Svein Larsen i Radio Metro og Radio Rox

Svein Larsen og Radio Rox får dagbøter på 8.000 kr for å bryte FM-regler. Men han nekter å betale

Radio Rox har gjentatte ganger motsatt seg å rette seg etter det regelverket som gjelder, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. - Jeg kommer foreløpig ikke til å betale de bøtene, svarer radiosjef Svein Larsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Nylig måtte nisjekanalen Radio Rox slutte å sende på FM-nettet, etter varsler om tvangsmulkt fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Radiokanalen, som er en del av Radio Metro-gruppen, mener selv at de må forlate FM på grunn av «myndighetens politikk med sterkest mulig begrensning av FM-nettet».

- Vil ikke rette seg etter loven

Direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet sier til Medier24 at saken har pågått en tid og handler om lokalradioens rett til fortsatt å sende på FM, men da i det området de har rett til å sende i og slik at det ikke går utover andre.

Radiokanalene i Metro-gruppen.

- Radio Rox har gjentatte ganger motsatt seg å rette seg etter det regelverket som gjelder, og Nkom har også dessverre vært nødt til å fremtvinge innrettelse fordi selskapet ikke har villet rette ulovlige forhold frivillig, sier hun.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet opplyser at siden desember i fjor har Nkom ved to anledninger varslet tvangsmulkt/dagbøter for å få Radio Rox til å slutte å sende ulovlig.

- I saken fra desember, hvor Radio Rox ikke sluttet med sine sendinger, til tross for at de sto uten tillatelse, stanset Radio Rox sendingene før det ble nødvendig å faktisk ilegge tvangsmulkt/dagbøter, sier Aarsæther og fortsetter:

- I vår ble det avdekket at Radio Rox har skrudd opp sendereffekten langt utover hva som er tillatt. Dette gjelder en stasjon på Furukollen, noe som gjør at Radio Rox sine sendinger kan mottas i store deler av Oslo. Dette er en betydelig overskridelse og et klart brudd.

Dagbøter på 8.000 kroner

Radio Rox fikk da et pålegg om å rette sendereffekten til tillatt nivå, men motsatte seg dette, opplyser Nkom til Medier24.

- Det ble nødvendig å håndheve kravene i tillatelsen i form av ileggelse av tvangsmulkt. Radio Rox pådrar seg derfor dagbøter på 8000 kroner for hver dag de ikke følger regelverket.

Direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Aarsæther er tydelig på at grunnforutsetning må være at den som har fått en tillatelse til å drive virksomhet, også må følge tillatelsen.

- Når det er snakk om betydelig overtredelse og manglende vilje til å stanse overtredelsen, må myndigheten tvinge frem etterlevelse, sier hun.

- Kommer ikke til å betale bøtene

Svein Larsen er sjef for kanalene Radio Rox, Radio Metro, The Beat og Metro Sør.

De kutter nå sendingene på FM for den førstnevnte kanalen i Oslo, men kanalen blir fortsatt tilgjengelig på DAB og nettradio.

- Dette er et utslag av den mediepolitikken myndighetene har ført knyttet til FM-nettet, spesielt i de store byene, sier Larsen til Medier24.

Han er kritisk til saksbehandlingen og kaller den kritikkverdig.

- De bøtene er ilagt oss i løpet av juli, og jeg mener det er et brudd på forvaltningsloven. Den gir oss krav på tilstrekkelig tid til å rette opp de tingene Nkom ønsker at vi skal endre, og den tiden har vi ikke fått. Bøtene står heller ikke i stil med Radio Rox´ økonomi forøvrig. Det har jeg kommunisert til NKOM, sier han.

Derfor har Svein Larsen tatt en avgjørelse:

- På grunn av saksbehandlingen kommer jeg foreløpig ikke til å betale de bøtene.

Powered by Labrador CMS