I en interpellasjon levert til Stortinget tar Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, til orde for å få en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet igjen.
Bakgrunnen for interpellasjonen er nedgangen i lyttertall på radio. Nedgangen har vært større enn det kanalene på forhånd så for seg at den skulle bli etter at FM-nettet ble stengt, poengterer hun til Medier24.
– Altfor mange lyttere har snudd ryggen til radio, som er et viktig og elsket medium. Samtidig er viser det seg at det er større det beredskapsutfordringer ved å slukke FM enn mange hadde trodd, sier hun.
I forkant av debatten som kommer på Stortinget i høst håper Sem-Jacobsen at stortingsrepresentantene vil sette seg grunding inn i problematikken.
Dette er interpellasjonen
I beredskapssammenheng har NRK et oppdrag med å nå ut til befolkningen. Radio er et av de viktigste verktøyene staten har til å sende beredskapsmeldinger. Med bakgrunn i lavere lyttertall på P1 og det at Forsvaret og våre allierte benytter samme frekvensområde som norsk riksdekkende radio, mener Senterpartiet det vil være klokt å gjenopprette P1 på FM-båndet.
Vil statsråden foreta en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet for å gjenopprette beredskapen på samme nivå som før FM-slukkingen, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å kompensere for den svekkede beredskapssituasjonen?
– Jeg ønsker også å få en del fakta på bordet fra justisdepartementet om mulighetene til å slå på P1 på FM som beredskapskanal igjen, sier hun.
– Smerta meg å se lyttertallene gå ned
Sem-Jacobsen, som har permisjon fra NRK P3 mens hun er på Stortinget, forteller at hun naturlig nok er opptatt av NRKs posisjon på radio.
– For meg handler det også om hvor bra jeg har syntes det har vært at NRK har hatt en standig som folkeradio, og da også om hvor synd jeg syns det er når lyttertallene til NRKs innhold har gått så mye ned. Det er jo trist med alle de flinke folk både i NRK og andre nasjonale kanaler som lager god radio, men som nå ikke lyttes på i like stor grad.
På spørsmål om det ikke kan være andre årsaker enn overgangen til DAB som står bak nedgangen i lytting, svarer Sem-Jacobsen:
– I Sverige, Danmark og i Finland, opprettholdes radiotallene til tross fra økt konkurranse fra podkaster og strømming. Mens i Norge gjør de ikke det. FM-slukkingen er den eneste forskjellen. For jeg er ikke med på at det lages så mye dårligere innhold nå enn før.
Hun påpeker at det fortsatt er godt med FM-utstyr igjen i landet, og at nytt FM-utstyr som må skaffes fort kan være billigere enn sist dette ble tatt opp til debatt.
– DAB-dekning ikke god nok
På spørsmål om det ikke er bedre å bruke penger på å gjøre DAB-dekningen bedre, i stedet for å bruke penger på FM-utstyr, svarer Sem-Jacobsen:
– Foreløpig er det ikke det, selv om det også trengs. Men først må vi sikre beredskapen vår og det vil ta lang tid før nok folk benytter DAB-nettet. Viljen til å kjøpe nytt DAB-utstyr har vist seg å ikke være stor nok.
– Jeg mener vi sikrer oss så mye bedre om vi også har beredskapsmeldinger på et analogt nett. At vi kan gjøre de samme vurderingene med å se verdien av å drifte to nett slik som man gjør det i andre land som også har innført DAB. I Sverige bestemte de seg, etter en skikkelig risikoanalyse, for å ikke slukke FM nettopp på grunn av behovet for å sikre landets beredskap, sier hun.
Sem-Jacobsen mener DAB-dekningen ennå ikke er god nok.
– Stortinget så for seg mye bedre dekning. Det er flere tekniske brister med DAB enn det vi hadde trodd. Det er investert i god befolkningsmessig dekningsgrad, men ikke god geografisk dekningsgrad. FM har bedre geografisk dekning, for eksempel på fjellet hvor det er behov for beredskap. Og bare halvparten av bilparken har DAB. På veiene trenger i hvert fall beredskap, sier hun.
Dermed mener Sem-Jacobsen det er klokt å ha FM-nettet operativt på nasjonalt plan i Norge ennå en stund framover.