Tyrkisk avis kuppet i går, men Cumhuriyet nekter å «overgi seg»: – Erdogan tar fullstendig kvelertak på det som er igjen av fri presse

I går ble sjefredaktøren og en rekke redaksjonelle medarbeidere i opposisjonsavisa Cumhuriyet pågrepet. Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB møtte den nå pågrepne redaktøren i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Istanbul (NTB-DPA): – Vi overgir oss ikke, forkynner avisens fungerende redaksjonsledelse i tirsdagens utgave.

Cumhuriyet, som har vært utgitt siden 1924, er den siste regimekritiske avisen i Tyrkia, der nærmere 170 medier er stengt siden kuppforsøket sist sommer.

Ifølge det tyrkiske journalistforbundet sitter nå 105 journalister fengslet, og president Recep Tayyip Erdogan og regjeringspartiet AKP slår nådeløst ned på alle medier de oppfatter som regimekritiske.

 

– Fullstendig kvelertak

Mandag ble Cumhuriyets sjefredaktør Murat Sabuncu hentet av politiet, sammen med blant andre avisens politiske kommentator Kadri Gürsel og minst ti andre redaksjonelt ansatte.

Gürsel er også styremedlem i verdens eldste pressefrihetsorganisasjon, International Press Institute (IPI).

– Jeg traff Kadri for en uke siden på vårt styremøte i Hamburg. Han var svært urolig for den generelle situasjonen for journalister og redaktører. Det vi ser nå er at Erdogan tar fullstendig kvelertak på det som er igjen av fri presse i landet, sier NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes, som leder IPIs norske avdeling.

– Et kupp

Cumhuriyets fungerende redaksjonsledelse betegner mandagens pågripelser som «et kupp» mot pressefriheten i Tyrkia og får bred internasjonal støtte.

– Vi er dypt bekymret over det som synes å være et økende offisielt press mot opposisjonelle medier i Tyrkia, heter det i en uttalelse fra amerikansk UD.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland stiller seg tvilende til om pågripelsene kan rettferdiggjøres, selv under den rådende unntakstilstanden, mens EU-parlamentets president Martin Schulz kaller det utrenskning.

– Denne massive utrenskningen synes å være politisk motivert, snarere enn juridisk og sikkerhetsmessig begrunnet, slår Schulz fast. (©NTB

Powered by Labrador CMS