NRK Nordlands lytterpersonlighet Berit Olderskog fikk æren av å skru av FM-nettet i Nordland.Jan-Morten Bjørnbakk
Nordlendingene er verdens første heldigitale radiolyttere. Og den ivrigste av dem alle fikk æren av å skru av FM
Berith Pauline Olderskog (75) fikk være med på å markere et historisk øyeblikk for norsk radiobransje i dag.
NTB
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Bodø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk):
Nordland mistet FM-nettet, mens hele landet kunne nyte godt av nye riksdekkende radiokanaler da overgangen til en ny digital radioframtid ble innledet onsdag.
Både NRK, P4 og Radio Norge-gruppen ga lyttere i hele Norge ett sett av nye kanaler.
– DAB-utbudet blir likt over hele landet. Alle kan nå velge mellom 40 riksdekkende kanaler i god kvalitet, framholdte radiosjefene for de riksdekkende kanalene da FM-slokkingen ble markert under en seremoni i Bodø onsdag.
Nå må nordlendingene over på DAB for å høre riksdekkende radio.
I løpet av året vil samtlige FM-sendere landet over bli slått av, men det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet en rekke steder.
– Det viktige er at publikum oppdaterer stasjonslista for å ta inn de nye kanalene. Jeg er veldig spent på hvordan folk håndterer bilene sine de neste ukene, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NTB.
Og selve slukkingen ble foretatt av en av landets ivrigste lyttere - og innringere: 75-åringen Berith Pauline Olderskog fra Mosjøen. Hun er en rekke ganger intervjuet om sitt engasjement, som da VG besøkte henne for noen år siden.
Unik mulighet
Lasse Kokvik er administrerende direktør for Bauer Media Norge, som blant annet eier Radio Norge-gruppen. Han ser nye muligheter med omleggingen.
– Nå får kommersielle kanaler en helt annen mulighet til å tilby norske lyttere helt nye produkter. Vi får en unik mulighet til å presentere nytt innhold på et godt dekket nett med krystallklar lyd, sier Kokvik.
Norge er først ute i verden med å slokke FM-nettet, og begivenheten i Bodø ble omfattet av stor internasjonal interesse. Radiosjef Graham Dixon i Den europeiske kringkastingsunionen EBU mener den opphetede og til dels aggressive norske debatten i forkant av FM-slukkingen er et uttrykk for radioens sterke stilling.
– Diskusjonen avdekker hvor viktig radio er i livet til folk. Over hele Europa lytter 90 prosent av befolkningen i snitt to og en halv time på radio. Slukketidspunktet blir dramatisk fordi folk bryr seg. Men fordelene er store, og slukkingen kommer ikke som en overraskelse, sier Dixon til NTB.
– DAB mest solid
Norge leder ifølge EBU-sjefen an i den europeiske digitaliseringen av radionettet. Mer enn 40 land er i ferd med å innføre DAB-teknologi som ikke har fullgode alternativer.
– Dere leder an med å fjerne FM-nettet, men i løpet av 5-10 år vil ikke Norge lengre være så enestående. Jeg skal ikke påstå at DAB er den eneste digitale fullgode løsningen for all framtid, men akkurat nå er DAB den mest effektive, pålitelige og solide digitale radioløsningen, sier Dixon.
Må ha DAB +
Lokalradiostasjoner i Nordland forventer en økt oppslutning etter slukkingen, spesielt fra bilførere som ikke har tatt overgangen til DAB.
Alle NRKs kanaler sendes i DAB+ fra onsdag. P4 og RadioNorge sender i DAB i en periode fremover.
For å motta et fullstendig riksdekkende radiotilbud må man enten ha DAB+-radio eller benytte andre digitale plattformer som internettradio, mobil, nettbrett eller TV.
De som har en førstegenerasjons DAB-radio (uten pluss), vil kun få inn P4 og Radio Norge av rikskanalene etter 11. januar.
Slukkingen av FM-nettet førte til mange henvendelser til NRK. Selv før slukkingen startet fikk kanalen telefoner fra radiolyttere, ifølge Dagbladet.
Fra klokken 24 til 10.30 onsdag har kanalen mottatt 233 telefonhenvendelser med spørsmål om DAB.
Årsaken er at flere av NRKs kanaler i natt ble flyttet fra riksblokka til regionblokka. Folk ble derfor nødt til å søke opp kanalene på nytt.