Kaja Storrøsten (30) jobber til vanlig som journalist i Dagbladet Pluss, men i seks måneder i fjor tok hun ut permisjon og fotfulgte Emma Ellingsen (19), som er én av Norges største influencere.
Resultatet kom i forrige uke i form av boken «Emma». Der forteller Ellingsen sin historie som Norges mest profilerte transkvinne, etter at hun ble kjent gjennom programmet «Født i feil kropp» og seinere «Generasjon Z» på TV 2.
Men at det ble Storrøsten som forfattet boken var ganske tilfeldig.
– Det var egentlig en venninne og kollega av meg som ble spurt, men hun kunne ikke og tipset om meg. Så da ble jeg kalt inn til intervju, sier hun til Medier24.
– Skikkelig tøft i perioder
Storrøsten forteller at hun ikke trengte lang tid på å bestemme seg.
– Jeg synes temaet transpersoner er veldig viktig, og noe som engasjerer meg sterkt. Nå er endelig kjønnsuttrykk beskyttet av den nye straffeloven om hatkriminalitet, men da jeg begynte å skrive på boken i fjor så var det ikke det, sier hun.
Storrøsten fikk permisjon fra Dagbladet fra mai i fjor, og var sammen med og levde med Ellingsen stort sett hele tiden.
Det var ikke bare enkelt, forteller hun.
– Først og fremst så var hele perioden veldig spennende og veldig gøy, men det var også skikkelig tøft i perioder. Jeg måtte følge Emma tett og bodde også sammen med henne og familien, sier Storrøsten.
– Det var krevende å skrive selvbiografien til en tenåring, og jeg må innrømme at jeg tenkte underveis at «dette er umulig». Men forlaget ga meg veldig god hjelp, legger hun til.
Spesielt utfordrende ble det at Ellingsen var 17 år - og juridisk sett fortsatt et barn - da bokprosjektet startet.
– Dette var jeg veldig bevisst på, og jobbet hele veien tett med moren til Emma. Jeg var også tydelig på at Emma skulle få se alt jeg skrev, sier Storrøsten.
Ble en bedre journalist
Bokprosjektet var hennes første møte med forlagsbransjen, og opplevelsen ble ganske annerledes enn den sedvanlige tilværelsen på desken.
– Det var gøy å kunne bruke flere måneder på å tenke på og grave i ett prosjekt. Det var det jeg ønsket. Men det var ganske ensomt å skrive bok. Man blir ganske isolert. Jeg trives nok aller best på desken med andre kollegaer, sier Storrøsten.
– Derfor må det nok gå litt tid før jeg sier ja til et nytt bokprosjekt. Men jeg har helt klart lyst til å skrive flere bøker, legger hun til.
Storrøsten forteller også at hun vendte tilbake til Dagbladet-desken som en bedre journalist enn før bokprosjektet begynte.
– Jeg har blant annet lært at alle historier gjerne har tre sider. Når en person forteller om seg selv så får man bare deler av sannheten om den personen. For å få et riktig bilde må man fotfølge personen og snakke med familie og venner, så blir bildet mer nyansert. Det er veldig fascinerende, sier hun.