Terje Gammelsrud, mangeårig redaktør av Cupido. Bildet er fra 1990.

Minneord:

«Herr Cupido» er død. Vi er takknemlige for å ha fått jobbe sammen med Terje Gammelsrud

- Som redaktør og desker var Terje kompromissløs. Og erotikk var så mye mer enn nakenbilder, skriver Tore Aasheim og Vibeke L. Degn-Petersen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Tore Aasheim (tidligere redaktør) og Vibeke L. Degn-Petersen (tidligere redaksjonssjef)

 

Journalist og redaktør Terje Sigvart Gammelsrud døde 1. desember, 75 år gammel. Bisettelsen finner sted i morgen torsdag 14. desember, i Oslo. 

Terje var utdannet ved Norsk Journalistskole. Fra 1964 jobbet han som journalist i Halden Arbeiderblad, Romerikes Blad og Vestfold Arbeiderblad, og fra 1969 i Dagbladet.

Han frilanset også blant annet for bildebladet Aktuell fra 1970. I 1974 ble han redaktør for Mental Barnehjelps blad «Sinnets Helse».

I 1976 etablerte han forlaget Hverdag og tidsskriftet med samme navn, som han redigerte fram til 1984. Fra 1984 kom bladet ut som Cupido. 

I 1977 ble han tildelt Narvesenprisen for sin journalistikk i «Sinnets Helse» og «Hverdag».

 

Terje sa en gang at han ønsket at Cupido skulle kunne leses selv i bedehusmiljøet på Sørlandet. Han la vekt på at bladet skulle uttrykke likeverd, respekt og ekte nytelse.

Bildene som ble trykket i Cupido skulle vise at de som var avbildet viste ekte nytelse. Han var en forkjemper for den gode, glade og positive erotikken.

Etterhvert fikk Terje også en mer faglig interesse for menneskets seksualitet, og utviklet et eget arkiv av sexologisk forskningsmateriale. Cupido er også medlem av Norsk Fagpresse, noe Terje så på som en annerkjennelse for sitt journalistiske virke. Terje var også styremedlem i Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS) de siste årene.

 

Terje ble mer og mer opptatt av helseaspektet ved seksualiteten, både som forebyggende, men også som legende kraft. For Terje var seksuell helse på mange måter bindeleddet mellom somatisk og mental helse; erotikk er så mye mer enn nakenbilder og erotiske tekster, mente Terje.

Cupido under Terje som redaktør var ikke delt inn i forskjellige seksjoner, basert på legning. Det fantes ikke majoritets-heterofili og minoritets-homofili. Alle ble behandlet som likeverdige, uten at det ble gjort noe poeng ut av det, det var bare sånn, fordi Terje så ikke forskjellen.

Bildematerialet i Cupido var, og er den dag i dag, unikt i norsk og internasjonal sammenheng. Som Steinberg, en av Cupidos faste fotografer skriver om bildene; de er «too sexual for mainstream publications, too artful and complex for porn».

 

Fordi Cupido i hele magasinets levetid har hatt en særstilling i den norske bevisstheten, har det også sluppet unna med å trykke mer eksplisitte bilder enn mange andre publikasjoner, uten å bli straffet med bildesensur.

Terje var også tidlig ute med å omtale det som ble de store trendene, blant annet fordi han hadde et så stort nettverk av sexologer og sexpositive – et ord han for øvrig elsket - venner og bekjentskaper fra hele verden.

Han var veldig tidlig ute med omtale av blant annet bondage, og man merket i trenden i de innsendte tekstene til den årlige novellekonkurransen at maktspill-fascinasjonen allerede hadde dabbet av blant Cupidos lesere da «50 Shades» kom på banen.

 

Som redaktør og desker var Terje kompromissløs; for han var journalistikken et handverk man skulle ta på største alvor.

For det første skulle tekstene alltid være leseverdige og lettfattelige, og fakta og kunnskap gikk alltid foran sensasjon og tøffe vinklinger, samtidig som erotikken alltid skulle være ekte og lystfull, ikke masseprodusert og klisjéaktig.

Terje fikk diagnosen Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) like før jul i fjor og døde ett år senere.

 

Vi er takknemlige for å ha fått jobbe sammen med Terje.

 

Powered by Labrador CMS