Om to år er det over og ut for FM-nettet

Regjeringen har bestemt seg for å skrote det gamle nettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Johan Falnes): Regjeringen har bestemt seg for å slukke det nasjonale FM-nettet i 2017. Men lokalradioenes skjebne henger fortsatt i lufta.

– Jeg er kjempeglad for at regjeringen nå har fattet beslutning om at vi skal slukke FM-nettet i 2017, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Digitalisering av radioen vil styrke mediemangfoldet i Norge, mener hun.

– For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Dessuten åpner digitaliseringen for økt konkurranse og økte muligheter for innovasjon og utvikling, sier Widvey i en pressemelding.

Lokalradioene ønsket utsettelse

Hva som skal skje med lokalradioene, er derimot uklart. I første omgang er det kun kommersielle lokalradioer i større byer som må gå over til DAB.

– Slukking av lokalradio skal behandles i en egen stortingsmelding, og så langt er opplegget der at det er veldig få av lokalradioene som skal slukkes. Men hva som står i den meldingen, og hva regjeringen bestemmer seg for, vet vi ikke, sier Svein Larsen, styreleder i Norsk lokalradioforbund.

Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i fem til sju år til. De vil også at det skal utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Lokalradioene har også bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

De 110 lokalradioene i Norsk lokalradioforbund håper de skal få vite mer om egen FM-framtid når Widvey åpner forbundets landskonferanse i Oslo fredag denne uka. En stortingsmelding om saken kommer i løpet av april.

Flere kanaler enn før

Der FM-nettet kun hadde plass til fem riksdekkende kanaler, tilbyr DAB allerede 22 riksdekkende kanaler, og det er plass til nesten tjue kanaler til, påpeker kulturministeren.

– I tillegg har over halvparten av befolkningen allerede fått et lokalradiotilbud på DAB, med stort potensial for mange nye lokale kanaler.

FM-nettet er samtidig dyrt å holde i live for de store aktørene. I FM-nettet er kostnadene per rikskanal åtte ganger høyere enn i DAB-nettet, og P4, Radio Norge og NRK bruker i dag store ressurser til dobbeltdistribusjon.

Det anslås at de riksdekkende radiokanalene vil spare over 200 millioner kroner i året på digitaliseringen.

Etter flere vilkår

Stortinget bestemte i 2011 at FM-nettet i Norge skal stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen av FM-nettet utsettes til 2019.

Kriteriene er nå oppfylt, fastslår Kulturdepartementet.

Norge har gått raskere fram enn våre naboland. I Sverige kan den planlagte overgangen til DAB fra 2022 eller 2024 bli skutt enda lenger fram i tid etter en kritisk gjennomgang foretatt av det svenske Post- og teletilsynet, og etter at den svenske riksrevisjonen har gransket pengebruken ved innføring av DAB.

Den danske regjeringen satte nylig sin planlagte FM-slukking fra 2020 på vent.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS