Radio Metro har ikke gjort som P4 og Radio Norge, som slukket sine FM-frekvenser på Østlandet på fredag.
Radiosjef Svein Larsen vil ikke følge slukkeplanen til de riksdekkende aktørene fordi saken er til sluttbehandling i ESA og at han mener Radio Metro er offer for urimelig forskjellsbehandling.
Det opplyser Radio Metro i en pressemelding.
P4 og Radio Norge slukket sine FM-stasjoner på Østlandet fredag 8. desember. Tidligere i høst gjorde NRK det samme.
Da de riksdekkende aktørene slukket, krevde også at lokalradioene i storbyene skulle slukke sine FM-signaler samtidig - for at de ikke skulle få noen fordeler og kapre lyttere i overgangen til DAB.
Men Radio Metro sender fortsatt på FM i Oslo, og radiosjef Svein Larsen mener det er feil at han må skru av sine sendere fordi konkurrentene ønsker det, opplyser han i meldinga.
Norsk Lokalradioforbund, som Svein Larsen også er styreleder for, har klaget tvangsslukkingen av FM inn for ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan og overordnet norske myndigheter.
De har i lengre tid behandlet saken og bedt Kulturdepartementet om å svare for seg.
Larsen opplyser i pressemeldingen at han mener det er problematisk at slukkedatoen kom før ESA er ferdig med å behandle saken.
Norsk Lokalradioforbund har fått frist av ESA til 14. desember med å sende inn sine kommentarer til departementets brev av 2. november. ESA skal behandle saken før jul.
Departementet har ventet i 6 måneder med å svare på brevet fra Lokaradioforbundet, skriver de.
- Radio Metro vil uansett avvente ESAs sluttbehandling av saken før vi eventuelt slukker våre FM-frekvenser i Oslo, sier Larsen.
I meldinga skriver de at Stortinget har bestemt at radioen i Norge skal digitaliseres:
«Et teknologiskifte som ikke er styrt av lytterne og som foreløpig går tregt. Det er NRK og de kommersielle aktørene med utenlandske eiere, P4 og Radio Norge, som har drevet fram DAB-overgangen og laget planen for slukking av FM. Medietilsynet har derfor vist til at slukkeplanen for de nasjonale aktørene har vært aktørstyrt. Men lokalradioene var ikke part i beslutningen», skriver de.
Lokalradioene får sende på FM fram til 2022 for å ha bedre tid til overgangen til DAB, men altså ikke i storbyene.
- Radio Metro sender ulovlig
Medier24 har bedt Medietilsynet om å komme med en kommentar. I en e-post skriver de at den ordinære konsesjonsperioden for FM på lokalradio utløp 31.12.16.
De lokalradioene som ønsket å fortsette sendingene fikk allerede i november 2016 forlenget konsesjonene sine. For Radio Metros del ble konsesjonene i Oslo-området forlenget til 8. desember 2017.
– Når Radio Metro nå fortsetter med sine sendinger i Oslo uten konsesjon, er det ulovlig kringkasting. Medietilsynet kommer derfor til å sende ut varsel om sanksjon så snart som mulig, sannsynligvis allerede i dag, sier direktør Mari Velsand.
Videre skriver Medietilsynet at de riksdekkende kommersielle radioene har blitt enige om en aktørstyrt slukkeplan for avvikling av sine FM-sendinger gjennom 2017. Stortinget har lagt denne slukkeplanen til grunn og har pålagt kommersielle lokalradioer i storbyene å avvikle sine FM-sendinger i samsvar med planen.
For Oslos del innebærer dette at de kommersielle lokalradioene skulle slukke 8. desember 2017, samtidig med de kommersielle riksdekkende radioene. De riksdekkende radioene har nå avviklet sine FM-sendinger i Oslo. Medietilsynets oppgave er å følge opp at dette også gjennomføres av lokalradioene, skriver de.