M24 i Sverige:

Norske journalister om å dekke valget i Sverige: Mer falske nyheter og lengre avstand til politikerne

Medier24 møter et knippe norske journalister og fotografer i Vällingby centrum, hvor Sveriges statsminister Stefan Löfven har holdt sin siste tale i valgkampen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Vällingby ligger rundt 25 minutter med taxi fra Stockholm sentralstasjon. Dit har de norske journalistene dratt for å forsøke å få noen ord ut av statsministeren. 

Journalist Steinar Suvatne i Dagbladet har vært i Stockholm siden lørdag, sammen med fotograf Christian Roth Christensen

– Her har det vært kaotisk. Det har vært strenge sikkerhetspoliti og vi har forsøkt å få noen linjer fra Löfven, og det fikk vi, sier Suvatne.

Den ene setninga var imidlertid alt de fikk ut av ministeren.

Større distanse

VGs fotograf Krister Sørbø til venstre, mens Dagbladet-fotograf Christian Roth Christensen bak i bildet. De fotograferer sveriges statsminister Stefan Löfven som kommer gående bak sin kone, Ulla Löfvén (med blomstene).

Dagbladet-journalisten forteller at han opplever større distanse til politikerne i Sverige enn i Norge.

– Men så er ikke vi så godt kjent, og de kjenner ikke oss. Norske medier er nok mindre interessante for svenske politikere enn vi er vant til, sier han.

Suvatne forteller at de skriver mest om Sverige Demokratene, fallet til Löfven og det svenske socialdemokratiska arbetareparti.

– Mange nyanser og sentrum faller bort. Norske medier velger nok hardere enn de svenske, sier han.

Mens det har vært vanskelig å få prate med statsminister Löfven, har det vært lettere å Jimmie Åkesson i tale forteller Suvatne.

– Vi har ikke fått noe portrett, men han svarer på spørsmål så seint som elleve om kvelden, sier han.

– Det var bare kaos

Dagbladet-fotograf Christian Roth Christensen og -journalist Steinar Suvatne.

Journalist Helge Rønning Birkelund i Fri Fagbevegelse dro til Vällingby for å få til et møte mellom statsministeren og Jørn Eggum i Fellesforbundet.

– Først fikk vi to minutter, så ble det kuttet til 50 sekunder og så 15 sekunder. De møttes bak sperringene, og det var bare kaos, sier han.

Som sin kollega i Dagbladet, opplever Rønning også at sikkerhetsvaktene er mer hands on i Sverige enn i Norge.

– De dytter og trekker i deg. Det kan hende at det er fordi norske politifolk vet hvem journalistene er, sier han.

Helge Rønning Birkelund i Fri Fagbevegelse.

Rønning opplever også at den svenske valgkampen er skitnere enn det man er vant med i Norge.

– Det sier alle jeg snakker med. Det er mer manipulasjon og desinformasjon, sier han.

Han trekker dessuten fram saken om at SVT beklaget uttalelser fra Jimmie Åkesson. Det mener han fører til at Sverigedemokraterne får ennå større oppslutning.

– Valgkampen er tøffere, og det er flere dirty triks, sier han. 

Og opplevelsen av at det er mer desinformasjon er han ikke alene om. Det svenske fagbladet Journalisten.se omtalte i forrige uke en undersøkelse, som viser at svenskene er de i Europa som deler flest falske nyheter. 

– Ganske likt

Stefan Löfven.

Krister Sørbø, fotograf i VG forteller at det å fotografere valg i Sverige ikke er så ulikt å fotografere valg i Norge.

– Det vi har vært med på, har i hvert fall vært det. En blir plassert i et hjørne og får beskjed om å holde seg der mens statsministeren går rundt og gjør ting. Et klassisk opplegg egentlig, sier han.

For ham blir det dermed spennende å se hvordan opplegget blir på valgvakene. Og mens journalistene ikke får så mange ord med politikerne som de kunne ønske, forteller Sørbø at det er nok action å fotografere for dem, uansett.

VG-fotograf Krister Sørbø venter på statsminister Stefan Löfven.
Powered by Labrador CMS