Debatt

Dagbladets coronakart er et viktig tidsbilde av den utfordrende situasjonen Norge befinner seg i

«Derfor er coronakartet viktig», skriver Frode Hansen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • FRODE HANSEN, nyhetsredaktør i Dagbladet. Svarer på innlegget til Espen Andersen

I et innlegg skriver førsteamanuensis Espen Andersen ved BI at han, av flere årsaker, er kritisk til Dagbladets coronakart.

For å gjøre det helt klart: Dagbladet samler ikke inn helseopplysninger uten samtykke. Dataene vi lagrer er anonyme, noe som også opplyses om på sidene.  Vi kobler ingenting mot en e-postadresse. Vi sender ut e-post til de som ønsker en kode de kan bruke senere til å oppdatere dataene sine. Vi knytter altså ikke denne koden opp mot e-postadressen brukeren ønsker den sendt til.

Dagbladet har hatt dialog med Datatilsynet. På generelt grunnlag kan Dagbladet gjøre et slikt arbeid med hjemmel i personvernforordningen sine unntak for journalistiske formål. 

Det er også langt fra blatant klikkhoreri, slik Andersen hevder.  

Vi har rett og slett satt i gang dette arbeidet fordi vi ser leserne mangler mye informasjon om coronasituasjonen i Norge. Situasjonen er den at myndighetenes statistikk over smittede er mangelfull siden det nå er få som blir testet. Vi vet heller ikke hvor mange som nå sitter coronafast av ulike årsaker. Gjennom kartet, der over 50 000 har registrert seg, forsøker vi å gi våre brukere et bilde av hvordan situasjonen slår ut i ulike deler av landet. Vi opplyser videre at kartet baserer seg på nettopp anonym egenrapportering, med de utfordringer og feilmarginer det bringer med seg.

Vi gjør en justering i kartet etter den første versjonen. Vi kommer ikke til å opplyse hvor mange som er smittet i hver kommune basert på egenrapportering, men hvor mange som «mistenker smitte».  Vi opplyser videre at fhi.no er stedet å besøke for å få de siste, offisielle smittetallene i Norge.

Vi mener kartet uansett gir våre lesere et viktig tidsbilde av den historiske og utfordrende situasjonen Norge nå befinner seg i. Det er ikke noen fasit på situasjonen, men et supplement til vår ellers grundige dekning av coronautbredelsen i Norge.

Medier24 jobber etter Vær Varsom-plakaten. Ved å publisere Andersens innlegg uten å sjekke fakta, eller har samtidig imøtegåelse, blinker det rødt i både paragraf 3.2 og paragraf 4.14.

Powered by Labrador CMS