P4-sjef Kenneth Andresen (til venstre) mener Radio Metro-sjef Hilde Apneseth og hennes kanaler driver med ulovligheter.

P4-sjefen: – Endelig er det fastslått at Radio Metro driver med ulovlig virksomhet

– Svært overraskende at han fortsatt klarer å fremvise et så brennende engasjement for en liten konkurrent, svarer Radio Metro-redaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag ble det klart at de tre lokalradioene Asker og Bærum Lokalradio, Radio Hurum og Norsk Lokalkringkasting får redusert boten fra Medietilsynet for å ha brutt konsesjonsvilkårene om sam- og videresending, samt om utbytte- og inntektsbegrensninger.

Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum videresendte også innhold fra kontroversielle Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen. 

P4-sjef Kenneth Andresen - som lenge har vært svært kritisk til at nettopp Radio Metro fortsatt sender på FM-nettet - er fornøyd med nemdas avgjørelse.

– Det er avklarende at det endelig er fastslått at Radio Metro-systemet driver med omfattende ulovlig virksomhet. Konklusjonen er ikke overraskende, for dette har både Medietilsynet og vi ment i lang tid, sier Andresen til Medier24.

 

– Et direkte bidrag til ulovligheter

 At bøtene nå blir mindre betyr ingenting, mener han. 

– At klagenemnda ønsker å redusere størrelsen på bøtene rokker på ingen måte ved selve hovedkonklusjonen, nemlig at Radio Metro og de øvrige radiokanalene har sendt reklame ulovlig over lang tid, sier Andresen. 

– Det er ikke summen på bøtene som er det viktige her, men mer det prinsipielle. Det går nemlig ikke an å slå det fast med en større tydelig enn nå at dette er ulovlig, legger han til.

Nå oppfordrer Andresen annonsører og reklamebyråer om å tenke seg gjennom før de  inngår avtaler med Radio Metro igjen.

– Det å kjøpe reklame på Radio Metro i Oslo og alle andre storbyer er et direkte bidrag til ulovligheter. For meg er det et stort tankekors at ikke annonsører og mediebyråer har hatt en klarer holdning til dette tidligere, men nå som dette endelig er avklart vil jeg tro at flere vil gjøre en ny vurdering av om man ønsker å fortsette med avtaler basert på ulovligheter, sier han. 

Og fortsetter:

P4-sjef Kenneth Andresen oppfordrer annonsører om å tenke seg godt om før de inngår avtaler med Radio Metro.

– Jeg vil tro at de fleste seriøse aktører vil finne det svært problematisk, både i forhold til samfunnsansvaret, men også ut fra et omdømmeperspektiv å fortsette å annonsere hos Radio Metro. Det vil overraske meg veldig om kunder og byråer vil mene det er greit å fortsette å bidra til noe som nå så tydelig er fastslått å være ulovlig.

 

– Vil ikke videreføre konflikten

Hilde Apneseth ønsker ikke å bidra til en offentlig krangel med P4-sjefen.

Administerende direktør og redaktør i Radio Metro, Hilde Apneseth, er forelagt kritikken fra Andresen.

Hun svarer følgende i en e-post til Medier24:

– Som nyansatt daglig leder i Radio Metro velger jeg å ikke videreføre den offentlige konflikten med Kenneth Andresen. Historien har dessverre vist at hele radiobransjen har tapt anseelse på grunn av den mangeårige krangelen som har pågått rundt tvangsslukkingen av FM.

Radio Metro-sjef Hilde Apneseth og kanalens gründer Svein Larsen.

– Jeg er glad for at Stortinget besluttet at FM forlenges frem til 2027 og at våre folkevalgte gav tydelig instruks til Kulturdepartementet om at nisjeradioer i den nye konsesjonsperioden må ha bærekraftige driftsvilkår. Alle skjønner at det ikke er mulig å betale en bot på 400.000 kr når radiostasjonen har en pålagt inntektsbegrensing på 135.000 kr per år. Vi er veldig glade for at Medieklagenemnda har sett dette poenget og bedt Medietilsynet om å behandle klagesakene til våre samarbeidende radioer på nytt, fortsetter Apneseth.

– Overraskende av Andresen

Hun kommer likevel med et lite stikk til P4-sjefen:

– Forøvrig vil jeg legge til at det er svært overraskende at Kenneth Andresen fortsatt klarer å fremvise et så brennende engasjement for saker som omhandler en liten konkurrent som Radio Metro. I disse koronatider, når reklamemarkedet faller som en stein, skulle jeg kanskje tro at han har helt andre, og mer nærliggende problemer, å bekymre seg for. 

Radio Metro har vært kontroversiell i norsk radiobransje siden FM-nettet ble slukket – og DAB overtok – i 2017. Kanalen har fortsatt å sende på FM-nettet i Oslo-området, og har siden både doblet lyttertallene og økt inntjeningen betraktelig

Metro selv har nektet å stoppe FM-sendingene, selv om det ble truet med både dagbøter og sanksjoner fra Medietilsynet og Nkom.

Både nevnte P4 og Bauer Media - som blant annet sender Radio Norge - har reagert kraftig på dette – og tidligere Bauer-sjef Lasse Kokvik omtalte Larsen i 2017 som «en lovbryter».

Powered by Labrador CMS