NRK-journalister demonstrerte under streiken for noen uker siden.

Infoansatte streiket som journalister: De jobber med rådgivning og PR for NRK - men får likevel være medlem i NJ

- De driver ikke med noen form for journalistisk virksomhet, bekrefter kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud til Medier24. Men nestleder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag har «en annen oppfatning».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

1700 NRK-ansatte organisert i Norsk Journalistlag gikk i midten av mai ut i streik. 

Men blant de streikende var også et tosifret antall ansatte i NRKs kommunikasjons­avdeling på Marienlyst, hvor flere av dem var «aktive streikende» på sosiale medier under streiken. 

På spørsmål fra Medier24 opplyser NRKs kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud at de ansatte på kommunikasjons­desken jobber med akkurat de oppgavene det høres ut som de gjør:

- Disse ansatte driver med tradisjonelt kommunikasjonsarbeid. Grovt sett kan man dele deres arbeidsoppgaver i to: intern og ekstern rådgivning og PR-arbeid knyttet til våre programmer og innhold, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud til Medier24. 

Hun understreker at de ikke er journalister. 

- De driver ikke med noen form for journalistisk virksomhet, sier hun. 

På NRKs no er de omtalte ansatte oppført på pressesidene som kommunikasjonsansvarlige, de har PR-ansvar for en rekke TV-programmer - og sender jevnlig ut pressemeldinger og gjør «innsalg» av redaksjonelle saker overfor mediene.

Likevel er de organisert i Norsk Journalistlag.

Driver med medierådgivning

Debatten om hvorvidt kommunikasjonsrådgivere kan være medlem i Norsk Journalistlag (NJ) eller ikke har vært lagt og betent, og paragrafen i vedtektene knyttet til dette spørsmålet ble endret på landsmøtet for tre år siden

I dag sier NJs vedtekter at: «Personer som utfører arbeid knyttet til lobbyisme eller medierådgivning kan ikke være medlem av NJ». 

Tidligere stod det: «Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem». 

NJ-ledelsen understreket for to år siden at det er en fagforening for journalister, men paragrafen ble endret slik at ikke frilansere som også gjør enkelte andre oppdrag skal nektes medlemskap. 

NJs vedtekter om medlemskap:

3. Medlemskap:

A. Fellesbestemmelse

Medlemmer i NJ skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten.

B. Hovedregel

Redaksjonelle medarbeidere, herunder ledere og frilansere som har journalistikk som yrke, kan bli medlem i NJ.

...les hele vedtektene på NJ.no

Vedtektene slår dessuten fast at medlemmer skal arbeide «i samsvar med Vær Varsom-plakaten», og at det er en fagforening for «redaksjonelle medarbeidere (...) som har journalistikk som yrke». 

Kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud sier at de ansatte ved hennes avdeling Marienlyst også er koblet på som medierådgivere opp mot NRKs ledelse. 

 

- Intern medierådgivning betyr også at de gir råd opp mot ledelsen i NRK. De er for eksempel koblet på som kommunikasjons­rådgivere i omstillingsprosjekter, eller hvis det skulle skje en hendelse i forbindelse med et av våre programmer, sier hun. 

Hun sier det er opp til NJ å vurdere hvordan de vil reagere på at kommunikasjons­avdelingen i NRK er organisert i journalistlaget. 

- Vi har organisasjonsfrihet i Norge, så hvor de ansatte i min avdeling velger å organisere seg legger ikke jeg meg opp i. Det får være opp til NJ om de ønsker å ha kommunikasjons­rådgivere organisert hos seg eller ikke, sier hun. 

Dette er forøvrig ikke noen helt ny debatt: NRK har også tidligere fått kritikk for å ikke skille tydelig nok mellom journalister og ansatte på kommunikasjonsdesken i publiseringer.

  

- Driver journalistisk arbeid

Dag Idar Tryggestad er nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), og forteller at NJ ikke er enige i beskrivelsen til NRKs kommunikasjonssjef av de nevnte ansattes arbeidsoppgaver. 

 

Han sier de har informasjon om at de driver med journalistiske oppgaver, selv om kommunikasjonssjefen sier noe annet. 

- Hun sier at de ikke driver med journalistisk arbeid? 

- Det er ikke den informasjonen jeg har. Jeg er kjent med at disse driver journalistisk arbeid, og gir råd om hva det betyr å stille opp for deltakere i programmer, på lik linje med at en journalist gir råd til hva det vil si å stille opp i en stor sak, sier Tryggestad til Medier24. 

- NRK sier de også driver med rådgivning opp mot NRKs ledelse?  

- Det er nytt for meg. Hvis NRKs kommunikasjonssjef sitter på disse opplysningene må dette legges fram for oss eller klubben, slik at vi kan vurdere dem, sier Tryggestad. 

Og han mener det ikke er noen grunn til å tvile på informasjonen de har fått fra sine medlemmer. 

- Jeg ser ingen grunn til å tvile på den informasjonen vi har fått fra disse medlemmene, slik sett har jeg ikke noe behov for å undersøke dette nærmere

«Ikke min oppfatning»

Tryggestad understreker at det ikke er greit at folk som jobber kun med kommunikasjon er organisert i NJ, men at det ikke er hans oppfatning av disse medlemmene. 

- Det er ikke min oppfatning av disse medlemmene. Vår oppfatning er at de også har journalistiske oppgaver, og da er de medlem hos oss og er på vår tariffavtale, sier han. 

- Kan en hvilken som helst kommunikasjons­rådgiver melde seg inn i NJ? 

- Det er en annen problemstilling. Det har vi vedtekter som regulerer, som sier at de som driver med lobbyisme og medierådgivning ikke kan være medlem hos oss. Er du kommunikasjons­rådgiver og ansatt i en virksomhet utenfor mediebransjen er du ikke medlem hos oss, sier han. 

- Hva om du er kommunikasjonsrådgiver og ansatt i for eksempel Discovery?

- Jeg kan ikke vurdere ut fra hva selskapet heter, men ut fra hvilke oppgaver du har og hva slags jobb du gjør. Om du gjør redaksjonelt arbeid kan du være medlem ut fra tiden du bruker på det, sier han. 

Powered by Labrador CMS