Legen mener det legges til rette for hets og mobbing i enkelte saker: – Dersom vi ikke kan legge ut slike artikler, vil de som hetser vinne, svarer nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.
«På grunn av for mye personhets er vi nødt til å stenge dette kommentarfeltet», skriver Dagbladet i det nå stengte kommentarfeltet.
Lege Wasim Zahid reagerer på praksisen med åpne kommentarfelt i enkelte saker.
Til Medier24 sier han at det må være lov å skrive artikler om folk som er annerledes.
– Men når man legger den type artikkel åpen for kommentarer kan det bli problematisk. Da legger man til rette for hets og mobbing for de som omtales, sier han.
– Det som slår meg er at det er så forutsigbart. Når man ser hvilken sak det er, så skjønner man med en gang at det kommer til å komme stygge kommentarer om de som er omtalt, sier han.
Se hva Dagbladet svarer nederst i artikkelen.
Egner seg ikke
Han sier han tror Dagbladet gjør en jobb med å rydde og moderere kommentarfeltene sine, og at de ønsker så ryddige kommentarfelt som mulig.
– Men noen ganger må man innse at det er visse saker som ikke egner å ha kommentarfelt, kommenterer han.
I begge eksemplene over har Dagbladet stengt kommentarfeltene etter kort tid. Det mener Zahid er et tveegget sverd.
– Du stenger for nye, stygge kommentarer, men også de som ønsker å ta til motmæle. Du hindrer andre muligheten å si noe imot, forklarer han.
Nedsettende kommentarer foregår også hos andre aviser, påpeker han.
– Jeg ser ikke verdien å ha kommentarfelt på Facebook. Det var en grunn til at nettaviser i sin tid fjernet sine kommentarfelt. Men hetsingen har flyttet seg til kommentarfeltet på Facebook. Jeg tror man bør være mer varsom på hva slags saker man legger ut for diskusjon på Facebook, og at det er visse saker som rett og slett ikke egner seg, slår han fast.
Forsvarer åpent kommentarfelt
Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, sier til Medier24 at de tar leserne og kommentarfeltene sine på alvor, og også tilbakemeldinger fra Zahid.
Hansen forklarer at de bruker både interne og eksterne ressurser på å kontinuerlig overvåke og moderere kommentarfeltene for å unngå hets.
Han sier at Dagbladet i mange tiår har skrevet om folk som ønsker å skille seg ut, og at de ikke kan la være å skrive om mennesker som vil være litt annerledes fordi enkelte på Facebook ikke kan oppføre seg.
– Dersom vi ikke kan legge ut slike artikler, vil de som hetser vinne. Jeg har heller tro på å ligge tett på med monitorering av kommentarfeltet, som vi også gjorde i denne saken. Men av og til, selv om vi redigerer og sletter, blir det for mye. Da må vi stenge kommentarfeltet, kommenterer han.
Nyhetsredaktøren forteller at de vet at det er enkelte saksområder og personer som skaper mer debatt enn andre.
– Det er et vanskelig utgangspunkt å slå fast at enkelte saker vil skape mye hets, men det er enkelte som vi vet vi må følge ekstra nøye med på i kommentarfeltene, sier han.
Hansen sier det er trist og synd at folk ikke kan ha en saklig diskusjon i kommentarfeltet, men mener at det er viktig for både Dagbladet og andre redaktørstyrte medier å slippe leserne til med sine meninger.
– Generelt mener jeg at redaktørstyrte medier må klare å holde debatten så åpent som mulig på egne plattformer, også i kommentarfeltene. Lukker vi ned disse, vil den offentlige debatten flytte seg andre steder, forteller Hansen.
– Vi bør strekke oss langt for å holde kommentarfelt og nettdebatt åpent.
Han mener redaktørstyrte medier ikke kan la være å skrive eller dele saker på Facebook med åpent kommentarfelt.
– Hvis vi ikke gjør det, så mener jeg at de som hetser andre i kommentarfeltene vinner. Vår løsning er å ligge tett på og moderere kjapt og tett, slette, redigere og overvåke kommentarfeltene, sier Hansen.