Geir Ramnefjell har fått ny tilværelse utenfor bransjen. Her fra Bilbao, hvor Deep Wind Offshore var til stede på Wind Europe.

Geir Ramnefjell sluttet etter 18 år i Dagbladet – dette bekymrer ham med bransjen han forlot

Forlot pressen for ny jobb innen havvind: – Jeg kommer aldri til å si at jeg savner meg selv i journalistikken.

Publisert

Det er gått et og et halvt år siden Geir Ramnefjell forlot sin rolle som politisk redaktør i Dagbladet på dagen.

Nå jobber han som leder for myndighetskontakt for Deep Wind Offshore. Et comeback i journalistikken skjer ikke med det første.

– Jeg tror ikke det er så naturlig. Jeg har fått prøvd mye i Dagbladet. Da synes jeg det personlig er morsomt å utforske nye arenaer hvor jeg kan bruke ressursene mine, sier han og føyer til:

– Jeg kommer aldri til å si at jeg savner meg selv i journalistikken.

Han forteller at han i sin nye rolle har fått langt større mulighet til å reise og møte folk enn han hadde i journalistikken.

Det synes han er problematisk.

– Å være på reise, få inntrykk, møte folk og beskrive hva som skjer mens du ser det, og ikke bare analysere det eller dekke det på avstand, det har enormt stor verdi, og det utvikler deg også som journalist, sier han.

Han ser bekymret på bransjen som har kuttet i både budsjett og stillinger de siste årene.

– En oppfordring er å prøve og opprettholde rom for den type ting som reiser. Det gjør også at journalistikken blir utrolig mye mer interessant å lese. Å kutte de utgiftene kommer med en kostnad, kommenterer han.

Detox

For Ramnefjell var det rett å forlate bransjen da han gjorde det. Da hadde han allerede i lang tid jobbet redaksjonelt med klima- og omstillingspolitikk.

– Jeg så på det stadig mer som en helt avgjørende del av dem fremtidige samfunnsutviklingen i Norge, sier han.

– Jeg fikk mer lyst til å jobbe med det direkte, og ikke bare kommentere det på avstand. Jeg har ikke angret på det på noe tidspunkt.

Og det står til forventningene. En bransjekollega av ham beskrev nylig at det å gå ut av politikken var som en detox.

– Det er lett å kjenne seg igjen i det. Det var først etter at jeg slutta at jeg forsto hvor altoppslukende jobben hadde vært i pressen. Hva er kjernen i saken, hva skal vi mene, hvem skal skrive det, hvordan får vi det lest. Hodet spant nærmest konstant på problemstillinger, forteller han.

Å bytte ut rask publisering og oppfølging av saker med lengre løp med en produktiv flyt beskriver han som deilig.

– Men så er det den yrkesskada delen som gjør at du noen ganger føler at ting kan ta litt tid. Men det er kanskje en litt dustete ting å klage på – som når man skal si noe kritisk om seg selv i jobbintervjuer, og svarer at man er «litt utålmodig».

– Det er litt deilig å jobbe med lengre prosesser. Jeg får jobbe grundigere med ting.

«Bakrommet»

En ting som har slått Ramnefjell etter at han sluttet i pressen er det han kaller en «parallell offentlighet».

– Når man jobber i mediene så er det lett å få inntrykk av at mediene har fullstendig oversikt og at dekningen stort sett speiler alt som skjer i samfunnet.

– Det jeg har blitt litt overrasket over, er hvor mye aktivitet som skjer på de man kaller «bakrommet».

Han forteller at han så langt har bare gode erfaringer med det, men at det er omfattende samarbeid og dialog mellom næringslivsaktører, organisasjoner, politikere og myndigheter.

– Det er mye politikk og samfunnsutvikling som formes, som mediene bare fanger konturen eller høydepunktene av, sier han.

Skriver fortsatt

Selv om han har lagt journalistikken på hylla, så skriver Ramnefjell fortsatt.

Nylig ble det kjent at han har fått støtte fra Fritt Ord til et bokprosjekt om «klimakrigen».

– Jeg klarer ikke helt å holde meg unna skrivingen. Jeg jobber med noe i et større format, finner glede i det for egen del og håper at det kan interessere andre, fordi det handler om et av de virkelig store spørsmålene i tida og dessuten er en veldig spennende historie, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS