig fritt til å intervjue de vi ville, hva vi skulle spørre om og når det skulle ut. Ingen føringer, sier han.
Nyhetsredaktøren sier de stilte flere spørsmål om kongehusets pengebruk og den kritikken som er kommet og hvordan kongeparet opplevde det og at de fikk svar.
Dette var også med i artikkelen, men dog sannsynligvis i mindre skala enn det Ramnefjell ville ønsket, mener Bjellaanes:
– Jeg synes ikke kritikken helt treffer. For vår del var dette et bursdagsintervju med kongeparet som begge er 80 år og derfor var intervjuet preget av det.
– Vi er kjempefornøyd med det gjennomslaget det intervjuet har fått – det er brukt overalt i norsk presse slått stort opp. Vi synes det var gode intervjuer der vi fikk fram viktige sider ved det å være konge og dronning
– Kan alltids diskutere
Han mener det helt sikkert bør drives enda bedre og kritisk journalistikk på kongehuset, som er i en særstilling.
– Hvorfor brukte dere ikke anledningen når dere hadde begge to tilgjengelige?
– Vi tok opp blant annet pengebruken fra kongehuset. Så kan man alltids diskutere hvor dypt vi nådde i denne sammenhengen. Vi fikk svar og har nevnt det i intervjuet.
– Men når Dagbladet har hatt sine avsløringer – samtidig som det er aktuelt – burde ikke det fått større plass?
– Vi diskuterte det frem og tilbake og fant ikke grunnlag for å slå opp spørsmålet knytte til kongehusets pengebruk i denne sammenhengen – større enn vi gjorde. I denne sammenhengen var det riktig og viktig å presentere de som et 80 år gammelt kongepar i Norge og sånn sett laget er mer featurepreget intervju med dem.
Mener dekningen preges av monarkiets stilling
– Jeg blir litt forundret over at man kan gå god for den påstanden bare fordi intervjuet ikke var vinklet på pengebruken til kongehuset.
Ole Kristian Bjellaanes sier at de fleste intervjuer med kongehuset ikke er veldig kritiske – uansett hvor man jobber i norsk presse.
– De fleste ting som skrives om kongehuset i Norge preges av at den stillingen monarkiet har i landet vårt. Det er en kjensgjerning – litt som om langrenn. Man liker å bygge opp under en forestilling som finnes der ute. Det preges også dekningen av kongehuset av.