Sommerpraten

Dagbladet-redaktøren: – Det var pinlig, jobben måtte gjøres om igjen

Hilde Schjerve hadde en ydmykende opplevelse som sommervikar i Adresseavisen.

Publisert

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er redaktør for Dagbladet Pluss, Hilde Schjerve

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020? 

– Surrealistisk! Da 2/3 av staben ble sendt hjem fredag 13. mars, gikk vi inn i en unntakstilstand vi verken visste varigheten av eller hadde noen «best practice»-erfaringer med hvordan vi skulle håndtere. I retrospekt må jeg si jeg er imponert over hvordan mediene har klart å holde nyhetshjulene i gang og levere på samfunnsoppdraget under pandemien. Samtidig er jeg bekymret for hva inntektssvikten mange opplever vil få å si for mediemangfoldet på sikt. Ingen bør snakke nedsettende om betalingsmurer neste halvår, for å si det sånn.

 – Hva er årets flause til nå? 

– NRKs håndtering etter P3-artikkelen med påstandene om at J.K Rowling er «latterlig transfobisk» og at Shakespeares verker «er sterkt preget av kvinnehat» er i alle fall sommerens flause. To viktige læringspunkter for oss alle: 1. Omfavn alltid minst én djevelens advokat internt før du publiserer. 2. Har du gjort noe feil, beklag og rydd raskt, men vær åpen om hva du har ryddet unna.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år? 

– Her må jeg si Hans-Martin Thømt Ruud, leder for Dagbladets nyhetsavdeling. Da coronaen smalt, opprettet han budtjenesten «Ruuds hårda bud» og kjørte personlig ut PC-skjermer til reportere i hjemmekontor. Det sier sitt! En faglig og sosialt dyktig leder, og en likandes kar som holder hodet kaldt og humøret oppe, selv når det koker som verst.

– Hva gjør du i sommer? 

– Jeg er på bilferie og jakter naturopplevelser på Vestlandet, nærmere bestemt Åndalsnes, via Ålesund og Øye, til Loen, Luster og tilbake til Åndalsnes og Eide. Været har vært friskt hele veien, så satser på at ferie-avslutningen på hytta i Trysil blir varmere.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie? 

– Jeg sjekker Dagbladet og VG på mobil så ofte jeg kan for nyheter. Leser Pluss-artiklene for nyttestoff og leseopplevelser, Instagram og Facebook for tips om alt fra fine fjellturer til artikler. Mannen min er stor fan av NRK-podcasten «Trump mot verden», så det har blitt noen timer med den i bilen. Leser nå med stor begeistring Mary L. Trumps knusende bok om onkel Donald: «Too much and never enough». Anbefales! 

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb? 

– Som sommervikar i Adresseavisen ble jeg sendt ut på et likfunn, som skulle vise seg å være et drap. Totalt uerfaren som jeg var, kom jeg tilbake til redaksjonen med mangelfulle detaljer om både offer og funnsted. Det var pinlig, jobben måtte gjøres om igjen, men jeg lærte for all evighet at detaljene virkelig betyr alt, og at en tilsynelatende liten detalj faktisk kan bære et nyhetsoppslag.    

 – Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer? 

– Vis hvem du er, kom med egne idéer og gyv løs på tildelte oppgaver med positivitet. Ikke vær redd for å spørre om det er noe du er usikker på. Det viser at du er opptatt av å gjøre en skikkelig jobb.

Powered by Labrador CMS