Dagens anmeldelse fra Halden Arbeiderblad.
Dagens anmeldelse fra Halden Arbeiderblad.

Ozzy Osbourne kom til festival med fotoforbud. Da gikk Halden Arbeiderblad helt i svart

- Latterlig, og synd for festivalen, sier nyhetsredaktør Morten Ulekleiv om restriksjonene.

Publisert

Onsdag spilte rockelegenden Ozzy Osbourne på festivalen Tons of Rock i Halden. En hendelse som normalt ville blitt dekket med både tekst, bildeserier og kanskje litt video.

Men slik var det ikke i lokalavisa Halden Arbeiderblad: 

For Osbournes management hadde nemlig lagt ned fotoforbud for pressen. Kun artistens egne pressefotografer fikk lov å ta bilder med profesjonelt utstyr fra konserten. 

HA leverte en anmeldelse signert musikkjournalist Tom Skjeklesæther, men altså ingen bilder. Lokalpressen satte en stor svart boks der bildet normalt skulle vært, med følgende bildetekst: 

- Første gang vi har opplevd

FOTONEKT: Her skulle vi egentlig publisert et stilig bilde av Ozzy Ousbourne på Fredriksten festning. Men verdensstjernen la selv ned fullstendig fotoforbud. Det var kun hans egen fotograf som fikk lov til å ta bilder. Det førte til at flere store, norske medier uteble fra konserten og HA vil av prinsipp ikke la seg styre til å bruke Ozzys egen fotograf. Derfor dette svarte bildet.

Nyhetsredaktør Morten Ulekleiv i HA beklager at det ble slik, og sier at de valgte løsningen for å illustrere svart som en «sensurens farge». 

Nyhetsredaktør Morten Ulekleiv i Halden Arbeiderblad.
Nyhetsredaktør Morten Ulekleiv i Halden Arbeiderblad.

- Vi er ikke bitter, men skulle gjerne brukt våre flinke fotografer. Dette er først og fremst synd for festivalen, sier han. 

Gjennom fem år med Tons of Rock kan Ulekleiv ikke huske et lignende fotoforbud. På de samme årene har festivalen fått solid fotfeste, med rockejournalister fra nær sagt hele verden. 

- En ting er oss, men sjangermediene fra hele verden blir nå fratatt mulighet til å dekke dette med egne bilder til flere hundre tusen lesere. Det taper både festivalen og Halden på, sier nyhetsredaktøren. 

Og fotoforbudet kommer ikke fra den lokale festivalledelsen, men Ozzys managment. HA intervjuet onsdag ettermiddag presseansvarlig Frode Nakken i Tons of Rock, som beklaget restriksjonene: 

- Artistene lever av mediene, og de er mediene som har gjort dem store, så jeg synes det er feil av dem å prøve å kneble pressen, sier Nakken i pressesenteret på Tons of Rock.

Fikk tilbud om bilder neste morgen

Nyhetsredaktør Ulekleiv påpeker at fotoforbudet til syvende og sist går utover artistene selv, som da får dårligere dekning. Mens HA hadde med et leserbilde over konsertområdet lenger ned i saken, dekket Dagbladet konserten med ufokuserte mobilbilder tatt et stykke fra scenekanten. 

- Det blir så latterlig når man nekter profesjonelle fotografer og tar ordentlige bilder i 2018, når det står 10.000 publikummere med hver sin mobiltelefon og tar bilder, video og sender live, sier han. 

HA valgte å avstå fra å bruke artistens egne bilder. Mest av prinsipielle årsaker, men det hadde uansett ikke vært så lett å ta bildene i bruk til den umiddelbare dekningen:

- Det ble kommunisert ut til pressefolkene at bildene skulle være klare klokka halv-ti torsdag morgen - 10-11 timer etter at han stod på scena. Det er ikke akkurat spesielt moderne, sier Ulekleiv oppgitt. 

VG hadde ikke kapasitet

Ifølge HA og festivalen skal flere medier ha boikottet konserten grunnet fotoforbudet. Blant dem er Gaffa, som var til stede uten å anmelde konserten.

Fungerende Rampelys-leder Stein Østbø i VG opplyser at det ikke var fotoforbud som lå til grunn for at avisen ikke dekket konserten: 

- Vi jobbet til det siste med å skaffe en anmelder, men ved en uhyre sjelden og ulykksalig tilfeldighet var samtlige av våre fem eksterne anmeldere opptatt på annet hold, sier Østbø. 

- Når det gjelder fotoforbudet, så har jeg ikke sett kontrakten. Men trolig hadde vi anmeldt til arkivfoto, slik det ble tatt en redaktøravgjørelse på for noen år siden, opplyser han. 

Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten opplyser at det var en generell prioritering som lå til grunn for avisens valg om å ikke dekke Ozzy-konserten. Blant annet prioriterte avisen heller Over Oslo-festivalen. 

Powered by Labrador CMS