Redaktør i Suldalsposten, Esther Moe, er oppgitt og frustrert over vinklingen på en Dagbladet-artikkel søndag.
Oppslaget - som var publisert på finanssiden Børsen - hadde tittelen «Skrekkscener: – Savner turistene». Saken ble publisert like i etterkant av at drapet på de to barna på Lørenskog ble kjent.
Kraftuttrykkene i tittelen fikk redaktøren til å tro at artikkelen var skrevet i forbindelse med drapene, forteller hun til Medier24.
Nå tar en tydelig oppgitt Moe et oppgjør med praksisen som hun mener har fått bre seg. Ikke bare i Dagbladet, men i mange andre norske aviser også.
– Jeg blir oppgitt. Vi mister og ødelegger ordene våre. Å bruke uttrykket skrekkscener er patetisk og devaluerer det reiselivsnæringen beskriver, sier Moe til Medier24.
– Finnes det ingen tilfeller der det er riktig å bruke en slik sjargong?
– Jo, men la oss for Guds skyld spare dem til den dagen det virkelig er slik. Norsk er ikke det største og mest innholdsrike språket, men vi har jo mange uttrykk å bruke når vi er kritiske eller forbanna, svarer Moe.
– Ingen mellomting mellom himmel og helvete
Suldalsposten-redaktøren har en stor følgerskare på Twitter. Der skriver hun fritt om presseetikk og pressens praksis i ny og ne.
Hun vil derimot ikke fastslå at Dagbladet er verre enn noen andre aviser i bransjen.
– Det er farlig å skulle sitte på sin høye hest i dette tilfellet. Jeg redigerer jo også et medium, og våre vurderinger er på ingen måte perfekte hele tiden, sier hun.
– Det jeg merker at jeg blir oppgitt over, er bruken av uttrykk som «raser mot» og den slags. Som Davy Wathne fint beskrev det på Twitter, så finnes det ingen mellomting mellom himmel og helvete lenger, sier Moe.
– Kommer tydelig fram hva saken handler om
Dagbladets redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund er forelagt kritikken fra Moe.
Han har ikke anledning til å snakke med Medier24 på telefon, men skriver følgende i en e-post:
– Saken fra vårt finansnettsted Børsen handler om at 500 000 cruiseturister skulle fylle Stavangers gater, men i stedet er sentrumskaia tom og flere butikker trues av konkurs, skriver han og legger til:
– Fronttittel på denne saken var «Skrekkscener: - Savner turistene», så det kommer helt tydelig fram hva saken handler om.
Holmlund innrømmer at tittelen er strukket langt. Han mener den likevel ikke går over grensen, og at den må leses i den sammenhengen den står i.
– Det er ingen tvil om at tittelen er tabloid, men som det fremgår av saken er situasjonen svært dramatisk for turistnæringen i Stavanger. Sterke uttrykk må leses i kontekst, og de brukes i både sports-, finans-, krim-, kjendis- og nyhetsjournalistikken.
Avslutningsvis kommer Holmlund også med et eksempel fra sportsjournalistikkens verden.
– For eksempel vil det kunne brukes uttrykk som «krise» og «katastrofe» om et fotballag som rykker ned, mens en finanskrise er «skrekkelig» for mange, avslutter han.