TRONDHEIM, 17. MARS. – Det er de livet er kjipest for. Alle barna som må være inne. Det er helt unaturlig, og jeg synes kjempesynd på de. Alle under 20 har det verst nå. De tenker jeg veldig mye på, sier Poppe. Unger holdes hjemme når skoler og barnehager holder stengt over hele landet på grunn av koronaviruset. På bildet er Eivind (5) som kjeder seg og ser ut av vinduet.

Korona­krisen gjennom kamera­linsen til NTB: Se stort bildegalleri

– Det er vanskelig å jobbe når det som vanligvis skjer i gatene ikke er der lenger, sier fotosjef Cornelius Poppe i NTB til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det har gått en knapp måned siden Norge innførte de strengeste beredskapstiltakene i fredstid som følge av koronakrisen.

Siden har det blitt skrevet tusenvis av artikler og blitt tatt tusenvis av bilder.

NTB har landets største fotoredaksjon, og leverer bilder til alle sine om lag 170 kunder på tvers av hele landet.

Her har Medier24 og NTB samlet et knippe bilder som vi mener beskriver den uvanlige situasjonen landet står i.

  • Se bildegalleri lenger ned i saken.

Fotosjef Cornelius Poppe i byrået forteller til Medier24 om en svært annerledes arbeidshverdag.

Cornelius Poppe, fotosjef i NTB.

– Men jeg tror det blir kjempeviktig å dokumentere hva som nå foregår. En ting er å følge det som skjer, og informasjonen som skal ut, men det å dokumentere hvordan livene våre ble etter 12. mars, og som følge av denne skjulte fienden, sier han.

– Det handler om å i ettertid forstå hvordan det var. Det blir spennende å sjå på dette når det er over, sier han.

Han legger til at de er kreative sjeler, og at de får det til på et vis, til tross for de uvanlige omstendighetene. Og han tror ikke jobben tar slutt med det første.

– Jeg tror vi kommer til å holde på med å dokumentere dette lenge, sier han.

– Hvordan jobber en i slike situasjoner sammenlignet med når livet går sin vante gang?

– Det er et par ting som er viktig. En må beskytte oss selv og ta en rekke hensyn, og ikke utsette oss selv eller andre for smittefare. Det har vi tenkt mye på hele tiden, sier han, og legger til:

– Men så kommer alle hendelsene. En blir veldig dokumentarisk, og griper inn i folk sitt privatliv, som jo er vanskelig – både presseetisk og personlig. En må gjøre vurderinger hele tiden. Bildene som nå blir tatt er utrolig viktige, sier han. 

OSLO, 12. MARS: – Dette er som D-dagen. Det var da vi gikk inn i denne situasjonen her, sier Poppe om bildet over. Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie sammen med direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, og flere andre aktører under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser. I utvalget koordinerer sentrale aktører sin innsats for å beskytte liv, helse, og andre viktige samfunnsinteresser ved biologiske hendelser som pandemier. Beredskapsutvalget bruker denne arenaen for å koordinere innsatsen på tvers av sektorer, og gi en status for arbeidet med koronaviruset.
OSLO, 12. MARS: – Det har blitt laget mye humor av dette hendelsen, så det er et godt bilde på den tiden vi gikk inn i da. Det er et bilde folk husker, sier Poppe. Høie avverger håndhilsing mellom Solberg og Stoltenberg. Statsminister Erna Solberg (H) (nr. to f.h.) og helseminister Bent Høie (H) (nr. to f.v.) orienterte om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg var også̊ til stede.
OSLO, 12. MARS: Det var relativt få mennesker som benyttet seg av kollektivtransporten i Oslo på grunn av koronavirus-utbruddet i hovedstaden den 12. mars. Her fra Oslo sentralbanestasjon under rushtiden.
OSLO, 12. MARS: Rema 1000 på Bekkestua opplevde stor pågang i forbindelse med koronaviruset. Matvaregigantene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen gikk sammen ut for å stanse det de kalte unødvendig hamstring av mat.
OSLO, 12. MARS: Rema 1000 på Bekkestua opplevde stor pågang i forbindelse med koronaviruset. Matvaregigantene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen gikk sammen ut for å stanse det de kalte unødvendig hamstring av mat.
OSLO, 13. MARS. En mann brukte munnbind, dagen etter Oslo kommune og regjeringen kom med strenge tiltak for å begrense koronasmitten.
OSLO, 13. MARS. Tomme klasserom på Bygdøy skole. Regjeringen valgte å stengte skoler i forbindelse med utbrudd av koronaviruset i landet.
GARDERMOEN, 14. MARS. – Det er scener som er helt utenkelige, men som plutselig ble virkelege, sier Poppe. Passasjerer på vei til Norge som kom fra land utenfor Norden ble satt i karatene eller sendt tilbake til der de kom fra. Forsvaret og heimevernet hjalp til.
SJUSJØEN, 14. MARS. – Mange har tenkt på hyttene sine som sin siste skanse. Her kan en flykte til om alt går galt. Og så får en plutselig ikke lov til det. Det er også noe vi kommer til å huske og tenke på i ettertid, sier Poppe om dette bildet. Det virket å være lite folk på hyttene i denne dalsiden ved Sjusjøen første helgen under koronakrisen.
SVINESUND, 16. MARS. Toll og politi passet på grensen til Sverige ved Svinesund. Som et ledd i å begrense koronasmitten var det fra klokken 8 den morgenen skjerpet personkontroll på grensen til Norge.
OSLO, 17. MARS. – En blir veldig dokumentarisk, og griper inn i folk sitt privatliv, som jo er vanskelig – både presseetisk og personlig, sier Poppe. Her er søsknene Ellinor (10) Elliot (5) Vilja (16) som gjør skolearbeid hjemme i stua. Karen Ueland og Peter Power har hjemmekontor på grunn av koronapandemien.
OSLO, 17. MARS. – Bildene hvor ingenting skjer har en effekt. De får folk til å tenke. Vanligvis tenker en ikke over det når en ser det, men for meg har de bildene begynt å gi ekstra mening, sier Poppe. Områdene til Margarinfabrikken i Oslo er åpnet for alle. Likevel er det få som har tatt med barna hit. De som leker her holder god avstand for å unngå koronasmitte.
TRONDHEIM, 17. MARS. – Det er de livet er kjipest for. Alle barna som må være inne. Det er helt unaturlig, og jeg synes kjempesynd på de. Alle under 20 har det verst nå. De tenker jeg veldig mye på, sier Poppe. Unger holdes hjemme når skoler og barnehager holder stengt over hele landet på grunn av koronaviruset. På bildet er Eivind (5) som kjeder seg og ser ut av vinduet.
OSLO, 18. MARS. – Det som er vanskelig å dokumentere det som skjer inne på sykehusene. Ikke er jeg så sikker på om jeg har lyst til å sende inn folk der heller, sier Poppe. Ullevål sykehus testet rundt 300 helsearbeidere hver dag. De opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Vilde Vik blir forskriftsmessig påkledd verneutstyr.
OSLO, 21. MARS.– Det er vanskelig å jobbe når det som vanligvis skjer i gatene ikke er der lenger, sier Poppe. Brudd på smittevernreglene gjør at Oslo kommune forbyr alkoholservering i hovedstaden. Karl Johan var så si helt folketom lørdagskvelden forbudet trådte i kraft.
OSLO, 22. MARS. Statsminister Erna Solberg (H) holdt nettmøte hvor hun svarte på folks spørsmål om koronasmitten og tiltakene som er satt i verk i Norge.
OSLO, 25. MARS. En onsdag ettermiddag, klokken 14.30, var det svært få mennesker ute i sentrum. På Stortinget T-banestasjon holdt folk god avstand.
OSLO, 25. MARS. Radisson Blu Oslo Plaza dannet et hjerte i vinduene på sitt hotell.
TROMSØ, 31. MARS. Peab Bjørn Bygg begynner å merke konsekvensen av «søring-karantenen» i forbindelsen med koronapandemien. Her er prosjektet Skir i Tromsø som de vil få problemer med om situasjonen skal vedvare.
OSLO, 31. MARS. Elever i klasse 4C på en skole i Oslo får hjemmeundervisning med sin grunnskolelærer og kontaktlærer. På grunn av koronapandemien er skolen stengt og derfor underviser læreren sin klasse hjemmefra ved bruk videokonferanse i Teams.
OSLO, 1. APRIL: – Vi får ikke gjort som vi har vært vant til. Det skaper mye kreativitet. Som drive in-konsert, bakgårdsquiz og lærere som sitter hjemme, sier Poppe. Marianne Falla, Aina Hanssen og Sander Falla Berg lyttet til hiphopgruppen Klovner i kamp som sang for dem og 200 andre biler under Norges første en drive-in-konsert på en parkeringsplass i Lillestrøm. Koronakrisen sørger for at Artist-Norge stadig finner på nye kreative metoder for å holde konserter.
Powered by Labrador CMS