Dagbladet får den store journalistprisen for «Glidens pris»

– Dette er avslørende journalistikk som stopper forgiftning av mennesker – og dermed hindrer at flere dør, sier juryleder Finn E. Vågå.

Publisert

Vinnerne av den store journalistprisen 2020 er Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord. De vinner prisen for sitt arbeid med artikkelserien «Glidens pris».

– Dette er avslørende journalistikk som stopper forgiftning av mennesker – og dermed hindrer at flere dør, sier juryleder Finn E. Vågå i en melding. 

Teamet bak «Glidens pris» vant også diplom under SKUP. Les hele juryens begrunnelse for hvorfor de stikker av med den store journalistprisen nederst i denne saken. 

– I dette selskapet av det ypperste innen norsk journalistikk er det enormt gjevt å vinne denne prisen, sa Oksnes i takketalen. 

Prisen er på 100.000 kroner og ble delt ut på de digitale Nordiske Mediedager onsdag kveld. Juryen har bestått av René Svendsen (NR), Kirsti Husby (MBL), Tove Lie (Fagpressen), Silje Hovland (TV2), Ole Torp (NRK) og Finn E.Våga (NJ).

– Dette er først og fremst kjempemorsomt! Det er en stor ære å få den store journalistprisen, og det er med stor ydmykhet vi mottar den, sier Siri Gedde-Dahl, gravesjef i Dagbladet og én av de fire journalistene som mottar prisen i en melding. 

Alexandra Beverfjord, redaktør i Dagbladet sier hun er ufattelig stolt av jobben de har gjort.

– Teamet bak «Glidens pris» har lagt ned et enormt arbeid for å sette søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. De har imponert stort både metodisk og fortellerteknisk. Og viktigst av alt: De har levert journalistikk som har fått viktige konsekvenser, sier  hun i en pressemelding. 

Se live-intervju med vinnerne: 

Under følger hele talen fra juryleder Finn Våge: 

«Sjelden har juryen hatt gleden av – og den spennende utfordringen ved – å vurdere så mange fantastiske journalistiske prosjekter som i år. Vi har lest gode nominasjoner fra noen av de minste redaksjonene i landet – og fra de største. La meg kort nevne noen av dem som skiller seg ut:

  • VG som avdekket de brutale konsekvensene helsereformen har hatt for mange eldre og syke.
  • NRK-journalist Annemarte Moland sitt grundige og nøkterne prosjekt om selvmord, som reiser blant annet det ubehagelige spørsmålet: Kunne flere mennesker vært reddet?
  • TV2 som gikk dypere inn i hva som skjedde da VG formidlet videoen der Sofie Bakkemyr danset med Trond Giske. Saken førte til smertefull selvransakelse i VG – og et nedsatt kildeutvalg har foreslått flere endringer i Vær Varsom-plakaten om medienes kildebruk.
  • Dagbladets Asle Hansen som i årevis har jobbet for rettferdighet for de mest sårbare barna, og som gang på gang har avslørt massiv svikt i en sektor som er lukket og komplisert, nemlig barnevernet.

Som dere skjønner; norske journalister jobber frem grundige prosjekter som avslører, opplyser, opprører og beveger verden i en litt bedre retning – og gir noen mennesker oppreisning og andres liv litt mindre vonde å leve.

Og dette er kjernevirksomheten til media: Å finne – og fortelle historier. Gjennom hvordan de forskjellige historiene er formidlet, får vi vite hva som skjedde da og hva som vil skje nå, formidlet på morsomme, triste, nøkterne og faktatunge måter – alt etter hvilken historie som fortelles.

Jeg vet ikke hvordan dere opplever å gå løs på et nytt journalistisk prosjekt, men la meg dele med dere min opplevelse:

Jeg glir sakte inn i et vinterlandskap der nesten alt rundt meg er hvitt, som er jeg en nysgjerrig skiløper som skal oppdage noe spennende. Jeg vet hva som er målet, men ikke alltid hvordan jeg skal komme fram. Jeg vet ikke hva jeg vil finne, hvor tunge motbakkene vil bli, hvem jeg vil møte, hva som tenner håpet – når jeg vil være ferdig med å utforske viddene og hvor kalde vinder som vil blåse. For journalistikk er ofte å begi seg inn i det ukjente, det uoppdagede, det ensomme.

Vi i juryen har dypdykket i prosjekter som viser at journalistikken betyr noe, kanskje mer enn noen gang. God journalistikk er døråpneren til et demokratisk samfunn. Å være journalist bygger på en følelse av ansvar for å formidle sannheter til samfunnet, uansett hvor ubehagelige de kan være.

Årets prisvinnere har ikke bare vist imponerende journalistisk utholdenhet, men også hatt mot til å gå løs på en nasjonalhelligdom.

Dette er journalistikk som snakker sannheten i møte med løgnene, uten frykt eller fordommer.

Dette er journalistikk som holder speilet opp mot vår folkesjel, og avslører at det vi trodde var uskyldig skjønnhet, forfriskende fritidsaktivitet og en sentral del av norsk identitet, også er en kynisk storindustri som altfor lenge har fått operere  i det uoversiktlige landskapet mellom ren idrettsglede og rå kapitalisme.

Rundt to millioner av oss har ski på beina i løpet av ett år. Skisport er nasjonalopplevelser på sitt beste.

Men prisvinnerne avslører at idretten også har en skremmende, mørk bakside: profittbegjær, lidelse og død.

I dette grundige, opprørende og bevegende prosjektet, som viser at nøkterne nyhetsavsløringer kan kombineres med fascinerende historiefortelling, avsløres helseskadene som fluorholdig skismøring har påført mange mennesker.

Saken er viktig fordi den angår mange: Profesjonelle skiløpere og deres smørere, vanlige turgåere og de yngste blant oss, med foreldre som har sørget for at skiene til ungene har hatt best mulig glid.

Vi har latt oss imponere over blant annet følgende:

  • At redaksjonen samarbeider på tvers av avdelinger og kompetanse – for å sette sammen det beste teamet
  • Et nært samarbeid med eksterne fagmiljøer, blant andre forskere, for å måle fluorinnholdet i skismøring, med Folkehelseinstituttet for analyser av blodprøver, med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet for å finne fluorverdier i jord, fisk og meitemark.
  • Teamet dro til den italienske fabrikken som lagde fluorsmøringen, og finner ut at arbeiderne hadde astronomiske nivåer av gift i blodet.
  • Journalistikken får store konsekvenser: Fluor er blitt forbudt i hele verden.

Stor journalistikk åpner øynene våre. I en tid der mange tilslører virkeligheten, der mistilliten til fagfolk og de vi har valgt til å styre verden øker i styrke, trenger vi modige og utholdende journalister som hjelper oss til å finne fakta og se sannheten. For uvitenhet skaper frykt og sinne.

Spør ikke lenger om hvor du var da Oddvar Brå brakk staven.

Spør heller hvor du var da Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord vant Den store journalistprisen for «Glidens pris».»

For ordens skyld: Jurymedlem Tove Lie er moren til redaksjonssjef Eira Lie Jor, uten at det har påvirket våre redaksjonelle vurderinger. 

Powered by Labrador CMS