Stadig flere vil studere journalistikk, og poengkravene øker deretter. Her er studenter avbildet ved studiestart i Volda høsten 2019.

Poengkravene øker på alle journalist-utdanningene: – Lover bra for fremtiden

– Svært gledelig at det er rift om studieplassene, sier Norsk Journalistlag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det blir stadig vanskeligere å komme inn på journalistikk-studiene i Norge, viser tallene fra hovedopptaket fra Samordna Opptak som ble klart fredag.

Poenggrensen har økt ved både OsloMet, Høgskulen i Volda, Universitet i Stavanger og Universitetet i Bergen sammenlignet med i fjor.

Den største økningen er ved OsloMet, der grensen i år er på 59,3. Det er 4,8 karakterpoeng høyere enn i fjor.

Årets søkertall totalt sett for mediefag i Norge vokste med 20 prosent sammenlignet med i fjor

– Håper det var rettferdig opptak

Nestleder av NJ Student, Henrik Hokaasen Røyne, gleder seg over den økte interessen.

– Vi vet at antallet søkere til høyere utdanning har økt i år, og det er positivt om flere av disse er interessert i å studere journalistikk. Men samtidig er det leit hvis mange opplever å ikke komme inn på studiet, sier Røyne til Medier24.

Han påpeker at poenggrensene i år også skiller seg ut på grunn av koronakrisen.

– Poenggrensene ble forskjøvet i år, og ble blant annet påvirket av at det siste kullet på videregående ikke hadde skriftlig eksamen. I tillegg er det færre som har søkt seg til utlandet. Jeg håper bare det har vært et rettferdig opptak, sier Røyne.

NJ Student-nestlederen mener poenggrensene uansett viser at behovet for flere studiesteder er tilstede.

– Det er flere journalistutdanningen som er blitt lagt ned de siste årene. Dette er noe vi i NJ Student har vært mot. Når/hvis etterspørselen øker, så må vi kanskje vurdere å åpne de opp igjen, sier Røyne.

Han understreker at han er glad for at Nord Universitetet endelig vil starte opp igjen sin journalistutdannelse i Bodø denne høsten.

Henrik Hokaasen Røyne. 

– Er mer attraktivt

Nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, er også glad for at interessen er økende.  

– Vi har jo vært bekymret for at søkningen til journalistudanningene ville gå tilbake grunnet uroen som har preget bransjen de siste årene, og at det ville gjøre noe med de unges lyst til å velge verdens beste yrke, sier han til Medier24.

Dag Idar Tryggestad

– Derfor er det svært gledelig at det nå viser seg å være rift om studieplassene. Det lover godt for fremtiden, sier Tryggestad.

Også generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, gleder seg.

– Jeg tenker at dette må fortelle oss at studiet er mer attraktivt enn det har vært på en stund. Det synes jeg er veldig bra. Mediene trenger gode, unge journalister, sier Floberghagen til Medier24. 

 

Kun slått av økonomi og ledelse

Ved OsloMet har bachelor i journalistikk som nevnt en grense på  59,3 poeng, noe som gir en tredjeplass på OsloMets topp-ti-liste, kun bak årsstudium (deltid og fulltid) i økonomi og ledelse på delt førsteplass, med 64,5 poeng. 

I fjor var snittet for å komme inn på utdanningen 54,5. Årets tall har dermed økt med hele 4,8 karakterpoeng.

Ved Universitet i Stavanger har snittet for å komme inn på journaliststudiet også tatt seg kraftig opp. Der øker det fra 46,0 til 48,0.

Ved Høgskulen i Volda har snittet for å komme inn på journalistutdanningen med spesialisering i avis og nett økt med 3,7 karakterpoeng, og går fra 41,2 poeng i 2019 til 44,9 poeng i 2020.

Tilsvarende tall for utdanningen med spesialisering for TV og radio har økt fra 49,8 karakterpoeng til 54,0 poeng - en økning på 4,2 prosentpoeng.

Ved Universitetet i Bergen har også grensen for bachelor i journalistikk økt, fra 55,4 i fjor til 56, 2 i år.

19 har fått plass i Bodø

På det nylig gjenoppstartede journaliststudiet ved Nord-universitetet i Bodø har alle de kvalifiserte kommet inn.

OsloMet har høyest poengøkning på journalistikkstudiet.

19 søkere hadde studiestedet som førstevalg da søkertallene ble bekreftet i vår. Totalt hadde 223 søkere søkt denne utdanningen.

Alle kvalifiserte søkere har også fått tilbudt studieplass ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. 20 søkere hadde denne utdanningen som førstevalg. Til sammen fikk utdanningen 321 søkere.

  • For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal er medlem av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS