VGs Tora Bakke Håndlykken, NRKs Espen Olsen Langfeldt, Dagbladets Frode Hansen og NTBs Sarah Sørheim har alle landet på samme konklusjon: De omtaler ikke meldingene mellom trusselsiktede Laila Bertheussen og hennes venninner.

NRK, VG, NTB og Dagbladet: – Derfor siterer vi ikke fra Filters Bertheussen-meldinger

De fleste riksmediene har ikke gjengitt fra Filter Nyheters mye omtalte artikkelserie, men roser samtidig nettavisen for dekningen sin.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De siste dagene har Filter Nyheters artikkelserie «Jentene og Bertheussen» fått stor oppmerksomhet.

Serien viser over 300 meldinger mellom Laila Bertheussen og hennes venner, deriblant Frps Ingvild Smines Tybring Gjedde, Miriam Sandberg, Gry-Anette Rekanes Amudsen og Human Rights Service-tilknyttede Rita  Karlsen.

Bertheussen er siktet for å ha sendt trusler til flere regjeringsmedlemmer, og gruppens meldinger er i rettssaken trukket frem som sentrale bevis i saken.

Enkelte av disse tekstmeldingene er offentliggjort i retten. Filter Nyheter har derimot gravd dypere og avdekket langt flere enn de offentliggjorte meldingene.

Riksmediene har derimot i stor grad valgt å ikke skrive om meldingene Filter Nyheter har avdekket.

– Har ikke kildedokumentasjon

Redaktør for NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt, forklarer hvorfor statskanalen har omtalt meldingene slik de har gjort. 

– Generelt sett er NRK varsomme med å publisere samtaler og chatter som er private og ikke ment for allmennheten. Vi har heller ikke kildedokumentasjonen på denne meldingsutvekslingen selv, så vi må lene oss på Filters gjengivelse,  uten at den har blitt bestridt, sier han til Medier24. 

Olsen Langfeldt peker også på at NRK  likevel har omtalt noen av meldingene mellom Bertheussen og hennes venner - men da med enkelte forbehold. 

– Men i den løpende dekningen og i kommentarer har vi likevel gjengitt mange av meldingene, men kun dem som har blitt opplyst om av aktørene i retten og som derfor kan være relevante for utfallet av denne rettssaken, sier han og legger til:

– Men summen av de publiserte samtalene gir jo også et interessant innblikk i blant annet strukturene rundt Frps regjeringsdeltagelse, og som det fortsatt kan være interessant å lage journalistikk ut av.

VG roser Filter 

Espen Olsen-Langfeldt, redaktør for NRKs direktelinje.

VG og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken har heller ikke omtalt alle meldingene Filter Nyheter har rettet søkelyset på. Likevel roser Håndlykken det journalistiske arbeidet som avisen har gjort.

– Selv om ikke VG nødvendigvis ville gjort samme vurderingen rundt gjengivelsen av de konkrete meldingene, mener jeg innholdet har offentlig interesse, sier Håndlykken til Medier24, og legger til:

– Her vil jeg rose Filter Nyheter for deres arbeid, og generelt for at de lager interessant nyhetsjournalistikk som går i dybden.

Nyhetsredaktøren understreker samtidig at VG har prioritert den løpende dekningen fra rettssalen, og lagt hovedvekt på informasjon som er direkte relevant for punktene Bertheussen er tiltalt på.  

Håndlykken minner også om at flere av meldingene som er kommet frem i retten har vært omtalt i VG, både i avisens direktestudio, artikler og i kommentarer. 

– En utfordring å omtale 

Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen sier at de i detalj har rapportert om meldingene som er kommet frem i retten, og at de også synes Filters saker er gode. 

Likevel er det delvis problematisk for Dagbladet å omtale Filters saker.

– Nyhetsmessig er det ikke tvil om at dette er gode saker, men det er blant annet en utfordring å omtale disse innenfor vanlig sitatpraksis.

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB sier til Medier24 at deres dekning i hovedsak fokuserer på opplysninger som er relevante med tanke på sakens utfall, altså om Bertheussen blir funnet skyldig eller ikke.

– Vi har derfor omtalt noen av disse meldingene, siden de utgjør en del av påtalemyndighetens saksgrunnlag, men har ikke tatt med alt. Vi har heller ikke tilgang til hele materialet i sin helhet, slik det kommer frem av saken i Filter Nyheter at de har.

TV 2 skiller seg ut 

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

TV 2 er det eneste mediehuset Medier24 har snakket med som har valgt å omtale noen av meldingene som kommer frem i Filters saker.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække mener det er viktig at informasjonen som kommer frem i meldingene blir offentlig kjent.

– Vi har valgt å publisere et lite utvalg av meldingene, fordi vi mener de er av stor offentlig interesse. De er sendt av personer i i fremskutte, offentlige posisjoner i regjeringsapparatet, sier hun til Medier24 og legger til:

– Kommunikasjonen skjer i forbindelse med etterforskingen av en konkret straffesak av høy offentlig interesse, en sak daværende justisminister Wara selv omtalte som et angrep mot demokratiet.

Samtidig mener Solbrække at meldingene også er av interesse fordi de sier noe om uenigheten innad i den borgerlige regjeringen.

Powered by Labrador CMS