Sterke reaksjoner på forslag om å stenge FM-nettet i 2017

Bilister og hyttefolk vil tape, mener kritikerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal og Johan Falnes): Bilister, hyttefolk og utlendinger vil bli lidende når regjeringen stenger det nasjonale FM-nettet i 2017, mener IKT Norge. For nærradioene er situasjonen fortsatt uavklart.

De riksdekkende radiokanalene vil stenge FM-senderne i region etter region i løpet av 2017, med Nordland først ut 11. januar. Samtidig må de store, kommersielle lokalradioene avslutte sine FM-sendinger i de største byene, opplyser kulturminister Thorhild Widvey (H).

Stortinget besluttet i 2011 at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen utsettes til 2019.

– Kriteriene er innfridd. Det har både Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet bekreftet, sier kulturministeren.

Lokalradioer

Kulturministeren er likevel åpen for at mindre lokalradioer skal kunne fortsette å sende på FM en stund til. En stortingsmelding om lokalradioenes framtid legges fram i løpet av april.

– Vi må finne overgangsordninger. Det er det denne stortingsmeldingen kommer til å inneholde, sier Widvey til NTB.

Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i fem til sju år til. De vil også at det skal utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Samtidig har de bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

Svein Larsen, styreleder i Norsk lokalradioforbund, venter spent på den nye stortingsmeldingen.

– Så langt har opplegget vært at det er veldig få av lokalradioene som vil bli stengt. Men hva som står i den meldingen, og hva regjeringen bestemmer seg for, vet vi ikke, sier han.

De 110 lokalradioene i Norsk lokalradioforbund håper de skal få vite mer om egen FM-framtid når Widvey åpner forbundets landskonferanse i Oslo kommende fredag.

– Rammer forbrukerne

Stengningen av FM-nettet går ut over forbrukerne, mener IKT-Norge. Særlig bilister, hyttefolket og utlendinger vil merke forskjellen.

Bare et fåtall bilmerker har i dag DAB-radio integrert, påpeker generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge. Når FM-nettet forsvinner i 2017, vil mange radiolyttende bilister få seg en overraskelse.

– Det er mulig å bruke adapter, men det medfører en god del plunder og heft, sier Hoff til NTB.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) mener nordmenn er i full gang med teknologiskiftet.

– De aller fleste digitale radioer i bil er kombinerte FM- og DAB-radioer. Det betyr at bilister som kjører fra Norge til Sverige, kan høre på svensk FM når de kommer til Sverige. Og svenske bilister kan bruke adapter for å høre på norske radiosendinger, sier Widvey.

– Eneste land i verden

DAB har rett og slett floppet, mener IKT-Norge, som ikke kan forstå hvordan regjeringen kunne gå inn for å stenge FM-nettet. Norge er det eneste landet i verden som har vedtatt dette, påpeker organisasjonen.

– Resten av verden har innsett at DAB er en utdatert teknologi, men Norge skal innføre dette med tvang, sier Hoff.

Generalsekretæren mener kulturministeren ikke vet hva hun snakker om når hun sier at 2,2 millioner DAB-radioer i Norge og at de fleste husstander har skaffet seg en slik radio.

– Da Medietilsynet gjorde sin undersøkelse, spurte de ikke om DAB-radio, men om digital lytting. Det er jo svært mange som hører digital radio via Get-boksen sin, via en app på mobiltelefonen eller via det trådløse nettet, sier Hoff.

(©NTB) 

Powered by Labrador CMS