Februar 2016: Kulturkomiteen på Stortinget holdt pressekonferanse om sin innstilling til regjeringens stortingsmelding om allmennkringkasting.Fra venstre: Trine Skei Grande (V), Bård Vegar Solhjell (SV), Kårstein Eidem Løvaas (H) og Arild Grande (Ap).Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixBendiksby, Terje
- Vi må kanskje ta en ny debatt om NRKs posisjon på nett, sier mediepolitiker Kårstein Løvaas etter siste ukers debatter
Høyre-politikeren følger tett med på «gnisningene» mellom kommersielle mediehus og NRK for tida. Men at rikskringkastingen er blitt lønnsledende, er han fortsatt ikke helt med på.
- Jeg forstår godt de utfordringene kommersielle mediehus lever med, og det er ingen tvil om at mediemarkedet er presset på inntekter og forretningsmodeller, sier Kårstein Løvaas til Medier24.
Høyres mediepolitiske talsmann svarer slik på spørsmålet om hvorvidt han frykter et for dominerende NRK på nett:
- Jeg hører også det de sier om NRKs tilstedeværelse på nett, kombinert med posisjonen de har på «eteren». Vi har sagt at NRK ikke skal misbruke sin posisjon eller fortrenge andre, og det er ikke mer enn noen år siden rapporter konkluderte med at det ikke skjer. To år senere ser vi at de har vokst veldig, og kanskje må vi da ta en ny debatt om NRKs posisjon på nett.
- Men da må vi se nøye på det, og ikke konkludere for tidlig, understreker Løvaas.
Skarpere klima i bransjen
Det har de siste månedene vært flere debatter og antydninger til skarpere klima mellom NRK og andre mediehus. Debatten har gått etter flere spor, som later til å henge sammen:
Beskyldninger om at Marienlyst støvsuger mediebransjen for digitale hoder.
- Om alt annet går dårlig, så kan vi i hvert fall tjene penger på å drive rekrutteringsbyrå for NRK, uttalte VG-sjef Gard Steiro før sommeren.
Påstander om at NRK har skrudd opp lønningene for å gjøre dette.
- Løvaas etterlyste dokumentasjon på at det har skjedd noe med NRKs lønnsnivå. Her får han det – en liste som dokumenterer det øvre lønnsnivå i bedriften.
Markussen snakket da med henvisning til en uttalelse Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Løvaas ga til Kampanje for to uker siden.
Mediepolitikeren møter ikke umiddelbart Markussen på at forrige ukes «millionliste» er dokumentasjon på at NRKs er blitt lønnsledende.
- NRK kan være konkurransedyktige, men bør ikke være lønnsledende. Mitt inntrykk er heller ikke at det er grunnlag for å konkludere med at de er det, sier Løvaas.
- Men vi følger debatten tett, og vi legger jo merke til hva de tillitsvalgte sier om nivåene - og at de får forventninger til høyere lønn.
Høyre-politikeren sier også at han regner med at kringkastingssjefen følger med, og at NRK «tar signalene i debatten».
- Når dere «følger med», hva vil det si? Og i hvilken grad kan politikere styre dette?
- Stortinget bestemmer nivået på finansieringen til NRK, og kulturministeren er generalforsamling. Så skal vi selvsagt ikke detaljstyre ned på den enkelte lønning. Men vi kan diskutere slike forhold, ytre eventuelle bekymringer og ta initativ til rapporter og annet for å kartlegge hva som faktisk er situasjonen, sier han.
Når Løvaas likevel mener de siste ukers påstander ikke er fullgodt dokumentert, så forklarer han blant annet det med å sparke ballen tilbake til Markussen, Steiro & co:
- Skal vi konkludere med noe, så må vi jo ha tall å sammenligne med. Og så langt har jeg ikke sett noen medier offentliggjøre sine lønninger i sammenlignbare stillinger.
Ikke sikkert han fortsetter som mediepolitiker
- Og alle disse spørsmålene rundt NRKs posisjon er selvsagt noe vi diskuterer politisk, nå som vi snart skal behandle den fremtidige finansieringen, legger han til.
Når vi omtaler Løvaas som mediepolitiker, er det fordi han de siste fire åra har værtHøyres mediepolitiske talsmann på Stortinget - og representant i Familie- og kulturkomiteen.
Som noen vil ha fått med seg, settes det nye Stortinget sammen i disse dager.
- Vi ser jo at det er ganske hard kamp om enkelte poster, men kanskje ikke så mye om mediepolitikk. Vet du noe om hvor du selv skal operere de neste fire åra?
- Det er en kabal som legges i disse dager, og ikke er helt avklart. Vi spiller inn noen ønsker, og så er det ledelsen som bestemmer. Jeg fortsetter gjerne, men blir heller ikke lei meg om jeg skal bytte - generelt tror jeg jo politikere har godt av å sitte i flere komiteer, sier Kårstein Løvaas.
- Men akkurat mediefeltet kan du jo ganske godt, som tidligere «plateprater» på P4, noe NRK-redaktør Kyrre Nakkim kalte deg under valgkampen?
- Hehe, jeg er stolt av å være tidligere plateprater! Og ja, jeg har kompetanse på mediebransjen. Samtidig så må vi passe på at ikke alle blir fagpolitikere; vi kan ikke bare ha bønder på landbrukspolitikk og journalister i kulturkomiteen.