Leder i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, og leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

Reagerer på Al Jazeera-stormingen: – Helt uakseptabelt

– Dette er ikke et demokratisk land verdig, sier  NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Publisert

Søndag stormet Israel TV-kanalen Al Jazeeras kontor i Ramallah på Vestbredden og beslagla dokumenter og utstyr. Det reagerer både Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ) sterkt på. 

– Dette er et grovt og helt uakseptabelt angrep på pressefriheten og føyer seg dessverre inn i rekken av flere hendelser som viser manglende respekt for medienes rolle fra israelske myndigheter, sier Reidun Kjelling Nybø til Medier24. 

– Har hatt en viktig rolle

Hun legger til at NR lenge har vært dypt bekymret for medienes muligheter til å rapportere fra det som skjer i Midtøsten. 

– Medienes rolle i krig og konflikt er svært viktig. Mediene forsøker å være folks øyne og ører og rapportere om det som skjer. Nå rammes Al Jazeeras mulighet til å gjøre nettopp dette.

Kjelling Nybø legger til at Al Jazeera har hatt en viktig rolle når det gjelder å få ut informasjon som viser fram flere sider av det som skjer. 

– Denne stengingen rammer denne muligheten. Det er dypt bekymringsfullt at Israel så systematisk har forsøkt å stanse redaktørstyrte mediers mulighet til å rapportere om krigshandlingene, sier Kjelling Nybø og legger til at det er svært alvorlig at et land som kaller seg et demokrati opptrer på denne måten. 

– Angrep på pressefriheten

NJ reagerer også på stormingen og tar sterk avstand. 

– Dette er uakseptabel maktbruk overfor et redaktørstyrt medium. Beslagleggelse av dokumenter og utstyr på Al Jazeeras kontor i Ramallah er dypt bekymringsfullt, og et angrep på pressefriheten , sier leder Dag Idar Tryggestad.

Al Jazeera er et av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne på Gazastripen, og som dokumenterer fra krigen fra innsiden. 

– Stengingen vil gjøre vil gjøre det enda vanskeligere å få ut informasjon som synliggjør flere sider ved det som foregår. Dette er ikke et demokratisk land verdig, sier Tryggestad.

I mai stengte israelske myndigheter Al Jazeeras sendinger i Israel, etter å ha vedtatt en ny lov som gjorde dette mulig. 

Siden starten av krigen er minst 116 journalister og medarbeidere drept i krigen, i følge Committe to Protect Journalists. FN rapporterer om enda høyere tall. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS