NRK har korrespondenter jorda rundt. De er blant dem som skal bidra til å forklare verden for P2s lyttere. Her fra et treff med korrespondentene på Marienlyst i 2015.Sunniva K. Bornøy
«NRK P2 ønsker å være førstevalget til lytterne som vil forstå hva som skjer i verden rundt oss - og hvorfor det skjer»
KRONIKK: - Med DAB+ skal NRK P2 bli enda viktigere for lytterne. Vi spisser profilen, skriver Ole Jan Larsen.
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Ole Jan Larsen, kanalsjef NRK P2
Overgangen til DAB+ gir lytterne i Norge tidenes beste radiotilbud, og for oss som jobber med radio gir dette muligheter til å utvikle oss.
Den første overgangen er vel gjennomført 11. januar, men NRK P2 og resten av radiobransjen går videre inn i et utrolig spennende år.
NRK P2, som jeg leder, møter det nye året med en klar ambisjon om å bli enda viktigere for den kultur- og samfunnsinteresserte lytteren.
Og vi har et godt utgangspunkt, for i 2016 fikk kanalen 19 000 flere daglige lyttere og styrket markedsandelen. Hver dag hører 262 000 mennesker på NRK P2.
Vi har respekt for at enkelte stiller spørsmål ved å slukke FM-nettet, og dermed kreve at publikum skaffer seg DAB-radioer for å kunne høre tilbudet fra NRK og de kommersielle radiostasjonene.
Men de skal vite at lytterne får noe tilbake for investeringa.
Fram til nå har NRK hatt nasjonal distribusjon av tre kanaler, NRK P1, NRK P2 og NRK P3. Mottakerforholdene har vært varierende for kanalene, og NRK P2 har delt frekvensene i Nord-Norge med NRK Sámi Radio.
Det betyr at deler av landet ikke har hatt tilgang til NRK P2. Med overgangen til DAB+ i år tilbyr NRK nå hele 13 digitale radiokanaler med like god distribusjon til hele landet.
I tillegg til NRKs tilbud kan lytterne velge mellom en rekke kommersielle kanaler. Derfor tror vi at en ny gullalder for radio og lydopplevelse starter med digitaliseringa av radioen.
NRK P2 ble lansert som NRKs kulturkanal i 1993. Kanalens tilbud har vært i kontinuerlig utvikling, og det har vært en miks av nyheter, kultur- og samfunnsprogrammer, musikkprogrammer innen ulike sjangre som jazz, folkemusikk, klassisk, verdensmusikk, elektronika og populærmusikk.
En del av publikum har satt pris på det mangfoldige tilbudet i NRK P2, men det har samtidig vært en ganske utydelig kanalprofil.
Den nye rekken av radiokanaler som alle får tilgang til, gir NRK P2 mulighet til gjennomføre en nødvendig spissing av profilen.
Det vil gjøre kanalen tydeligere for lytterne når de nå kan velge mellom flere titalls riksdekkende radiokanaler.
NRK P2 ønsker å være førstevalget til lytterne som ønsker å forstå hva som skjer i verden rundt oss, og hvorfor det skjer. Vi lever i en tid med raske endringer, og mange er usikre på hva morgendagen vil bringe. Andre hevder at vi lever i ei velstandsboble, og ikke bryr oss nok om resten av verden.
NRK P2 ønsker å sette ord på denne usikkerheten, og gå dypere inn i det som skjer i Norge og internasjonalt.
Vi ønsker dessuten å styrke dialogen med lytterne, og vi skal speile et større mangfold av meninger og livserfaringer.
Terskelen for å komme til orde i NRK P2 skal ned.
Det betyr ikke at vi skal lage en innringingskanal, men vi mener at det vil styrke kanalens innhold å være i dialog med lytterne våre.
Målet er å være en smart og aktuell kanal som engasjerer og utfordrer. Derfor fornyer vi Nyhetsmorgen denne våren.
I tillegg lager vi et nytt daglig tilbud om verdispørsmål som bygger på helgeprogrammet Verdibørsen.
Så vitaliserer vi kulturjournalistikken, og tilbyr et nytt ettermiddagsprogram som handler om kunst og kultur i et aktuelt samfunnsperspektiv.
Programmer på samiske språk har fått sin egen kanal, NRK Sámi Radio. Derfor har vi sluttet å sende nyheter på samisk i NRK P2. I stedet får P2-lytterne ei grundigere nyhetssending midt på dagen.
Kultur- og samfunnskanalen NRK P2 skal fortsatt dekke musikk og ha musikkprogrammer.
Og det nyskapende programmet Salongen blir videreutviklet til et nytt helgetilbud.
Lytterne har med andre ord mye å se fram til med et fornyet NRK P2.
Målet er klart:
NRK P2 skal bli enda viktigere for den kultur- og samfunnsinteresserte lytteren og for det norske samfunnet.